Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
La asignatura de Química Analítica Forense pertenece al área de las Ciencias Forenses, que engloba todas las materias necesarias para el adecuado conocimiento, manejo y aplicación de las técnicas científicas aplicadas al ámbito forense. La química Analítica es una ciencia metrológica fundamental en este ámbito, ya que permite llevar a cabo el examen objetivo de evidencias físicas/químicas en procedimientos de Investigación Criminal
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències generals del títol (CG)
- CG2 : Capacitat per a comunicar oralment i per escrit, redactar documents científics i tècnics, usar el llenguatge especialitzat i comunicar-se amb públics especialitzats i no especialitzats, de manera clara i amb llenguatge apropiat a l'àmbit de la criminologia.
- CG3 : Capacitat crítica i autocrítica: saber integrar coneixements, valorant-ne els fonaments i reflexionant sobre les implicacions socials, ètiques i jurídiques que tenen en l'àmbit de la criminologia.
- CG4 : Capacitat d'aprenentatge i autoaprenentatge: cerca d'informació, anàlisi, síntesi, crítica, disseny, gestió i execució d'un projecte o treball, de manera personal o autònoma, en l'àmbit de la criminologia.
- CG5 : Capacitat de treball en equip: integrar-se i col·laborar activament en la consecució d'objectius comuns amb altres persones, àrees o organitzacions, en contextos diversos.
- CG6 : Habilitat en les TIC: ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eines d'expressió i comunicació, d'accés a les fonts d'informació, d'arxiu de dades i documents, d'aprenentatge, recerca i treball col·laboratiu.
Competències específiques (CE)
- CE1 : Capacitat d'investigació: saber dissenyar i implementar projectes d'investigació, utilitzant metodologies científiques sobre qüestions criminològiques.
- CE14 : Habilitat per a utilitzar les tècniques o els coneixements de les ciències forenses, i en general de la criminalística, en la investigació dels vestigis del fet delictiu.
- CE8 : Capacitat per a comprendre els diversos llenguatges professionals usats en un informe pericial especialitzat.
- CE9 : Capacitat per a elaborar, comprendre i interpretar críticament el contingut d'un informe pericial i defensar-lo en els tribunals.
Habilitats/Destreses
- CB10 : Tenir les habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que ha de ser, en gran part, autodirigida o autònoma.
- CB7 : Saber aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts, dins de contextos més amplis, o pluridisciplinaris, relacionats amb l'àrea d'estudi.
- CB8 : Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclou reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels coneixements i judicis propis.
- CB9 : Saber comunicar les conclusions pròpies, a més dels coneixements i les raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats, d'una manera clara i sense ambigüitats.
Competències transversals
- CT1 : Capacitat per a desenvolupar l'exercici professional amb ple respecte dels drets fonamentals i de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, dels principis d'igualtat d'oportunitats i d'accessibilitat universal de les persones amb discapacitat i dels valors propis d'una cultura de la pau i de valors democràtics.
Competències bàsiques i generals >>Bàsiques
- CB6 : Tenir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Conéixer el concepte de procés analític total i l'aplicació a l'àmbit de les ciències forenses.
- Comprendre la importància de la informació química de qualitat en el sistema judicial i en la manera d'aconseguir aquesta informació.
- Conéixer i comprendre els fonaments de les tècniques instrumentals d'anàlisis i a la classe d'informació que aporta cadascuna.
- Conéixer el paper que juguen les tècniques analítiques, en la determinació de les espècies químiques més habituals en mostres de diversos orígens i tipologia.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
Conocer el papel fundamental que la Química Analítica juega en el campo de las Ciencias Forenses.
Conocer la terminología y conceptos básicos en análisis forense.
Conocer los fundamentos y saber aplicar las técnicas de análisis cualitativo y cuantitativo (e.g., técnicas instrumentales, incluyendo técnicas híbridas) empleadas en análisis forense.
Conocer y saber aplicar el proceso analítico total empleado en análisis de diferentes tipos de muestras de interés forense.
Conocer y saber aplicar las normativas legales vigentes que regulan la determinación de algunos parámetros frecuentes en el análisis de muestras de interés forense.
Realizar y presentar informes.
Dades generals
Codi:
43308
Professor/a responsable:
Hidalgo Nuñez, Maria Montserrat
Crèdits ECTS:
4,00
Crèdits teòrics:
1,00
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
2,40
Departaments amb docència
-
Dep.:
QUIMICA ANALITICA, NUTRICIO I BROMATOLO
Àrea: QUIMICA ANALITICA
Crèdits teòrics: 1
Crèdits pràctics: 0,6
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN INVESTIGACIÓ CRIMINAL I CIÈNCIES FORENSES
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 1)