Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2024-25

Reconocida la desmedida amenaza de la violencia hacia las mujeres en todos sus sentidos y ámbitos, y dada la obligación de lograr la evolución de la sociedad hacia un trato más justo, las prácticas que se realizan en este Máster, van dirigidas a las y los profesionales que pretenden incidir en la sociedad en general y trabajar con las mujeres que viven esta problemática en particular. Esta materia aborda, desde una visión holística, la intervención en el espacio de trabajo de la violencia contra las mujeres.
La intención substancial de esta práctica es ayudar a los y las profesionales a contribuir a la eliminación de la violencia contra las mujeres, a través de su preparación para que tengan elementos suficientes para el abordaje en este ámbito
Así, se trata de aplicar los conocimientos integrales adquiridos sobre la violencia de género desde una perspectiva multidisciplinar, trabajando sobre las causas, las manifestaciones y promoviendo la prevención de las situaciones de violencia de género. Para ello, será imprescindible conocer los principales modelos de intervención en violencia de género en diferentes sectores.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25

Competències transversals

  • CT1 : Desenvolupar l'exercici professional amb ple respecte als drets fonamentals i la igualtat entre homes i dones, als principis d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de totes les persones, així com als valors propis d'una cultura de la pau.
  • CT2 : Ser capaç d'adaptar-se a nous entorns d'aprenentatge en línia i semipresencial.
  • CT3 : Adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per a una òptima interacció interpersonal que facilite el treball en equip.

 

Competències generals

  • CG2 : Identificar el context social i normatiu de la violència de gènere.
  • CG4 : Descriure enfocaments i àmbits de prevenció de la violència de gènere.
  • CG5 : Exposar els principals models d'intervenció en violència de gènere en diferents sectors.
  • CG6 : Integrar el coneixement sobre la violència de gènere de manera interdisciplinària per a la seua aplicació en l'àmbit professional.

 

Competències Específiques

  • CE17 : Detectar, analitzar i avaluar situacions de violència de gènere des de l'àmbit en què es realitzen les pràctiques externes.
  • CE18 : Planificar i desenvolupar la intervenció necessària per a abordar situacions de violència de gènere des de l'àmbit en què es realitzen les pràctiques externes.
  • CE19 : Realitzar el seguiment i l'avaluació de la intervenció desenvolupada per a l'abordatge de situacions de violència de gènere des de l'àmbit en què es realitzen les pràctiques externes.

 

Competències bàsiques

  • CB10 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran mesura autodirigit o autònom.
  • CB6 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.
  • CB7 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi.
  • CB8 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
  • CB9 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Posar en pràctica en un entorn professional els coneixements i habilitats adquirits en el Màster Universitari en Prevenció de la Violència de Gènere i Intervenció des d'un Enfocament Interdisciplinari.
  • Incorporar els coneixements i habilitats desenvolupats en les pràctiques externes als adquirits durant la seua formació en el Màster Universitari en Prevenció de la Violència de Gènere i Intervenció des d'un Enfocament Interdisciplinari.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25

• Analizar los casos e identificar factores de riesgo específicos para el diseño e implementación de programas de prevención de la violencia de género aplicando los conocimientos adquiridos en las materias.
• Realizar evaluaciones periódicas de los programas de intervención en curso, utilizando indicadores cualitativos y cuantitativos con la finalidad de proponer mejoras y ajustes a los programas existentes.
• Colaborar con equipos interdisciplinarios para desarrollar soluciones integrales que integren perspectivas de diferentes campos (psicología, derecho, trabajo social, etc.) en la planificación y ejecución de estas intervenciones.
• Identificar y abordar problemas específicos observados durante las prácticas, utilizando herramientas y técnicas aprendidas en el máster, a través de casos prácticos y elaborar propuestas de solución basadas en un enfoque interdisciplinar.
• Fortalecer competencias profesionales específicas en la implementación de programas de prevención de la violencia de género mediante la práctica de técnicas avanzadas de intervención y asesoramiento en entornos profesionales supervisados.
• Aplicar habilidades de comunicación y mediación de cara a poder actuar como mediador en situaciones de conflicto para promover soluciones pacíficas y justas.
• Ampliar la red de contactos profesionales, estableciendo y manteniendo relaciones con profesionales y organizaciones del ámbito de la prevención de la violencia de género y la participación en eventos, seminarios y conferencias para intercambiar conocimientos y experiencias con otros profesionales del sector.
• Reflexionar críticamente sobre las experiencias de las prácticas externas y relacionarlas con teorías y conceptos estudiados en el máster mediante la elaboración de informes y ensayos que demuestren la aplicación de los conocimientos teóricos en situaciones reales.
• Identificar buenas prácticas observadas durante las prácticas externas y evaluar su aplicabilidad en otros contextos profesionales.

 

 

Dades generals

Codi: 49138
Professor/a responsable:
VILLEGAS CASTRILLO, ESTHER
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 0,00
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 5,40

Departaments amb docència

  • Dep.: TREBALL SOCIAL I SERVEIS SOCIALS
    Àrea: TREBALL SOCIAL I SERVEIS SOCIALS
    Crèdits teòrics: 0
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix