Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
Se trata de una asignatura obligatoria, que ofrece una visión general de la organización y el funcionamiento del sistema financiero en el escenario europeo, con especial énfasis en los aspectos normativos y regulatorios, así como en los relativos a la intregración o fragmentación de las actividades que se llevan a cabo en los mercados europeos.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències generals del títol (CG)
- CG1 : Capacitat per a la recerca d'informació necessària per a la investigació avançada.
- CG6 : Adquirir els coneixements, habilitats i aptituds necessàries per a la investigació acadèmica especialitzada.
Competències específiques (CE)
- CE10 : Ser capaç d'utilitzar mètodes d'anàlisis complexos per a l'anàlisi, diagnòstic i solució de qüestions i problemes de caràcter econòmic que no puguen ser analitzats amb les tècniques més simples.
- CE2 : Capacitat per a seleccionar, dissenyar i justificar un projecte d'investigació i dur-lo a terme amb la metodologia científica adequada.
- CE3 : Aportar racionalitat a l'anàlisi econòmica especialitzada i a la descripció d'aspectes complexos de la realitat econòmica, prestant atenció a la inèrcia històrica.
- CE7 : Identificar fonts d'informació econòmica difícilment comprensibles per a investigadors menys especialitzats i saber analitzar-ne el contingut.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Analitzar els processos d'integració financera d'Europa des de la dècada de 1990 i comprendre'n l'efecte en el sistema financer espanyol. Fer un estudi específic i comparat de les diverses regulacions nacionals i comunitàries, que conformen els principals trets dels sistemes financers dels països europeus.
- Conéixer les fonts bàsiques d'informació financera espanyola i internacional, tant històrica com actual, que permeten plantejar una primera investigació amb suficients garanties d'èxit.
- Analitzar i comprendre les actuals línies d'investigació financera, aplicades al present i tot el segle XX, a fi de plantejar-se preguntes i una primera investigació sobre aspectes rellevants del sistema financer internacional, des de la primera globalització econòmica (1870-1914) fins a l'actual (1980-2009). Comprendre continguts com ara els processos d'integració i desintegració financera, la regulació i la supervisió o la formació de les actuals institucions financeres europees.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
- Analizar los procesos de integración financiera en Europa desde la década de 1990 y comprender su efecto sobre el sistema financiero español.
- Estudio de las diversas regulaciones nacionales y comunitarias que conforman los principales rasgos de los sistemas financieros de los países europeos.
- Conocer las fuentes básicas de información financiera española e internacional –histórica y actual- que permitan plantear una primera investigación con suficientes garantías de éxito.
- Analizar y comprender las diferentes líneas de investigación financiera actuales, aplicadas tanto al tiempo presente como al conjunto del siglo XX, que permitan realizarse preguntas y plantearse una primera investigación sobre aspectos relevantes del sistema financiero internacional desde la primera globalización económica (1870-1914) hasta la actual, comprendiendo contenidos tales como los procesos de integración y desintegración financiera, la regulación y la supervisión, o la formación de las actuales instituciones financieras europeas.
Dades generals
Codi:
40610
Professor/a responsable:
LOPEZ MILLA, JULIAN
Crèdits ECTS:
5,00
Crèdits teòrics:
1,20
Crèdits pràctics:
0,80
Càrrega no presencial:
3,00
Departaments amb docència
-
Dep.:
ANALISI ECONOMICA APLICADA
Àrea: ECONOMIA APLICADA
Crèdits teòrics: 1,2
Crèdits pràctics: 0,8
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN ECONOMIA APLICADA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 1)