Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2025-26

L'assignatura de Sistemes Energètics i Centrals s'enquadra en el 1r quadrimestre de quart curs del grau en Enginyeria Civil. Té per finalitat, l'acompliment i desenrotllament de l'activitat professional d'un Enginyer Civil, que l'obliga indefectiblement a la utilització de l'energia, bé siga com a ferramenta per a l'execució de les obres, el disseny i desenrotllament d'infraestructures o l'explotació de les instal·lacions en les quals participe.
Perquè a un enginyer, independentment de la seua especialitat, se'l considere competent per a FIRMAR PROJECTES de Centrals Elèctriques renovables o convencionals, és necessari acreditar una formació específica en l'àrea i que, per tant, el seu expedient acadèmic reflectix estos coneixements. D'esta manera quedarà habilitat per a la realització, execució i firma del projecte, així com la seua direcció d'obra i posterior autorització de projectes d'estes característiques.
Qualsevol edificació, obra Civil, etc. porta sempre associat el consum o generació d'electricitat o d'algun altre tipus d'energia. El sector energètic és un motor dinamitzador pel que fa a la nostra economia. Qualsevol gran indústria o PIME té consum energètic ja siga en forma d'electricitat, calor, de fred, de cogeneració, de trigeneració, d'autoconsum o simplement com a receptor. La factura elèctrica o l'energètica representen uns dels majors gastos de qualsevol empresa. I la factura energètica pot arribar a valors per damunt dels costos dels propis treballadors d'una empresa.
Amb esta assignatura, es pretén que l'alumne adquirisca uns coneixements teòrics i pràctics mitjançant els quals siga capaç d'assessorar un empresari, a un industrial, a qualsevol propietari d'un edifici públic o privat en matèria energètica, així com poder projectar una Central Elèctrica Convencionals o Renovable. D'altra banda, que puga identificar tots els elements elèctrics d'alta i baixa tensió i els seus sistemes d'evacuació de l'energia.
L'assignatura de Sistemes Energètics i Centrals té un enfocament pràctic destinat al desenvolupament de projectes de generació, transport i distribució d'energia, tant en forma de combustible com en forma de calor, fred o electricitat. A més, permet comprendre altres assignatures afins relacionades amb les Instal·lacions elèctriques.
Per a això, s'iniciarà a l'alumne en les Centrals Elèctriques i en el Càlcul de Xarxes i Línies d'alta i baixa tensió, per a així dotar als futurs Enginyers Civils dels coneixements tècnics per a identificar i calcular els diferents tipus de SISTEMES ENERGÈTICS I CENTRALS que es trobarà en el seu treball professional, dins de l'ampli ventall d'activitats que oferixen les eixides professionals en el sector energètic. Així mateix, s'aprendrà sobre el mercat energètic, l'eficiència energètica, les centrals elèctriques en totes les seues varietats (renovables i no renovables), així com del transport i la distribució d'energia.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26

Competències transversals bàsiques de la UA

  • CT10 : Capacitat d'enfrontar, projectar i resoldre problemes reals demandats per la societat en l'àmbit de l'enginyeria.
  • CT11 : Capacitat d'aprendre i aplicar, de forma autònoma i interdisciplinària, nous conceptes i mètodes.
  • CT12 : Capacitat d'assimilar i adaptar-se a l'evolució contínua de la tecnologia en l'àmbit de desenvolupament professional.
  • CT13 : Capacitat d'adoptar el mètode científic en el plantejament i realització de treballs diversos tant a nivell acadèmic com a professional.
  • CT14 : Capacitat d'autocrítica necessària per a l'anàlisi i millora de la qualitat d'un projecte.
  • CT7 : Capacitat d'exposició oral i escrita.
  • CT8 : Capacitat de planificar tasques i comprometre's en el compliment d'objectius i terminis.
  • CT9 : Capacitat de treball en grup.

 

Competències específiques (tecnologia específica):>>Hidrologia

  • CEH1 : Coneixement i capacitat per a projectar i dimensionar obres i instal·lacions hidràuliques, de producció industrial d'aigua, sistemes energètics, aprofitaments hidroelèctrics i planificació i gestió de recursos hidràulics superficials i subterranis.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Tenir capacitació cientificotècnica per a ser enginyer tècnic d'obres públiques, a més de conèixer i exercir les funcions d'assessoria, anàlisi, planificació, disseny, càlcul, projecte, direcció, construcció, gestió, manteniment, conservació i explotació en l'àmbit de l'enginyeria civil.
  • Comprendre els múltiples condicionaments de caràcter tècnic i legal que es plantegen en la construcció d'una obra pública, i ser capaç d'emprar mètodes contrastats i tecnologies acreditades per tal d'aconseguir la major eficàcia en la construcció, dins del respecte al medi ambient i la protecció de la seguretat i salut dels treballadors i usuaris de l'obra pública.
  • Conèixer, comprendre i ser capaç d'aplicar la legislació necessària com a enginyer tècnic d'obres públiques.
  • Ser capaç de planificar, projectar, inspeccionar, dirigir, gestionar i explotar obres i serveis en l'àmbit de l'enginyeria civil: infraestructures del transport viari, ferroviari, marítim, fluvial i per canonada; infraestructures de ports, estructures marítimes i de defensa i regeneració de costes i platges; infraestructures i instal·lacions hidràuliques i de producció industrial d'aigua, d'aprofitaments hidroelèctrics i energètics i d'enginyeria sanitària, serveis urbans i ambientals.
  • Ser capaç de gestionar, mantenir, conservar i explotar infraestructures en l'àmbit de l'enginyeria civil.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26

1. Comprendre els conceptes bàsics de la generació de l'energia elèctrica, des de les centrals elèctriques, renovables i convencionals, així com el funcionament dels agents intervinents en este: Xarxa elèctrica d'Espanya, Companyies Distribuïdores, Companyies Comercialitzadores, Comissió Nacional de l'Energia (actualment CNMC), etc.
2. Entendre el sector gasista, els seus agents de mercat, els seus gasoductes, els tancs d'emmagatzematge, etc.
3. Aprendre a analitzar i avaluar alternatives a l'hora de realitzar un Projecte de generació d'electricitat renovables i convencionals, els seus mètodes de càlcul i el seu comportament com a instal·lació que porta tangencialment qualsevol obra civil.
4. Adquirir coneixements i exercici de les funcions d'assessoria, anàlisi, planificació, disseny, càlcul, projecte, direcció, construcció, gestió, manteniment, conservació i explotació.
5. Comprendre els càlculs tècnics i la seua metodologia.
6. Saber analitzar els resultats i prendre decisions en conseqüència sobre les diferents possibilitats a l'hora de plantejar un Projecte Energètic.
7. Aprendre a calcular instal·lacions de Centrals fotovoltaiques, centrals de cicle combinat, centrals hidràuliques, centrals de biomassa, centrals nuclears, centrals de cogeneració i trigeneració, centrals de bombament reversible, i d'aconseguir acadèmicament els futurs avanços en centrals per energies renovables.
8. Entendre el funcionament de les centrals elèctriques de tot tipus.
9. Assimilar els conceptes de calor i fred, d'alguns tipus de centrals a gran escala i es transporten eixos coneixements als estudis de sobre calefacció, climatització i ACS, així com de fred.
Cada un dels objectius específics s'abordarà també des de l'estudi legislatiu de les seues normes i reglaments, perquè així l'alumne adquirisca una visió tècnic administrativa, que tindrà com a meta final l'autorització del projecte.

Seguint el compromís adoptat per la UA per a aconseguir els Objectius de Desenrotllament Sostenible promulgats per l'ONU, la matèria de Sistemes Energètics i Centrals contribuïx específicament en la consecució dels objectius següents:

ODS 7. Energia sostenible i no contaminant.
ODS 9. Indústria, Innovació i Infraestructures.
ODS 11. Ciutats i comunitats sostenibles.
ODS 12. Producció i consum responsables.
ODS 13. Acció pel clima

 

 

 

Dades generals

Codi: 33541
Professor/a responsable:
Vicente Samper, José María
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: FISICA, ENGINYERIA DE SISTEMES I TEORIA
    Àrea: FISICA APLICADA
    Crèdits teòrics: 0
    Crèdits pràctics: 0
  • Dep.: ENGINYERIA CIVIL
    Àrea: ENGINYERIA ELECTRICA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix