Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2025-26
L'assignatura pretén proporcionar als alumnes una introducció teòrica i pràctica dels coneixements bàsics necessaris per comprendre els aspectes històrics, socials i culturals de l'alimentació humana des d'una visió interdisciplinar, i abordar els elements que condicionen l'alimentació des d'una perspectiva relativista i fora de etnocentrismes. En l'acte de l'alimentació, l'ésser humà biològic i l'ésser humà social, cultural i històric, estan estretament lligats i recíprocament implicats.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26
Competències específiques (CE)
- E16 : Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits de l'alimentació.
 
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
 
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
 
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
 
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica
- 10 : Descriure els fonaments antropològics de l'alimentació humana. Descriure i argumentar les desigualtats culturals i socials que poden incidir en els hàbits d'alimentació.
 - 5 : Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
 
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Introduir l'alumnat en la diversitat de factors biològics, científics, culturals, econòmics, polítics, socials, etc., que han determinat i condicionat històricament el binomi alimentació-nutrició.
 - Tractar els aspectes socials i culturals de l'alimentació humana, des de la perspectiva de l'antropologia social i cultural.
 - Tractar el significat social del comportament alimentari de l'ésser humà.
 
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26
Objectius:
- Introduir l'alumne en la diversitat de factors biològics, científics, culturals, econòmics, polítics, socials, etc., que han determinat i condicionat històricament el binomi alimentació / nutrició.
- Introduir l'alumne en els aspectes socials i culturals de l'alimentació humana des de la perspectiva de l'Antropologia Social i Cultural i de la Sociologia.
Competències:
Competències generals:
- Conèixer l'evolució històrica, antropològica i sociològica de l'alimentació, la nutrició i la dietètica en el context de la salut i la malaltia.
- Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de forma uni o multidisciplinar els professionals i altre personal relacionat amb l'avaluació diagnòstica i tractament en dietètica i nutrició.
Competències específiques:
- Explicar, amb l'ajuda del mètode històric, la diversitat de factors que incideixen en els diferents sistemes de producció i consum d'aliments.
- Conèixer els fonaments antropològics de l'alimentació humana.
- Apropar l'alumne a la comprensió del fet alimentari des d'una perspectiva estructural i sistèmica.
Competències transversals:
- Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
- Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
- Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Dades generals
        Codi:
        27505
        
        Professor/a responsable:
            Ferrández Ferrer, Alicia
        
        
            
                Crèdits ECTS:
6,00                
            
            
                Crèdits teòrics:
2,00                
                Crèdits pràctics:
0,40                
                Càrrega no presencial:
3,60            
        
    
Departaments amb docència
- 
                        Dep.:
Humanitats Contemporànies                        
Àrea: ANTROPOLOGIA SOCIAL
Crèdits teòrics: 0,67
Crèdits pràctics: 0,13 - 
                        Dep.:
Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva, Salud Pública i Història de la Ciència                        
Àrea: HISTORIA DE LA CIENCIA
Crèdits teòrics: 0,67
Crèdits pràctics: 0,14
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta. - 
                        Dep.:
Sociologia I                        
Àrea: SOCIOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,66
Crèdits pràctics: 0,13 
Estudis en què s'imparteix
- 
                                    
                                        GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
                                    
                                    
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)
 - 
                                    
                                        GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
                                    
                                    
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)
 

