Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
La lingüística computacional és una àrea de recerca de la intel·ligència artificial amb l'objectiu de modelar automàticament la capacitat de comunicació lingüística de l'ésser humà, és a dir, la llengua mitjançant la qual ens comuniquem. Es tracta per tant, d'un camp interdisciplinari, en el qual participen lingüistes, informàtics, i matemàtics, entre altres, però també són necessaris experts en un domini concret, com per exemple, metges, psicòlegs, juristes, etc. per poder modelar de manera precisa les característiques específiques d'un context especialitzat.
Aquesta assignatura es planteja com una introducció general als aspectes bàsics de la Lingüística Computacional. En ella, s'estudiaran els seus fonaments, així com conceptes relacionats amb la lingüística de corpus; recursos i eines per al modelatge computacional d'una llengua i realitzar de forma automàtica diferents tipus d'anàlisis lingüístic sobre un text (lèxic, sintàctic i semàntic). A més, s'explicaran les aplicacions pràctiques, que tenen gran rellevància i utilitat en la societat actual.
La demanda de lingüistes computacionals ha augmentat en els últims anys (https://www.expansion.com/expansion-empleo/2020/03/13/5e623166468aeb523c8b4603.html). Amb l'augment i disponibilitat d'informació no estructurada i en diferents idiomes, les empreses estan buscant formes de processar i comprendre millor aquesta informació. Empreses de gran prestigi internacional com Facebook, Yahoo, Google, Microsoft o IBM, per nomenar algunes d'elles, tenen departaments especialitzats en Lingüística Computacional, on experts en aquesta matèria amb diferents perfils creen i desenvolupen nous recursos amb l'objectiu de millorar la capacitat de comprensió i generació d'un idioma de forma automàtica.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències específiques (CE)
- CE1 : Conèixer la terminologia informàtica en aplicacions i entorns específics aplicats als llenguatges d'especialitat.
- CE10 : Utilitzar les perspectives, els models i les tècniques d'anàlisis que són essencials per a la construcció del marc teòric de la lingüística de la computació.
- CE11 : Utilitzar les perspectives, les teories i les tècniques d'anàlisi que són essencials per a la construcció del marc teòric de la lingüística forense.
- CE12 : Utilitzar els programes i les eines informàtiques específiques per a l'anàlisi de textos i la investigació en lingüística de la computació.
- CE13 : Utilitzar els programes i les eines informàtiques específiques per a l'anàlisi de textos i la investigació en lingüística forense.
- CE14 : Ser capaç d'escatir els principals problemes del processament lingüístic: l'ambigüitat, les divergències lingüístiques entre les llengües, la generació de textos naturals o genuïns, o la necessitat de codificar i gestionar grans quantitats d'informació per a construir els processadors.
- CE15 : Ser capaç de sintetitzar les fases d'anàlisi d'un sistema de tractament del llenguatge humà (morfolèxica, sintacticosemàntica i pragmàtica), els principals problemes, així com els principals mètodes aplicats, i les eines desenvolupades per a l'IFE i l'EFE.
- CE18 : Ser capaç de controlar les subtileses idiosincràtiques i les diferències d'ordre cultural i social que són imprescindibles per a la comunicació interpersonal en l'àmbit acadèmic i professional (valors culturals, normes de cortesia, comunicació no verbal, etc.).
- CE19 : Ser capaç d'utilitzar les tècniques comunicatives i discursives comunes a la major part dels discursos d'especialitat, que serveixen per a aconseguir els diferents propòsits comunicatius (tècniques d'argumentació, exposició, descripció, narració, explicació, etc.).
- CE2 : Aplicar les teories, els models i les eines lingüístiques que són rellevants per a l'estudi i investigació de l'IFE.
- CE21 : Ser capaç d'analitzar els discursos construïts mitjançant les llengües d'especialitat, en anglès i espanyol, i establir les seues qualitats i manques segons els paràmetres estudiats des de diferents perspectives lingüístiques.
- CE23 : Ser capaç d'identificar els trets determinatius de la veu de textos orals en anglès i en espanyol.
- CE24 : Ser capaç de redactar un informe i un dictamen pericial lingüístic.
- CE25 : Ser capaç d'utilitzar els recursos existents per a l'obtenció, la utilització, la interpretació, la gestió i la transmissió d'informació: bases de dades, corpus escrits i orals, Internet i les NTIC.
- CE26 : Ser capaç d'elaborar, gestionar i controlar la qualitat de les aplicacions.
- CE27 : Ser capaç d'utilitzar amb desimboltura una estació de treball convencional i les aplicacions més generals.
- CE28 : Poder processar àmplies col·leccions textuals utilitzant l'intèrpret d'ordres (shell) i llenguatges de programació senzills (awk).
- CE29 : Ser capaç d'utilitzar eines avançades de processament de les llengües: analitzadors morfologicoslèxics (part-of-speech tagger) i analitzadors sintàctics (parsers), així com els principals recursos lexicosemàntics existents (p. ex. Word Net).
- CE3 : Aplicar les teories, els models i les eines lingüístiques que són rellevants per a l'estudi i investigació de l'EFE.
- CE30 : Ser capaç de tractar corpus multilingües paral·lels i comparables.
- CE31 : Poder utilitzar intel·ligentment els traductors automàtics i els sistemes de traducció assistida, i saber avaluar-ne la utilitat en contextos acadèmics i d'investigació.
- CE33 : Ser capaç de fer una presentació acadèmica oral en anglès i en espanyol en entorns acadèmics i d'investigació.
- CE34 : Poder identificar problemes d'investigació lingüística o interdisciplinària relacionats amb alguna varietat de l'IFE.
- CE35 : Poder identificar problemes d'investigació lingüística o interdisciplinària relacionats amb alguna varietat de l'EFE.
- CE36 : Ser capaç d'aplicar els coneixements lingüístics a la investigació d'algun aspecte relacionat amb les llengües d'especialitat (anglès i espanyol).
- CE37 : Ser capaç d'aplicar els coneixements adquirits sobre TIC a la investigació d'aspectes relacionats amb les llengües d'especialitat (anglès i espanyol).
Competències generals del títol:>>instrumentals: conceptuals o cognitives
- CG1 : Saber aplicar les principals perspectives, teories, tècniques i models d'anàlisis en el camp d'investigació interdisciplinari de la lingüística aplicada a l'estudi de l'IFE.
- CG2 : Saber aplicar les principals perspectives, teories, tècniques i models d'anàlisi en el camp d'investigació interdisciplinari de la lingüística aplicada a l'estudi de l'EFE.
Competències generals del títol:>>instrumentals: procedimentals o metodològiques
- CG3 : Poder aplicar els coneixements adquirits i resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis o multidisciplinaris relacionats amb les llengües d'especialitat.
- CG4 : Saber integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'+B2652una informació que, tot i ser incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis en els entorns acadèmics i investigadors.
- CG5 : Posseir la capacitat per a poder desenvolupar l'autoaprenentatge en els entorns acadèmics i d'investigació en els llenguatges d'especialitat.
- CG6 : Capacitat per a triar o dissenyar el mètode de treball adequat per a obtenir els objectius proposats dels entorns acadèmics i investigadors en els llenguatges d'especialitat.
- CG7 : Capacitat per a comunicar les conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats en els entorns acadèmics i investigadors dels llenguatges d'especialitat.
Competències generals del títol:>>instrumentals: tecnològiques
- CG8 : Utilitzar recursos tecnològics per a obtenir, manejar, analitzar, interpretar, i transmetre informació: bases de dades, traductors, correctors, eines, processadors de textos, presentacions multimèdia, etc.
Competències generals del títol:>>actitudinals: individuals
- CG10 : Capacitat de treballar en equips interdisciplinaris en contextos acadèmics internacionals.
- CG11 : Capacitat d'adaptar-se a noves situacions.
- CG12 : Compromís ètic.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Coneixement dels fonaments bàsics i tecnologies disponibles, que capaciten per a l'aprenentatge i anàlisi d'eines relacionades amb la Lingüística Computacional.
- Capacitat per a analitzar i valorar eines de Lingüística Computacional amb iniciativa, presa de decisions, autonomia i creativitat.
- Capacitat per a recopilar i analitzar corpus de dades amb iniciativa, presa de decisions, autonomia i creativitat.
- Capacitat per a saber comunicar i transmetre els coneixements, habilitats i destreses de les tasques pròpies d'un Lingüista Computacional.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
L'objectiu d'aquesta assignatura és que l’alumnat aprenga uns coneixements mínims i bàsics sobre la Lingüística Computacional, des d'una perspectiva fortament computacional centrada en anàlisi automàtic de corpus, modelat computacional del llenguatge natural, eines existents, i aplicacions actuals, fent especial èmfasi per als idiomes anglès i l'espanyol.
Dades generals
Codi:
38610
Professor/a responsable:
Lloret Pastor, Elena
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
0,00
Crèdits pràctics:
2,40
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
FIL.ESPANYOLA, LING.GENERAL I Tª LITERA.
Àrea: LLENGUA ESPANYOLA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 1,2 -
Dep.:
LLENGUATGES I SISTEMES INFORMATICS
Àrea: LLENGUATGES I SISTEMES INFORMATICS
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 1,2
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÁSTER UNIVERSITARI EN ANGLÉS I ESPANYOL PER A FINS ESPECÍFICS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 1)