Competències i objectius

Informació provisional. Pendent d'aprovació per la Junta de Centre.

 

Context de l'assignatura per al curs 2024-25

La asignatura “Aplicaciones biológicas de la electroquímica” se enmarca en el módulo Avanzado del plan de estudios del máster, que permite a los alumnos profundizar en metodologías y aplicaciones especializadas de la electroquímica, tomando como base los conocimientos adquiridos en el módulo fundamental. La naturaleza “on line” de la docencia permite a todos los alumnos del máster cursar esta asignatura, independientemente de su universidad de matrícula.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25

Competències transversals

  • CT1 : Saber manejar eines informàtiques avançades de tractament i anàlisi de dades i de representació gràfica
  • CT2 : Saber elaborar i defensar projectes i informes
  • CT3 : Ser capaç d'analitzar documents cientificotècnics en anglès

 

Competències generals

  • CG1 : Comprendre els fonaments i dominar les metodologies teòriques i experimentals de l'Electroquímica

 

Competències Específiques

  • CE12 : Dominar els principals mètodes de modificació i funcionalizació superficial d'electrodes i conèixer les seues principals aplicacions
  • CE13 : Descriure i comprendre amb detall els sensors electroquímics i les seues principals aplicacions
  • CE2 : Conèixer les variables que afecten el procés de transferència electrònica, incloent els processos de transport de matèria des d'i cap a l'elèctrode

 

Competències bàsiques

  • CB10 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
  • CB6 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
  • CB7 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
  • CB8 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • CB9 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer el funcionament i el procediment de generació de biosensores electroquímics.
  • Conèixer el funcionament i el procediment de generació de dispositius biomiméticos.
  • Saber caracteritzar i aplicar biosensores electroquímics i biomiméticos.
  • Conèixer els avantatges, limitacions i possibilitats dels biosensores electroquímics i biomiméticos.
  • Conèixer les possibilitats de les interfases electródicas per a mimetitzar els processos de transferència de càrrega que tenen lloc en les interfases biològiques.
  • Conèixer les possibilitats de les interfases electródicas per a mimetitzar els processos d'ions que tenen lloc en les interfases biològiques.
  • Domini de la metodologia experimental empleada per a la caracterització de superfícies electródicas d'interès biològic.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25

El estudiante deberá adquirir conocimientos sobre los biosensores electroquímicos, las interfases biomiméticas electrificadas, las interfases electródicas modificadas con películas lipídicas y con proteínas y sobre transferencias electrónicas en estos sistemas. Además, deberá familiarizarse con la metodología teórica y experimental empleada para el estudio y aplicación de los sistemas mencionados.
Saber diseñar, caracterizar y utilizar sensores químicos y biosensores. Saber las ventajas, limitaciones y posibilidades de los sensores químicos, electroquímicos y biosensores. Saber localizar, procesar y comunicar información relativa a sensores químicos, electroquímicos y biosensores. Ser capaz de diseñar un sensor desechable para distintas aplicaciones. Conocer las posibilidades de distintos electrodos modificados. Conocer las posibilidades de utilizar biosensores con transductores electroquímicos en análisis.
Adquirir conocimientos sobre la adsorción molecular y modificación superficial de electrodos, saber diseñar estrategias y metodologías de preparación y funcionalización, así como de la caracterización y respuesta electroquímica de los sistemas estudiados. Conocer ejemplos y aplicaciones relacionadas de acuerdo con su diseño.
Conocer los protocolos de inmovilización de proteínas sobre la superficie de electrodos, y la caracterización de los procesos de transferencia de carga interfacial, tanto a nivel termodinámico como cinético. Saber identificar y caracterizar procesos químicos acoplados a la transferencia electrónica, y su aplicación en el campo de la bioelectrocatálisis.
Conocer el diseño y preparación de interfases electródicas modificadas con películas lípidicas que mimetizan las membranas celulares en diversos niveles de aproximación: monocapas y bicapas soportadas, ancladas, flotantes. El estudiante adquirirá, igualmente, una visión global sobre la metodología para su estudio fenomenológico (Espectroscopía electroquímica de impedancias) y estructural (Espectroscopías FT-IR de reflexión-absorción) y sobre sus aplicaciones: estudios de transporte iónico y procesos redox a través de membranas, proteínas antibióticas, diseño racional de plataformas para la administración de fármacos.

 

 

Dades generals

Codi: 49310
Professor/a responsable:
CLIMENT PAYA, VICTOR JOSE
Crèdits ECTS: 3,00
Crèdits teòrics: 0,88
Crèdits pràctics: 0,32
Càrrega no presencial: 1,80

Departaments amb docència

  • Dep.: QUÍMICA FÍSICA
    Àrea: QUÍMICA FÍSICA
    Crèdits teòrics: 0
    Crèdits pràctics: 0
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.
  • Dep.: UNIVERSITAT DE SEVILLA
    Àrea: UNIVERSIDAD DE SEVILLA
    Crèdits teòrics: 0,3
    Crèdits pràctics: 0,1
  • Dep.: UNIVERSITAT DE BURGOS
    Àrea: UNIVERSITAT DE BURGOS
    Crèdits teòrics: 0,29
    Crèdits pràctics: 0,11
  • Dep.: UNIVERSITAT DE CÓRDOBA
    Àrea: UNIVERSIDAD DE CÓRDOBA
    Crèdits teòrics: 0,29
    Crèdits pràctics: 0,11

Estudis en què s'imparteix