Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2025-26
Sense dades
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26
Competències transversals bàsiques de la UA
- CT1 : Leer y comprender textos en lengua inglesa.
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals
- CG10 : Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut i el desenvolupament de la malaltia.
- CG11 : Comprendre i reconèixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
- CG12 : Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques basant-se en l'evidència científica disponible.
- CG13 : Obtenir i elaborar una història clínica que continga tota la informació rellevant.
- CG14 : Realitzar un examen físic i una valoració mental.
- CG15 : Tenir capacitat per a elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
- CG16 : Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles altres que exigeixen atenció immediata.
- CG17 : Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, aplicant els principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
- CG18 : Indicar la terapèutica més adequada dels processos aguts i crònics més prevalents, així com dels malalts en fase terminal.
- CG19 : Plantejar i proposar les mesures preventives adequades a cada situació clínica.
- CG20 : Adquirir experiència clínica adequada en institucions hospitalàries, centres de salut o altres institucions sanitàries, sota supervisió, així com coneixements bàsics de gestió clínica centrada en el/la pacient i utilització adequada de proves, medicaments i altres recursos del sistema sanitari.
- CG21 : Escoltar amb atenció, obtenir i sintetitzar informació pertinent sobre els problemes que afligeixen al malalt i comprendre el contingut d'aquesta informació.
- CG22 : Redactar històries clíniques i altres registres mèdics de manera comprensible a tercers.
- CG23 : Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant verbalment com per escrit, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
- CG24 : Establir una bona comunicació interpersonal que capacite per a dirigir-se amb eficiència i empatia als pacients, als familiars, mitjans de comunicació i altres professionals.
- CG25 : Reconèixer els determinants de salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estils de vida, demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
- CG26 : Assumir el seu paper en les accions de prevenció i protecció davant malalties, lesions o accidents i manteniment i promoció de la salut, tant a nivell individual com comunitari.
- CG27 : Reconèixer el seu paper en equips multiprofessionals, assumint el lideratge quan siga apropiat, tant per a la provisió de cures de la salut, com en les intervencions per a la promoció de la salut.
- CG30 : Coneixements bàsics del Sistema Nacional de Salut i de legislació sanitària.
- CG31 : Conèixer, valorar críticament i saber utilitzar les fonts d'informació clínica i biomèdica per a obtenir, organitzar, interpretar i comunicar la informació científica i sanitària.
- CG32 : Saber utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats clíniques, terapèutiques, preventives i d'investigació.
- CG33 : Mantenir i utilitzar els registres amb informació del pacient per a la seua posterior anàlisi, preservant la confidencialitat de les dades.
- CG4 : Desenvolupar la pràctica professional amb respecte a l'autonomia del pacient, a les seues creences i cultura.
- CG6 : Desenvolupar la pràctica professional amb respecte a altres professionals de la salut, adquirint habilitats de treball en equip.
Competències específiques:>>Mòdul III: Formació clínica humana
- CE3.20 : Conèixer el desenvolupament cognitiu, emocional i psicosocial en la infància i adolescència. Conèixer els fonaments biològics, psicològics i socials de la personalitat i la conducta.
- CE3.22 : Conèixer les aplicacions de la medicina pal·liativa.
- CE3.23 : Reconèixer les característiques de la patologia prevalent en l'ancià.
- CE3.24 : Conèixer la medicina familiar i comunitària. Conèixer l'entorn vital de la persona malalta, i facilitar la promoció de la salut en l'àmbit familiar i comunitari.
- CE3.25 : Reconèixer, diagnosticar i orientar el maneig de les situacions de risc vital.
- CE3.26 : Saber hacer una anamnesis completa, centrada en el paciente y orientada a las diversas patologías, interpretando su significado.
- CE3.27 : Saber hacer una exploración física por aparatos y sistemas, así como una exploración psicopatológica, interpretando su significado.
- CE3.28 : Saber valorar les modificacions dels paràmetres clínics en les diferents edats.
- CE3.30 : Dissenyar i aplicar un pla d'actuació, enfocat a les necessitats del pacient i l'entorn familiar i social, coherent amb els símptomes i signes del pacient.
Competències específiques:>>Mòdul IV: Procediments diagnòstics i terapèutics
- CE4.01 : Valorar la relació risc/benefici dels procediments diagnòstics i terapèutics.
- CE4.14 : Conèixer els principals grups de fàrmacs, dosis, vies d'administració i farmacocinètica. Conèixer les seues interaccions i efectes adversos. Adquirir coneixements sobre prescripció i fármacovigilancia. Conèixer la farmacologia dels diferents aparells i sistemes. Conèixer els fàrmacs analgèsics, antineoplásicos, antimicrobians i antiinflamatoris.
- CE4.16 : Conèixer els principis generals de la nutrició i la dietoteràpia i la seua aplicació en la promoció de la salut, prevenció i tractament de malalties.
- CE4.22 : Conèixer els fonaments de la rehabilitació, de la promoció de l'autonomia personal, de l'adaptació funcional a l'entorn, i d'altres procediments físics en la morbiditat, per a la millora de la qualitat de vida.
- CE4.24 : Saber interpretar els resultats de les proves diagnòstiques del laboratori.
- CE4.26 : Saber interpretar mitjançant lectura sistemàtica una imatge radiològica.
- CE4.27 : Saber utilitzar els diversos fàrmacs adequadament.
- CE4.28 : Saber com realitzar i interpretar un electrocardiograma i un electroencefalograma.
- CE4.29 : Redactar correctament receptes mèdiques, adaptades a la situació de cada pacient i els requeriments legals.
- CE4.30 : Valorar l'estat nutricional i elaborar una dieta adequada a les diferents circumstàncies.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
Medicina Familiar i Comunitària
¿ Identificar els principis de la relació assistencial de la medicina de família.
¿ Conéixer el procés diagnòstic en la presa de decisions en medicina familiar i comunitària.
¿ Conéixer el maneig dels problemes més prevalents en l'atenció primària de salut en població general, incloent aquells relatius a la infància, adolescència i als problemes de salut mental.
¿ Identificar necessitats d'educació per a la salut en l'àmbit familiar i comunitari
¿ Comprendre les característiques de l'atenció a la família i el maneig en grups especials de població.
¿ Conéixer l'ús de fàrmacs en medicina familiar comunitària incloent les interaccions, efectes adversos i sistemes de notificació de farmacovigilància.
¿ Valorar la integració de les activitats preventives en la pràctica dels centres de salut. Nutrició i teràpia dietètica com a mesures de prevenció i promoció de la salut.
¿ Integrar la perspectiva de gènere i de les desigualtats socials en salut en l'atenció primària de salut.
¿ Fomentar la seguretat de l'i de la pacient i la prevenció dels esdeveniments adversos en l'Atenció Primària.
¿ Valorar la importància de la medicina de família com la porta d'entrada principal al Sistema Nacional de Salut.
¿ Identificar i valorar els recursos comunitaris per a cobrir les necessitats de salut i el rol de la família com a promotora de salut.
¿ Conéixer les diferents aproximacions als problemes de salut de l'i de la pacient des d'una atenció integral i holística.
¿ Conéixer les claus de l'atenció a la població en risc d'exclusió així com les diferents estratègies de la cooperació per al desenvolupament. Conéixer l'enfocament de l'atenció a les urgències des de la medicina de família.
Geriatria
¿ Conéixer el procés d'envelliment i els canvis morfològics, funcionals, psíquics i socials que experimenten els majors.
¿ Capacitar a l'estudiant per a identificar, avaluar, diagnosticar, a la persona anciana mitjançant la valoració geriàtrica integral.
¿ Conéixer les característiques especials de la malaltia en el major, així com els conceptes i criteris de fragilitat i deterioració funcional.
¿ Conéixer, així com establir, tractaments i rehabilitació per a la seua reintegració familiar i social amb la major autonomia possible i mantenint la seua dignitat humana.
Cures Pal·liatives
¿ Conéixer els fonaments i principis de les cures pal·liatives.
¿ Conéixer els criteris de malaltia avançada i terminal, els factors pronòstics i els criteris de complexitat de l'atenció al final de la vida.
¿ Conéixer les peculiaritats de la valoració del pacient i la seua família en cures al final de la vida.
¿ Conéixer els principis generals del tractament del dolor en pacients pal·liatius.
¿ Conéixer els principis generals d'actuació per al control dels símptomes.
¿ Conéixer el maneig correcte dels opioides i altres medicaments bàsics per al control del dolor i altres símptomes en #CP, i l'ús de la via subcutània.
¿ Conéixer, identificar i abordar les situacions d'últims dies.
¿ Adquirir habilitats de comunicació per a establir una comunicació efectiva amb els pacients en situacions de fi de vida i els seus familiars.
¿ Desenvolupar estratègies de suport emocional al malalt i família, així com estratègies preventives i protecció del desgast emocional i la sobreimplicación del professional.
¿ Mostrar coneixement i habilitat en el maneig i afrontament dels processos de duel del malalt i família, tenint en compte les especificitats en les diferents etapes de la vida. Detectar, analitzar i resoldre els dilemes ètics en les cures al final de la vida.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26
Sense dades
Dades generals
Codi:
27242
Professor/a responsable:
Sense dades
Crèdits ECTS:
9,00
Crèdits teòrics:
2,40
Crèdits pràctics:
1,20
Càrrega no presencial:
5,40
Departaments amb docència
-
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PUBLICA
Crèdits teòrics: 2,4
Crèdits pràctics: 1,2
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN MEDICINA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 5)