Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2025-26
L'assignatura té com a objectiu introduir a l'alumnat en el món de la gastronomia i les tradicions culinàries, ressaltant la seua importància en la promoció d'una alimentació saludable, plaent i culturalment significativa.
En l'actualitat, existix evidència científica sobre els problemes derivats d'una alimentació inadequada. Enfront d'esta realitat, la gastronomia pot exercir un paper clau no sols en la millora de la salut, sinó també en la consolidació d'hàbits alimentaris sostenibles i adaptats als gustos i necessitats de les persones.
Menjar no és només una necessitat fisiològica, és també un acte cultural, social i sensorial. Per tant, en programar una dieta, encara que siga correcta des del punt de vista nutricional, té poques possibilitats d'èxit si no resulta atractiva i coherent amb els hàbits i preferències de qui la seguix. En este context, la gastronomia es presenta com un element essencial per a aconseguir una alimentació de qualitat, entesa com aquella que, a més de ser nutricionalment adequada, és variada, saludable, sostenible i adquirix la dimensió de "rica, apetible i adaptada als gustos i necessitats dels consumidors".
Promoure i preservar la salut implica desenvolupar i adquirir, a partir de les tradicions culinàries i gastronòmiques, uns hàbits alimentaris adequats; d'ací la importància d'integrar en el discurs de la nutrició humana i la dietètica la idea que la gastronomia (l'art i la ciència del bon menjar) constituïx un dels pilars fonamentals de la cultura de la salut.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Integrar els conceptes gastronòmics en l'activitat del dietista i nutricionista i proporcionar-li una formació gastronòmica.
- Conèixer l'evolució i les tendències gastronòmiques i la utilitat que tenen per a aconseguir una nutrició saludable.
- Conèixer la tradició culinària valenciana i el seu desenvolupament en el context de la gastronomia occidental i la dieta mediterrània.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26
- Conéixer l'evolució i les tendències culinàries i gastronòmiques actuals avaluant la seua utilitat per a aconseguir l'objectiu d'una alimentació saludable, en el marc de les transicions alimentàries i nutricionals.
- Integrar el discurs gastronòmic en l'activitat del dietista-nutricionista connectant-lo amb l'àmbit de les ciències gastronòmiques i culinàries.
- Analitzar el paper que poden jugar les tradicions culinàries en la recuperació i promoció d'una alimentació saludable, sostenible i culturalment acceptada.
- Identificar i valorar la tradició culinària valenciana i el seu desenvolupament en el context de la cultura alimentària mediterrània.
Dades generals
Codi:
27535
Professor/a responsable:
Tormo Santamaria, Maria
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,80
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: HISTORIA DE LA CIENCIA
Crèdits teòrics: 1,8
Crèdits pràctics: 0,6
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: OPTATIVA (Curs: 4)
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: OPTATIVA (Curs: 4)