Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2025-26
Este módulo aporta una visión técnica y aplicada sobre los procesos de trazabilidad, seguridad alimentaria y manipulación del producto en la industria del helado, proporcionando al alumnado las competencias necesarias para diseñar, aplicar y verificar sistemas de trazabilidad, así como para implementar buenas prácticas de manipulación en entornos reales de fabricación, almacenamiento y distribución de helados.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26
EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Competències generals
- CG4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
- CG7 : Saber elaborar productes de qualitat amb diverses característiques, usant per a açò la maquinària i els ingredients habitualment presents en un obrador.
Competències Específiques
- CE11 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent.
EXPERT/A EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Habilitats/Destreses
- HD1 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- HD2 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- HD4 : Planificar i organitzar el procés d'elaboració i emmagatzematge dels gelats, tenint en compte els ingredients i la maquinària requerida.
- HD9 : Elaborar, aplicar, i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos a l'elaboració de gelats
Coneiximents/Continguts
- CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
- CON4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
Capacitats/Competències
- C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
- C2 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26
- Concienciar a los alumnos sobre los peligros potenciales que conlleva la
- contaminación de los alimentos.
- Conocer las causas que provocan intoxicaciones alimentarias.
- Aplicar las medidas preventivas necesarias para evitar la contaminación de los alimentos.
- Adquirir los conocimientos básicos de los Análisis de Peligros y Puntos de Control Críticos (APPCC) y las Guías de Prácticas Concretas de Higiene (GPCH) de las especialidades correspondientes.
- Concienciarse de la necesidad de cumplir la legislación sanitaria vigente a los manipuladores de alimentos.
- Saber utilizar la documentación técnica habitual en entornos de producción (registros, hojas de control, certificados, etiquetado, etc.).
- Comprender los sistemas de retirada de producto y protocolos de respuesta ante incidencias o reclamaciones.
Dades generals
Codi:
78105
Professor/a responsable:
Maestre Pérez, Salvador Enrique
Crèdits ECTS:
1,00
Crèdits teòrics:
0,40
Crèdits pràctics:
0,00
Càrrega no presencial:
0,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
QUIMICA ANALITICA, NUTRICIO I BROMATOLO
Àrea: NUTRICIO I BROMATOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,3
Crèdits pràctics: 0
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)
-
EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)
-
EXPERT/A EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)