Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2025-26

L’assignatura obligatòria “Trastorns de la veu, la parla, l’audició i les funcions orofacials” s’imparteix durant el primer quadrimestre del segon curs del Grau en Logopèdia. Per assolir les competències relacionades amb l’assignatura, es recomana que l’alumnat haja cursat i superat prèviament les matèries bàsiques que proporcionen el coneixement estructural i funcional necessari per a abordar els continguts fisiopatològics, com ara “Anatomia dels òrgans de l’audició i del llenguatge” i “Fisiologia bàsica i dels òrgans de l’audició i el llenguatge”.

Aquesta assignatura capacita l’estudiant per a conéixer, comprendre i identificar els conceptes fonamentals relacionats amb els principals trastorns que afecten la veu, la parla, l’audició i les funcions orofacials, així com l’impacte psicosocial que aquests processos poden tindre en les persones que els pateixen. D’aquesta manera, es pretén integrar una mirada holística, ètica i respectuosa cap a la diversitat en l’aprenentatge d’aquestes alteracions.

A més, el contingut teòric i pràctic de l’assignatura estableix les bases necessàries per a l’adquisició de competències clíniques posteriors en les assignatures d’exploració, diagnòstic i intervenció logopèdica que s’imparteixen en cursos superiors.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
  • CT2 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
  • CT3 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.

 

Competències generals

  • CG14 : Conèixer i ser capaç d'integrar els fonaments biològics (anatomia i fisiologia), psicològics (processos i desenvolupament evolutiu), lingüístics i pedagògics de la intervenció logopèdica en la comunicació, el llenguatge, la parla, l'audició, la veu i les funcions orals no verbals.
  • CG15 : Conèixer els trastorns de la comunicació, el llenguatge, la parla, l'audició, la veu i les funcions orals no verbals.
  • CG17 : Ser capaç d'establir una comunicació clara i eficient amb el pacient, els seus familiars i amb la resta de professionals que intervenen en la seua atenció adaptant-se a les característiques sociolingüístiques i culturals de l'interlocutor.
  • CG21 : Ser capaç de realitzar una gestió clínica centrada en el pacient, en l'economia de la salut i l'ús eficient dels recursos sanitaris, així com la gestió eficaç de la documentació clínica amb especial atenció a la confidencialitat.
  • CG3 : Usar les tècniques i instruments d'exploració propis de la professió i registrar, sintetitzar i interpretar les dades aportades integrant-los en el conjunt de la informació.
  • CG4 : Dominar la terminologia que permeta interactuar eficaçment amb altres professionals

 

Competències Específiques

  • CE02.01 : Conèixer la classificació, la terminologia i la descripció dels trastorns de la comunicació, el llenguatge, la parla, la veu i l'audició i les funcions orals no verbals.
  • CE02.02 : Conèixer, reconèixer i discriminar entre la varietat de les alteracions: els trastorns específics del desenvolupament del llenguatge, trastorn específic del llenguatge, retards del llenguatge, trastorns fonètics i fonològics; els trastorns de la comunicació i el llenguatge associats a dèficit auditius i visuals, el dèficit d'atenció, la deficiència mental, el trastorn generalitzat del desenvolupament, els trastorns de l'espectre autista, la paràlisi cerebral infantil i les plurideficiències;

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Identificar els trastorns que afecten la veu i a la parla
Identificar els trastorns que afecten l'audició
Identificar els trastorns relacionats amb les funcions orofaciles
Reconèixer les limitacions i conseqüències per als afectats pels diferents trastorns
Dominar la terminologia que permeta interactuar eficaçment amb altres professionals
Ser capaç de realitzar una gestió clínica centrada en el pacient, en l'economia de la salut i l'ús eficient dels recursos sanitaris, així com la gestió eficaç de la documentació clínica amb especial atenció a la confidencialitat

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26

En finalitzar l’assignatura, mitjançant l’adquisició de coneixements, habilitats i actituds, l’alumnat serà capaç de:

1. Comprendre els termes generals de patologia necessaris per a l’estudi dels trastorns logopèdics.

2. Conéixer l’etiologia, la patogènia, la fisiopatologia i la semiologia dels principals trastorns de la veu, de la parla, de l’audició i de les funcions orofacials en les diferents etapes del cicle vital i en situacions especials.

3. Comprendre l’impacte biopsicosocial d’aquests processos patològics en la qualitat de vida de les persones i en els seus contextos familiars, laborals, educatius i socials.

4. Mostrar una actitud ètica, de respecte a la diversitat i sensibilitat cap a les persones amb algun tipus de trastorn logopèdic.

5. Dominar el llenguatge científic i tècnic propi de l’assignatura, facilitant la comunicació efectiva en contextos acadèmics i professionals.

6. Comprendre la importància del treball en equip, multidisciplinari i basat en l’evidència científica per a la pràctica clínica habitual en l’atenció a pacients amb trastorns relacionats amb la logopèdia.

7. Adquirir capacitat autocrítica i de reflexió al voltant de les diferents contingències que sorgeixen en les dinàmiques grupals.

8. Ser capaç d’utilitzar de manera crítica la bibliografia i les fonts d’informació científica com a ferramentes per a aprofundir en els continguts teòrics de l’assignatura.

 

 

Dades generals

Codi: 27616
Professor/a responsable:
Esteve Ríos, Antonio
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: PSICOLOGIA DE LA SALUT
    Àrea: PERSONALITAT, AVALUACIO I TRACTAMENT PSICOLOGIC
    Crèdits teòrics: 0
    Crèdits pràctics: 0
  • Dep.: INFERMERIA
    Àrea: INFERMERIA
    Crèdits teòrics: 1,8
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix