Facultats i centres
Serveis administratius
Serveis generals
El descriptor general de l'assignatura és: Processos de formació, desenvolupament i evolució de famílies, grups, organitzacions i comunitats, així com les seves manifestacions i tendències de futur.
L'assignatura Estructura Social, en el perfil professional i en el pla formatiu del Grau s'integra, des d'una perspectiva multidisciplinària, en la formació bàsica transversal per al futur professional del Treball Social, formant una branca específica de coneixements per a la Matèria C2 Estructura, Desigualtat i Exclusió Socials (Sociologia).
L'assignatura, quant a continguts, competències a adquirir com a resultat del procés d'ensenyament-aprenentatge, planificació docent i avaluació de l'adquisició de coneixements i competències, es coordina estretament amb les altres dues assignatures de la Matèria C2 (Sociologia) i de manera transversal, a través de la retroalimentació informativa del procés d'ensenyament-aprenentatge amb les matèries bàsiques C2 (Antropologia), C1 (Psicologia), D1 (Dret) i D2 (Sociologia) amb vista a ampliar les competències, la formació holística i operativa, i la versatilitat del perfil professional del Grau. Amb aquesta assignatura, en coordinació i integració amb la resta de matèries i assignatures (a través dels equips i espais de reflexió de professors implicats en la matèria i/o mòdul creats a aquest efecte i de la utilització d'eines web per a la difusió pública de les planificacions docents), s'ofereix una formació bàsica en ciències socials aplicades. Donat el seu caràcter bàsic, i la centralitat d'adquirir una perspectiva estructural sobre els fenòmens socials sobre els quals es pretenen intervenir des del Treball Social, les competències i coneixements teòrics i procedimentals adquirits, han de ser incorporats quotidianament i a llarg termini en la resta de matèries i assignatures del currículum, per a un adequat acompliment del treball professional a les diverses àrees i perfils previstos en el disseny del títol. L'assignatura facilita referents que doten de continuïtat a l'aprenentatge en assignatures cursades pels estudiants en matèries del primer semestre del primer curs, i valor afegit des d'una aproximació estructural sobre les causes de les problemàtiques socials i no únicament sobre els efectes socials més cridaners, en la resta de l'itinerari formatiu del Grau. Tot això, seguint com a principi bàsic que la formació dels/les trabadores/as socials ha de ser una formació integral que atengui a continguts disciplinessis, competencials i actitudinals per generar professionals que coneguin el mitjà en el qual treballen i siguin capaços d'analitzar-ho críticament per contribuir a prevenir i disminuir les desigualtats socials , explicant i transcendint el context històric dualista del Treball Social i les lluites polítiques i ideològiques origen de l’EDB i dels models d’intervenció ideològicament antagònics (psicològic-individual -perspectiva funcionalista, enfocament terapèutic- i sociològic-comunitari, -perspectiva crítica, participativa-).
En general, la finalitat és visibilitzar allò que és estructuralment silenciat, introduir l’aproximació diacrònica i arribar a identificar dinàmicament les causes estructurals dels problemes, no únicament els efectes més llamatius.
Competències generals del títol (CG)
Competències generals de la UA (CGUA)
Competències específiques (CE)
- Conèixer i comprendre de manera crítica els principals aspectes dels desequilibris i desigualtats socials i de poder i dels mecanismes de discriminació i opressió (especialment els derivats de les relacions econòmiques i de treball, de gènere, ètniques i culturals).
-Conèixer i comprendre de manera crítica els principals aspectes del conflicte social, els mecanismes de poder i autoritat, de dominació, explotació i alienació, i les perspectives de les diverses ciències socials sobre aquests processos i mecanismes.
-Mostra capacitat de reflexió, anàlisi i valoració sobre el Treball Social i el seu significat a les realitats socials, amb perspectiva estructural i amb la selecció de fonts d'informació i les dades científiques rellevants. Sap analitzar situacions-problema, planificar, desenvolupar, executar, revisar i avaluar la pràctica del Treball Social en diferents contextos d'aplicació. (XII) (XIV) (XII) (XV)
- Identifica les causes estructurals dels problemes socials per intervenir estructuralment en la transformació de les seves causes i conseqüències. (I) (IV) (X)
- Coneix i aplica els principals conceptes relacionats amb l'estructura social i, específicament, per a l'anàlisi sociodemogràfica del territori. Expressa idees comprensibles de manera oral i escrit. (II) (III) (IV) (VI) (IX)