Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
Composición Arquitectónica 3 es la tercera asignatura del Área de Composición Arquitectónica, un campo de conocimiento en el que se aborda la historia, la teoría y la crítica de la arquitectura.
En este sentido, desde el punto de vista conceptual, el temario desarrollado en Composición Arquitectónica 3, que es de teoría e historia de la arquitectura moderna, es una continuación de la asignatura Composición Arquitectónica 2.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències generals del títol (CG)
- CG.1 : Conèixer la història i les teories de l'arquitectura, així com les arts, tecnologies i ciències humanes relacionades amb aquesta.
- CG.2 : Conèixer el paper de les belles arts com a factor que pot influir en la qualitat de la concepció arquitectònica.
- CG.7 : Comprendre les relacions entre les persones i els edificis i entre aquests i l'entorn, a més de la necessitat de relacionar els edificis i els espais situats entre aquests en funció de les necessitats i de l'escala humanes.
Habilitats/Destreses
- CB 1 : Que els estudiants hagen demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general i se sol trobar a un nivell que, si bé es basa en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi.
- CB 2 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements al seu treball o vocació d'una forma professional i posseïsquen les competències que solen demostrar-se per mitjà de l'elaboració i defensa d'arguments i la resolució de problemes dins de la seua àrea d'estudi.
- CB 3 : Que els estudiants tinguen la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins de la seua àrea d'estudi) per a emetre judicis que incloguen una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica.
- CB 4 : Que els estudiants puguen transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic especialitzat o no especialitzat.
- CB 5 : Que els estudiants hagen desenvolupat les habilitats d'aprenentatge necessàries per a emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia.
Competències transversals pròpies:>>instrumentals cognitives
- CT.10 : Habilitat per a l'anàlisi i la síntesi. Habilitat per a separar les parts d'un procés d'indagació i habilitat per a recompondre el tot a partir d'unes parts.
- CT.12 : Habilitat per al raonament crític. Capacitat de confrontar línies argumentals diverses, sistematitzant el dubte sobre qualsevol afirmació presentada.
- CT.13 : Habilitat per a l'estètica i la forma. Capacitat de posicionar-se críticament davant la bellesa.
Competències transversals bàsiques de la UA
- CT.2 : Capacitat d'expressió. Capacitat d'exposició oral i escrita.
- CT.4 : Capacitat de treball en grup. Capacitat d'èxit en treballs col·lectius i de grup, repartint treball i assumint rols.
- CT.6 : Capacitat d'adaptar-se a nous conceptes i mètodes. Capacitat d'aprendre i aplicar, autònomament i interdisciplinària, nous conceptes i mètodes.
- CT.8 : Capacitat d'adoptar el mètode científic. Capacitat d'adoptar el mètode científic en el plantejament i realització de treballs diversos, tant a nivell acadèmic com professional.
- CT.9 : Capacitat d'autocrítica. Disposar de la capacitat d'autocrítica necessària per a analitzar i millorar la qualitat d'un projecte.
Competències transversals pròpies:>>instrumentals metodològiques
- CT.20 : Habilitat per a integrar els diversos sabers i disciplines. Capacitat d'entendre la dimensió múltiple dels problemes en què s'intervé i habilitat per a seleccionar i incorporar els arguments més eficaços.
Competències transversals pròpies:>>instrumentals lingüístiques
- CT.24 : Habilitat per a elaborar i expressar idees i discursos propis. Habilitat per a generar registres que caracteritzen un llenguatge propi i diferenciat, fins i tot reciclant les maneres ja conegudes i fixant-ne noves.
Competències transversals pròpies:>>interpersonals individuals
- CT.26 : Habilitat per a emprendre estratègies i processos d'aprenentatge autònoms. Capacitat de generar processos d'autoaprenentatge que, de manera autònoma, complementen l'aprenentatge reglat.
Competències transversals pròpies:>>interpersonals socials
- CT.29 : Habilitat per a les relacions interpersonals i la comunicació. Capacitat per a gestionar processos que impliquen negociació d'idees en diferents fòrums.
Competències transversals pròpies:>>sistèmiques d'assoliment
- CT.33 : Motivació per la superació d'obstacles. Capacitat per a no deixar-se intimidar pels obstacles i saber superar-los sense patir pèrdues personals importants. Capacitat per a optimitzar les nostres energies i orientar-les cap a metes possibles i autoregeneradores.
Competències específiques:>>Bloc Projectual
- CE.49 : Coneixement adequat de la història general de l'arquitectura.
- CE.53 : Coneixement adequat de les tradicions arquitectòniques, urbanístiques i paisatgístiques de la cultura occidental, a més dels seus fonaments tècnics, climàtics, econòmics, socials i ideològics.
- CE.55 : Coneixement adequat de la relació entre els patrons culturals i les responsabilitats socials de l'arquitecte.
- CE.56 : Coneixement adequat de les bases de l'arquitectura vernacla.
- CE.57 : Coneixement adequat de la sociologia, la teoria, l'economia i la història urbanes.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
L'assistència a les sessions presencials és obligatòria i l'avaluació contínua, mitjançant proves i pràctiques.
Les proves i les pràctiques es fan continuadament i contribueixen a definir la nota mitjana al llarg del semestre, sense que cap d'aquests dos conjunts de notes (proves o pràctiques) puguen representar més del 60 % de la nota final. Si no s'aconsegueix l'aprovat, caldrà superar un examen final que avaluarà tots els aspectes teòrics i pràctics del curs.
Per a superar l'assignatura, cal obtenir com a nota mitjana un 5 com a mínim.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
1. Familiarizar al alumnado con los conceptos, corrientes y protagonistas de la arquitectura moderna, tanto en el campo de la teoría como en el de la práctica.
2. Enfatizar la necesidad del conocimiento particular de la arquitectura desde su contexto urbano, artístico, político y material y, de este modo, contribuir a fomentar la valoración del patrimonio arquitectónico construido.
3. Establecer nexos entre la asignatura y los conocimientos aportados por otras áreas y asignaturas del Plan de Estudios como son: Expresión Gráfica, Proyectos, Urbanística, Construcción y Estructuras.
4. Suscitar la reflexión desde cualquiera de los enfoques de la Composición Arquitectónica: histórico, teórico y crítico, respecto de los problemas de la ciudad y la arquitectura.
5. Preparar una base documental sobre la producción arquitectónica vinculada a las transformaciones culturales que se han sucedido desde la Revolución Industrial. El objetivo es guiar al estudiante en el manejo de distintas fuentes de información bibliográficas, de hemeroteca y de Internet, así como en la producción de herramientas que le ayuden a entender el significado de tan decisivos cambios a lo largo del tiempo.
Dades generals
Codi:
35523
Professor/a responsable:
Parra Martínez, Jose
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,20
Crèdits pràctics:
1,20
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
EXPRESSIO GRAFICA, COMPOSICIO I PROJECTE
Àrea: COMPOSICIO ARQUITECTONICA
Crèdits teòrics: 1,2
Crèdits pràctics: 1,2
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN FONAMENTS DE L'ARQUITECTURA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 3)