Competencies and objectives

Provisional information. Pending approval by the School/Faculty Board.

 

Course context for academic year 2025-26

Proteins are an integral part of our everyday lives. If we knew the structure of all proteins, we would realise that their shape differs significantly, enabling them to perform their intended function. There is a very direct relationship between the shape of proteins and their function. These functions enable cells to defend themselves against external agents, maintain their integrity, control and regulate processes, and repair damage.

 

 

Course competencies (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2025-26

UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN BIOMEDICINE

 

General Competences (CG)

  • CG1 : Acquire the advanced knowledge in different fields of Biomedicine needed for in-depth application to a specific specialisation.
  • CG2 : Ability to follow and critically interpret the latest advances in theoretical and practical Biomedical knowledge.
  • CG3 : Ability to interrelate knowledge to deal with problems from different points of view, thus enriching the solutions.
  • CG4 : Capacity to interpret Biomedical research results at an advanced level.
  • CG5 : Capacity for independent research, although limited to carrying out specific supervised studies.
  • CG6 : Develop an original and creative way of approaching Biomedical problems.

 

Skills/Skills

  • CB1 : Capacidad de análisis y síntesis.
  • CB11 : Habilidad de aprendizaje que les permitan continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida auto-dirigido o autónomo.
  • CB12 : Habilidad de adaptación al ambiente cambiante propio de la disciplina, sabiendo aplicar los conocimientos adquiridos y resolver problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB13 : Capacidad de creatividad.
  • CB15 : Habilidad para transferir resultados de investigación.
  • CB16 : Capacidad de autonomía científica y técnica.
  • CB17 : Capacidad para mostrar información de forma clara.
  • CB3 : (CGUA1 y CGUA3) Capacidad de comunicación oral y escrita (en la lengua nativa e inglesa) de los conocimientos y conclusiones a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades.
  • CB4 : Capacidad de gestión de la información y de los recursos disponibles.
  • CB5 : Capacidad de resolver problemas, integrar conocimientos y formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CB9 : Capacidad de razonamiento y extracción de conclusiones.

 

UA Basic Transversal Competences

  • CGUA1 : Oral and written communication skills in English.
  • CGUA2 : Skills related to computer tools and the information and communication technologies, as well as access to on-line databases, including scientific bibliographies, patent and legislation databases.
  • CGUA3 : Oral and written communication skills in Spanish. Capacity to prepare and defend projects.

 

Competencias propias del módulo específico de biotecnología para la salud y la sostenibilidad

  • CEBT12 : Analizar y manipular las estructuras tridimensionales de las proteínas y sus interacciones con ligandos específicos.
  • CEBT13 : Conocer las técnicas que se utilizan para la determinación de estructura de proteínas.
  • CEBT14 : Manejar programas informáticos para la comparación, la representación y predicción de estructura de proteínas.
  • CEBT2 : Utilización de protocolos y equipos para preparación, manipulación y adquisición de datos de muestras de ácidos nucleicos, proteínas, genomas, transcriptomas y proteomas.
  • CEBT3 : Utilización de protocolos y equipos para manejo de microorganismos y cultivos celulares específicamente usados en investigación.
  • CEBT4 : Utilización de protocolos y equipos para transformación genética de microorganismos y plantas específicamente usados en investigación.

 

UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN BIOTECHNOLOGY FOR HEALTH AND SUSTAINABILITY

 

General Competences (CG)

  • CG1 : Acquire the advanced knowledge needed for an in-depth approach to a specialisation in Biotechnology applicable to Health and Sustainability.
  • CG2 : Capacity to monitor and interpret the latest advances in the theory and practice of Biotechnology in a critical fashion.
  • CG3 : Capacity to interrelate knowledge that allows one to deal with problems from different points of view, enriching the solutions.
  • CG4 : Capacity to interpret the results of research in Biotechnology at an advanced level.
  • CG5 : Capacity for independent research, although limited to carrying out specific, guided studies.
  • CG6 : Originality and creativity when using Biotechnological tools and resources.

 

General Competences acquired at University of Alicante (CGUA)

  • CGUA1 : Oral and written communication skills in English.
  • CGUA2 : Skills related to computer and information and communication technology tools, as well as access to on-line databases, such as biological data, scientific bibliographies, patent and legislation databases.
  • CGUA3 : Oral and written communication skills in Spanish. Capacity to prepare and defend projects.

 

Skills/Skills

  • CB1 : Capacidad de análisis y síntesis.
  • CB11 : Habilidad de aprendizaje que les permitan continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida auto-dirigido o autónomo.
  • CB12 : Habilidad de adaptación al ambiente cambiante propio de la disciplina, sabiendo aplicar los conocimientos adquiridos y resolver problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB15 : Habilidad para transferir resultados de investigación.
  • CB16 : Capacidad de autonomía científica y técnica.
  • CB17 : Capacidad para mostrar información de forma clara.
  • CB4 : Capacidad de gestión de la información y de los recursos disponibles.
  • CB5 : Capacidad de resolver problemas, integrar conocimientos y formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CB9 : Capacidad de razonamiento y extracción de conclusiones.

 

Specific Competences:>>Specific Biotechnology for Health and Sustainability Module

  • CEBT12 : Analyse and manipulate the three-dimensional structures of proteins and their interactions with specific ligands.
  • CEBT14 : Use computer programs for the comparison, representation and prediction of the structure of proteins.
  • CEBT2 : Use protocols and equipment for the preparation, manipulation and acquisition of sample data from nucleic acids, proteins, genomes, transcriptomes and proteomes.
  • CEBT3 : Use protocols and equipment for handling microorganisms and cell cultures specifically used in research.
  • CEBT4 : Use protocols and equipment for the genetic transformation of microorganisms and plants specifically used in research.

 

UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN CLINICAL OPTOMETRY AND VISION

 

General Competences (CG)

  • CG1 : Acquire the advanced knowledge of Clinical Optometry, Vision and Optics needed to specialise in these fields.
  • CG2 : Capacity to follow and critically interpret the latest advances in practical theoretical knowledge of Clinical Optometry, Vision and Optics.
  • CG3 : Capacity to interrelate knowledge to approach problems from different points of view, thus enriching the solutions.
  • CG4 : Capacity to interpret the results of research in the fields of Clinical Optometry, Vision and Optics at an advanced level.
  • CG5 : Capacity to carry out research work, although limited to specific guided subjects.
  • CG6 : Develop Originality and creativity in the way one approaches problems associated with Clinical Optometry, Vision and Optics.

 

Skills/Skills

  • CB1 : Capacidad de análisis y síntesis.
  • CB11 : Habilidad de aprendizaje que les permitan continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida auto-dirigido o autónomo.
  • CB12 : Habilidad de adaptación al ambiente cambiante propio de la disciplina, sabiendo aplicar los conocimientos adquiridos y resolver problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB13 : Capacidad de creatividad.
  • CB15 : Habilidad para transferir resultados de investigación.
  • CB16 : Capacidad de autonomía científica y técnica.
  • CB17 : Capacidad para mostrar información de forma clara.
  • CB3 : (CGUA1 y CGUA3) Capacidad de comunicación oral y escrita (en la lengua nativa e inglesa) de los conocimientos y conclusiones a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades.
  • CB4 : Capacidad de gestión de la información y de los recursos disponibles.
  • CB5 : Capacidad de resolver problemas, integrar conocimientos y formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CB9 : Capacidad de razonamiento y extracción de conclusiones.

 

UA Basic Transversal Competences

  • CGUA1 : Oral and written communication skills in English.
  • CGUA2 : Skills related to computer tools and the information and communication technologies, as well as access to on-line databases, including scientific bibliographies, patent and legislation databases.
  • CGUA3 : Oral and written communication skills in Spanish. Capacity to prepare and defend projects.

 

Specific competences:>>Optional Module Biotechnology for Health and Sustainability

  • CEBT12 : Conocer las bases moleculares de la arquitectura de las proteínas.
  • CEBT13 : Conocer las técnicas que se utilizan para la determinación de estructura de proteínas.
  • CEBT14 : Manejar programas informáticos para la comparación, la representación y predicción de estructura de proteínas.
  • CEBT2 : Utilización de protocolos y equipos para preparación, manipulación y adquisición de datos de muestras de ácidos nucleicos, proteínas, genomas, transcriptomas y proteomas.
  • CEBT3 : Utilización de protocolos y equipos para manejo de microorganismos y cultivos celulares.

 

UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN MEDICAL CHEMISTRY

 

General Competences (CG)

  • CG1 : Acquire the advanced knowledge in the different fields of Medical Chemistry that are needed to deal with a particular specialisation in depth.
  • CG2 : Ability to follow and critically interpret the latest advances in the theory and practice of Medical Chemistry.
  • CG3 : Be able to interrelate knowledge that allows one to deal with problems from different points of view, enriching the solutions.
  • CG4 : Capacity to interpret the results of Medical Chemistry research at an advanced level.
  • CG5 : Capacity to carry out research independently, although limited to specific guided studies.
  • CG6 : Be original and creative when using Medical Chemistry.

 

General Competences acquired at University of Alicante (CGUA)

  • CGUA1 : Oral and written communication skills in English.
  • CGUA2 : Skills related to computer tools and the information and communication technologies, as well as access to on-line databases, including scientific bibliographies, patent and legislation databases.
  • CGUA3 : Oral and written communication skills in Spanish. Capacity to prepare and defend projects.

 

Skills/Skills

  • CB1 : Capacidad de análisis y síntesis.
  • CB11 : Habilidad de aprendizaje que permitan al alumno continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida auto-dirigido o autónomo.
  • CB12 : Habilidad de adaptación al ambiente cambiante propio de la disciplina, sabiendo aplicar los conocimientos adquiridos y resolver problemas en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio.
  • CB13 : Capacidad de creatividad.
  • CB15 : Habilidad para transferir resultados de investigación.
  • CB16 : Capacidad de autonomía científica y técnica.
  • CB17 : Capacidad para mostrar información de forma clara.
  • CB3 : (CGUA1 y CGUA3) Capacidad de comunicación oral y escrita (en la lengua nativa e inglesa) de los conocimientos y conclusiones a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades.
  • CB4 : Capacidad de gestión de la información y de los recursos disponibles.
  • CB5 : Capacidad de resolver problemas, integrar conocimientos y formular juicios a partir de una información que, siendo incompleta o limitada, incluya reflexiones sobre las responsabilidades sociales y éticas vinculadas a la aplicación de sus conocimientos y juicios.
  • CB9 : Capacidad de razonamiento y extracción de conclusiones.

 

Competences of the optional module of free choice Biotechnology

  • CEBT12 : Conocer las bases moleculares de la arquitectura de las proteínas.
  • CEBT13 : Conocer las técnicas que se utilizan para la determinación de la estructura de proteínas.
  • CEBT14 : Manejar programas informáticos para la comparación, la representación y predicción de estructura de proteínas.
  • CEBT2 : Utilización de protocolos y equipos para preparación, manipulación y adquisición de datos de muestras de ácidos nucleicos, proteínas, genomas, transcriptomas y proteomas.
  • CEBT3 : Utilización de protocolos y equipos para manejo de microorganismos y cultivos celulares.
  • CEBT4 : Utilización de protocolos y equipos para transformación genética.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2025-26

- To understand the molecular basis of protein structure and the fundamentals of the protein folding mechanism.
- To know the techniques used to determine protein structure.
- To be able to use the most common computer programs for representing protein structure and their use.
- To learn how to compare sequences between proteins.
- To know the basic methods of molecular simulation and use them to study and predict protein structure.
- To learn the technique of protein crystallization and apply the results to the molecular study of the three-dimensional structure of proteins.

 

 

General

Code: 36655
Lecturer responsible:
Pire Galiana, Carmen Lucía
Credits ECTS: 2,00
Theoretical credits: 0,24
Practical credits: 0,56
Distance-base hours: 1,20

Departments involved

  • Dept: BIOCHEMISTRY AND MOLECULAR BIOLOGY AND SOIL AND AGRICULTURAL CHEMISTRY
    Area: BIOCHEMISTRY AND MOLECULAR BIOLOGY
    Theoretical credits: 0,24
    Practical credits: 0,56
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught