Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2025-26

Els Mètodes Alternatius de Solució de Controvèrsies (MASC), ben coneguts per les seues sigles en anglès ADR, Alternative Dispute Resolution, que resulten més utilitzats en l'actualitat, inclouen l'arbitratge, la conciliació, la opinió d'expert i la mediació. Aquests MASC es van desenvolupar per a facilitar la solució d'una àmplia gamma de controvèrsies jurídiques, sense necessitat d'haver de recórrer als tribunals judicials, per això, el seu caràcter alternatiu o extrajudicial; no obstant això, també poden tenir lloc en l'àmbit intrajudicial i fins i tot, després de l'entrada en vigor de la EL 1/2025, el recurs a aquests MASC, com a "Mètodes Adequats", s'estableix com a requisit de procedibilidad previ a la presentació d'una demanda o reclamació davant els tribunals espanyols. Així, existeixen mètodes autocompositivos propis: renúncia, aplanament i desistiment, els impropis: conciliació, mediació, , així com els mètodes alternatius hetero compositius: l'arbitratge.
El procés d'integració europeu, els avanços en les tecnologies de la comunicació i la informació, l'increment dels moviments humans trasnacionales, l'anomenada globalització econòmica. la quarta revolució industrial que ens ha arribat de la mà de la Intel·ligència Artificial i el nou panorama en el comerç internacional provoquen que les relacions privades internacionals hagen augmentat exponencialment, la qual cosa implica també un augment de les controvèrsies internacionals. Aquestes troben en els MASC una forma adequada per a una solució pacífica, basada, entre altres, en el consens, l'acord, la imparcialitat, la bona fe, la confidencialitat, voluntarietat i cooncordia, MASC que poden emportar-se a cave efectivament tant de manera presencial, com a través de la modalitat en línia o de manera electrònica, coneguda per les seues sigles en anglès com ODR, En línia Dispute Resolution i fins i tot utilitzant la Intel·ligència Artificial (IA). L'auge dels conflictes i l'impuls donat als MASC en el context actual com a mecanismes adequats de solució d'aquests conflictes, obliga l'estudiantat a conèixer aquesta realitat, comprendre el significat i utilitat pràctica d'aquests MASC per a garantir una adequada regulació de les relacions privades internacionals i reflexionar sobre els principis que han d'inspirar aquesta regulació.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26

Competències transversals

  • CT1 : Capacitats informàtiques i informacionales
  • CT2 : Ser capaç de comunicar-se correctament tant de forma oral com a escrita
  • CT3 : Capacitat d'anàlisi i síntesi
  • CT4 : Capacitat d'organització i planificació

 

Competències generals

  • CG2 : Valorar amb esperit crític la realitat internacional i els seus problemes específics
  • CG5 : Liderar, organitzar i gestionar equips de treball en contextos internacionals

 

Competències Específiques

  • CE15 : Avaluar les possibles solucions als conflictes transnacionals i internacionals
  • CE16 : Conèixer i analitzar els problemes jurídics i socials que es deriven de les relacions internacionals de naturalesa privada.
  • CE20 : Identificar els principis ètics que regeixen les relacions internacionals.
  • CE21 : Conèixer els conceptes bàsics del dret que permeten abordar la dimensió internacional dels problemes jurídics.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Sorgiment en l'estudiant d'interès per l'aprenentatge de la resolució de controvèrsies a través de l'arbitratge i la mediació, en la mesura en què es tracta d'una assignatura diferent a la resta tanta pel seu objecte (les resolució de conflictes privats o públicosociales, de caràcter internacional) quant per la seua funció (garantir la continuïtat de la regulació d'aquestes relacions en l'espai).
  • Adquisició pels graduats/as de coneixements, habilitats, destreses i aptituds necessàries per a l'assessorament sobre l'arbitratge i la mediació en assumptes que presenten un caràcter internacional.
  • Adquisició, pels estudiants, de la capacitat d'aplicar els seus coneixements jurídics en la resolució pràctica dels conflictes que apareixen en el marc internacional.
  • Desenvolupament de la capacitat dels estudiants en la resolució pacífica de controvèrsies, trobant i valorant la informació de les parts en conflicte,redactant escrits, elaborant laudos arbitrals i acords de mediació i desenvolupant les tècniques de comunicació verbal i no verbal.
  • L'adquisició de destreses que permeten a l'estudiant un aprenentatge autònom.
  • El desenvolupament de la capacitat de negociació, conciliació i persuasió en la resolució de problemes.
  • Relacions Internacionals

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26

COMPETÈNCIES TRANSVERSALS
CT1: Capacitats informàtiques i informacionals
CT2: Ser capaç de comunicar-se correctament tant de manera oral com escrita
CT3: Capacitat d'anàlisi i síntesi
CT4: Capacitat d'organització i planificació

COMPETÈNCIES GENERALS
CG2: Valorar amb esperit crític la realitat internacional i els seus problemes específics
CG5: Liderar, organitzar i gestionar equips de treball en contextos internacionals

COMPETÈNCIES ESPECÍFIQUES
CE15: Avaluar les possibles solucions als conflictes transnacionals i internacionals
CE16: Conèixer i analitzar els problemes jurídics i socials que es deriven de les relacions internacionals de naturalesa privada.

CE20: Identificar els principis ètics que regeixen les relacions internacionals
CE21: Conèixer els conceptes bàsics del dret que permeten abordar la dimensió internacional dels problemes jurídics

RESULTATS D'APRENENTATGE (OBJECTIUS FORMATIUS)
• Sorgiment en l'estudiant d'interès per l'aprenentatge de la resolució de controvèrsies a través de l'arbitratge, la mediació i altres MASC, en la mesura en què es tracta d'una assignatura distinta a la resta tanta pel seu objecte (la resolució de conflictes privats o públic socials, de caràcter internacional) quant per la seua funció (garantir la continuïtat de la regulació d'aquestes relacions en l'espai)
• Adquisició pels graduats/as de coneixements, habilitats, destreses i aptituds necessàries per a l'assessorament sobre l'arbitratge i la mediació en assumptes que presenten un caràcter internacional
• Adquisició, pels estudiants, de la capacitat d'aplicar els seus coneixements jurídics en la resolució pràctica dels conflictes que apareixen en el marc internacional
• Desenvolupament de la capacitat dels estudiants en la resolució pacífica de controvèrsies, trobant i valorant la informació de les parts en conflicte, redactant escrits, elaborant laudes arbitrals i acords de mediació i desenvolupant les tècniques de comunicació verbal i no verbal
• L'adquisició de destreses que permeten a l'estudiant un aprenentatge autònom
• El desenvolupament de la capacitat de negociació, conciliació i persuasió en la resolució de problemes

 

 

Dades generals

Codi: 28233
Professor/a responsable:
Esteve González, Lydia
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,00
Crèdits pràctics: 1,40
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: FILOSOFIA DEL DRET I DRET INTERNACIONAL
    Àrea: DRET INTERNACIONAL PRIVAT
    Crèdits teòrics: 0,5
    Crèdits pràctics: 0,7
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.
  • Dep.: DRET MERCANTIL I DRET PROCESSAL
    Àrea: DRET PROCESSAL
    Crèdits teòrics: 0,5
    Crèdits pràctics: 0,7

Estudis en què s'imparteix