Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2025-26

La asignatura forma parte del módulo de conocimiento de morfología, estructura y función del cuerpo humano. La asignatura se imparte en el segundo semestre del segundo curso del Grado en Medicina. La Fisiología Médica III estudia las bases del funcionamiento de los sistemas renal y digestivo, del metabolismo y la reproducción, a nivel celular y molecular, utilizando las leyes y principios de la Física y de la Química. Es, por tanto, una asignatura básica, esencial para poder entender el funcionamiento normal del cuerpo humano. Se recomienda para un adecuado aprendizaje de los contenidos de esta asignatura tener nociones de Física, Química, Bioquímica, Biología Molecular y Celular, Anatomía e Histología, y haber cursado las asignaturas de Fisiología General y Biofísica, Fisiología Médica I y Fisiología Médica II.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2025-26

Competències transversals bàsiques de la UA

  • CT1 : Leer y comprender textos en lengua inglesa.
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG34 : Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
  • CG36 : Ser capaç de formular hipòtesis, recol·lectar i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes, seguint el mètode científic.
  • CG37 : Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
  • CG7 : Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, a nivell molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
  • CG8 : Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seues alteracions.

 

Competències específiques:>>Mòdul I: Morfologia, estructura i funció del cos humà

  • CE1.01 : Conèixer l'estructura i funció cel·lular.
  • CE1.02 : Conèixer les biomolècules, el metabolisme i la regulació i integració metabòlica.
  • CE1.03 : Conèixer els principis bàsics de la nutrició humana.
  • CE1.04 : Conèixer la comunicació cel·lular i la constitució i funcionament de les membranes excitables.
  • CE1.09 : Conèixer la morfologia, estructura i funció de la pell, la sang, aparells i sistemes circulatori, digestiu, locomotor, reproductor, excretor i respiratori; sistema endocrí, sistema immune i sistema nerviós central i perifèric.
  • CE1.10 : Conèixer el creixement, maduració i envelliment dels diferents aparells i sistemes.
  • CE1.11 : Conèixer l'homeòstasi i els mecanismes de l'adaptació a l'entorn.
  • CE1.12 : Manejar material i tècniques bàsiques de laboratori.
  • CE1.15 : Realitzar proves funcionals, determinar paràmetres vitals i interpretar-los.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

 

Comprendre i descriure les funcions dels sistemes i aparells de l'organisme humà sa en els seus diferents nivells d'organització, i els processos d'integració que donen lloc a l'homeòstasi. Adquirir els coneixements necessaris per a comprendre i descriure els mètodes bàsics de l'exploració funcional dels diferents sistemes i aparells i per a utilitzar els resultats normals d'aquests. Adquirir habilitats necessàries per a la realització de determinades exploracions funcionals i tècniques de laboratori.
ESPECÍFICS
Fisiologia renal. Conèixer la importància del sistema renal en la regulació de l'homeòstasi de l'organisme. Reconèixer els principals processos renals, localitzant-los en els diferents segments de la nefrones. Conèixer el coeficient de filtració del capil·lar glomerular i descriure les propietats de la membrana que contribueixen al coeficient de filtració. Conèixer els mecanismes de regulació del flux sanguini renal i taxa de filtració glomerular. Identificar els mecanismes bàsics de transport en els segments tubulars. Conèixer els mecanismes de reabsorció de bicarbonat i secreció de protons en els túbuls renals i els mecanismes que esmorteeixen els canvis del pH en el fluid tubular. Identificar els principals mecanismes que regulen l'eliminació renal de potassi. Identificar com varien la reabsorció de calci i de fosfat en els diferents segments tubulars. Conèixer els principals mecanismes de concentració i dilució de l'orina. Conèixer els mecanismes de regulació de l'activitat renal. Identificar la capacitat del sistema renal per a esmorteir els canvis de pH. Conèixer el mecanisme responsable de la micció.
Fisiologia digestiva. Conèixer les funcions generals de l'aparell digestiu en el manteniment de l'homeòstasi de l'organisme. Conèixer els patrons bàsics del comportament motor gastrointestinal. Identificar els components més importants de les secrecions gastrointestinals i els mecanismes de secreció. Descriure la regulació de la secreció gastrointestinal. Conèixer el procés de la digestió i absorció dels principals nutrients. Conèixer el mecanisme de formació de la femta i la seua composició.
Metabolisme. Conèixer les fonts energètiques dels diferents teixits. Comprendre el mecanisme d'entrada dels monoglúcidos en les diferents cèl·lules de l'organisme i el significat funcional de les possibles rutes metabòliques. Comprendre de què depèn l'emmagatzematge dels triglicèrids i conèixer les situacions metabòliques que modifiquen la quantitat de triglicèrids emmagatzemats. Conèixer el metabolisme del colesterol i entendre la regulació del colesterol plasmàtic i intracel·lular. Conèixer les rutes metabòliques dels aminoàcids. Comprendre la resposta global de l'organisme durant el període d'absorció dels aliments. Conèixer la mobilització de substrats que es produeix en els teixits durant el dejuni. Ser capaç d'entendre, de manera global, el mecanisme mitjançant el qual l'organisme regula les fonts d'obtenció d'energia o els processos d'emmagatzematge.
Fisiologia de la reproducció. Conèixer la determinació genètica del sexe i el control hormonal del procés de diferenciació sexual. Conèixer l'estructura funcional de l'aparell reproductor masculí i femení. Comprendre la regulació hormonal de la funció gonadal masculina i femenina. Conèixer els canvis endometrials i ovàrics observats durant el cicle menstrual. Comprendre els conceptes de pubertat, adolescència, climateri, menopausa i andropausia. Comprendre les fases del coit: excitació, orgasme i resolució. Conèixer el control nerviós i hormonal de la resposta sexual masculina i femenina. Comprendre les bases fisiològiques de la contracepció. Descriure les característiques fisiològiques dels gàmetes masculins i femenins. Comprendre el mecanisme de fecundació i implantació. Conèixer els mecanismes d'evitació de la polispèrmia. Conèixer la fisiologia de la placenta. Conèixer els canvis fisiològics durant l'embaràs. Conèixer les bases fisiològiques del part. Comprendre l'estructura funcional de les glàndules mamàries. Conèixer el control hormonal de la lactància. Conèixer les característiques fisiològiques fetals i neonatals. Comprendre la base funcional del creixement i el desenvolupament.

Comprendre i descriure les funcions dels sistemes i aparells de l'organisme humà sa en els seus diferents nivells d'organització, i els processos d'integració que donen lloc a l'homeòstasi. Adquirir els coneixements necessaris per a comprendre i descriure els mètodes bàsics de l'exploració funcional dels diferents sistemes i aparells i per a utilitzar els resultats normals d'aquests. Adquirir habilitats necessàries per a la realització de determinades exploracions funcionals i tècniques de laboratori.

ESPECÍFICS

  1. Fisiologia renal. Conèixer la importància del sistema renal en la regulació de l'homeòstasi de l'organisme. Reconèixer els principals processos renals, localitzant-los en els diferents segments de la nefrones. Conèixer el coeficient de filtració del capil·lar glomerular i descriure les propietats de la membrana que contribueixen al coeficient de filtració. Conèixer els mecanismes de regulació del flux sanguini renal i taxa de filtració glomerular. Identificar els mecanismes bàsics de transport en els segments tubulars. Conèixer els mecanismes de reabsorció de bicarbonat i secreció de protons en els túbuls renals i els mecanismes que esmorteeixen els canvis del pH en el fluid tubular. Identificar els principals mecanismes que regulen l'eliminació renal de potassi. Identificar com varien la reabsorció de calci i de fosfat en els diferents segments tubulars. Conèixer els principals mecanismes de concentració i dilució de l'orina. Conèixer els mecanismes de regulació de l'activitat renal. Identificar la capacitat del sistema renal per a esmorteir els canvis de pH. Conèixer el mecanisme responsable de la micció.
  2. Fisiologia digestiva. Conèixer les funcions generals de l'aparell digestiu en el manteniment de l'homeòstasi de l'organisme. Conèixer els patrons bàsics del comportament motor gastrointestinal. Identificar els components més importants de les secrecions gastrointestinals i els mecanismes de secreció. Descriure la regulació de la secreció gastrointestinal. Conèixer el procés de la digestió i absorció dels principals nutrients. Conèixer el mecanisme de formació de la femta i la seua composició.
  3. Metabolisme. Conèixer les fonts energètiques dels diferents teixits. Comprendre el mecanisme d'entrada dels monoglúcidos en les diferents cèl·lules de l'organisme i el significat funcional de les possibles rutes metabòliques. Comprendre de què depèn l'emmagatzematge dels triglicèrids i conèixer les situacions metabòliques que modifiquen la quantitat de triglicèrids emmagatzemats. Conèixer el metabolisme del colesterol i entendre la regulació del colesterol plasmàtic i intracel·lular. Conèixer les rutes metabòliques dels aminoàcids. Comprendre la resposta global de l'organisme durant el període d'absorció dels aliments. Conèixer la mobilització de substrats que es produeix en els teixits durant el dejuni. Ser capaç d'entendre, de manera global, el mecanisme mitjançant el qual l'organisme regula les fonts d'obtenció d'energia o els processos d'emmagatzematge.
  4. Fisiologia de la reproducció. Conèixer la determinació genètica del sexe i el control hormonal del procés de diferenciació sexual. Conèixer l'estructura funcional de l'aparell reproductor masculí i femení. Comprendre la regulació hormonal de la funció gonadal masculina i femenina. Conèixer els canvis endometrials i ovàrics observats durant el cicle menstrual. Comprendre els conceptes de pubertat, adolescència, climateri, menopausa i andropausia. Comprendre les fases del coit: excitació, orgasme i resolució. Conèixer el control nerviós i hormonal de la resposta sexual masculina i femenina. Comprendre les bases fisiològiques de la contracepció. Descriure les característiques fisiològiques dels gàmetes masculins i femenins. Comprendre el mecanisme de fecundació i implantació. Conèixer els mecanismes d'evitació de la polispèrmia. Conèixer la fisiologia de la placenta. Conèixer els canvis fisiològics durant l'embaràs. Conèixer les bases fisiològiques del part. Comprendre l'estructura funcional de les glàndules mamàries. Conèixer el control hormonal de la lactància. Conèixer les característiques fisiològiques fetals i neonatals. Comprendre la base funcional del creixement i el desenvolupament.

 

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2025-26

Conocer y comprender los mecanismos de regulación del organismo, los principios básicos de la fisiología de los sistemas renal y digestivo, del metabolismo y la reproducción

 

 

Dades generals

Codi: 27218
Professor/a responsable:
Lax Zapata, Pedro
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,60
Crèdits pràctics: 0,80
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: FISIOLOGIA, GENETICA I MICROBILOGIA
    Àrea: FISIOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,6
    Crèdits pràctics: 0,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix