Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2024-25

La asignatura Introducción a la Logopedia y a las ciencias de la salud pretende ofrecer a los alumnos información sobre la historia, la evolución y la situación actual de su futura profesión. Se pretende acercar al alumno a los conceptos más importantes que del ámbito de la Logopedia, relacionados con la disciplina, la profesión, el método científico, el proceso de comunicación científica, las terminologías especializadas y los distintos ámbitos de intervención logopédica.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25

Competències transversals

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
  • CT2 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
  • CT3 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.

 

Competències generals

  • CG10 : Conèixer els límits de la professió i les seues competències sabent identificar quan és necessari un tractament interdisciplinari o la derivació a un altre professional.
  • CG13 : Ser capaç de desenvolupar habilitats com: regular el seu propi aprenentatge, resoldre problemes, raonar críticament i adaptar-se a situacions noves
  • CG17 : Ser capaç d'establir una comunicació clara i eficient amb el pacient, els seus familiars i amb la resta de professionals que intervenen en la seua atenció adaptant-se a les característiques sociolingüístiques i culturals de l'interlocutor.
  • CG18 : Elaborar i redactar informes d'exploració, diagnòstic, seguiment, finalització i derivació.
  • CG20 : Manejar les tecnologies de la comunicació i la informació.
  • CG21 : Ser capaç de realitzar una gestió clínica centrada en el pacient, en l'economia de la salut i l'ús eficient dels recursos sanitaris, així com la gestió eficaç de la documentació clínica amb especial atenció a la confidencialitat.
  • CG22 : Incorporar els principis ètics i legals de la professió a la pràctica, integrant els aspectes socials i comunitaris en la presa de decisions.
  • CG23 : Ser capaç d'exercir la professió, respectant l'autonomia del pacient, els seus determinants genètics, demogràfics, culturals i econòmics, aplicant els principis de justícia social i comprenent les implicacions ètiques de la salut en un context mundial en transformació.
  • CG3 : Usar les tècniques i instruments d'exploració propis de la professió i registrar, sintetitzar i interpretar les dades aportades integrant-los en el conjunt de la informació.
  • CG4 : Dominar la terminologia que permeta interactuar eficaçment amb altres professionals
  • CG9 : Comprendre els fonaments científics que sustenten la logopèdia i la seua evolució, valorant de manera crítica la terminologia, assajos clínics i metodologia pròpies de la investigació relacionada amb la logopèdia.

 

Competències Específiques

  • CE01.05 : Conèixer i integrar els fonaments educatius de la Logopèdia: Processos d'ensenyament i aprenentatge.
  • CE01.06 : Identificar que l'exercici professional està assentat en el respecte a l'autonomia del pacient; descriure els elements propis del maneig de la documentació clínica amb especial atenció als aspectes de confidencialitat; identificar els criteris bàsics de gestió clínica, economia de la salut i ús eficient dels recursos.
  • CE01.07 : Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de forma uni o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i altre personal relacionats amb l'avaluació diagnòstica i tractament logoterápico.
  • CE01.08 : Conèixer el sistema sanitari espanyol i els aspectes bàsics relacionats amb la gestió dels serveis de salut, fonamentalment els que estiguen relacionats la logopèdia.
  • CE02.01 : Conèixer la classificació, la terminologia i la descripció dels trastorns de la comunicació, el llenguatge, la parla, la veu i l'audició i les funcions orals no verbals.
  • CE03.01 : Conèixer els fonaments del procés d'avaluació i diagnòstic
  • CE04.12 : Conèixer el concepte de Logopèdia, objecte i mètode; la professió de logopeda; la història de la logopèdia; la deontologia i la legislació rellevant per a l'exercici professional.
  • CE04.13 : Conèixer l'organització d'institucions educatives, sanitàries i socials.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Comprendre la importància de l'enfocament històric per a la formació dels futurs logopedes i per a la pràctica professional.
Conèixer els factors biològics, econòmics, socials, culturals i polítics que han conformat la salut i malaltia i que han intervingut en les diferents estratègies utilitzades per a la prevenció i la promoció de la salut.
Comprendre els fonaments científics que sustenten la logopèdia i la seua evolució, valorant de manera crítica la terminologia, assajos clínics i metodologia pròpies de la investigació relacionada amb la logopèdia.
Conèixer l'origen i l'estructura dels llenguatges especialitzats de la logopeda i els instruments de normalització terminològica existents, per a dominar la terminologia que permeta interactuar eficaçment amb altres professionals.
Ser capaç de desenvolupar habilitats com: regular el seu propi aprenentatge, resoldre problemes, raonar críticament i adaptar-se a situacions noves.
Manejar les tecnologies de la comunicació i la informació aplicades a la recuperació d'informació en logopèdia, a la gestió de la documentació clínica i a la comunicació dels resultats de la investigació i la pràctica professional.
Ser capaç de realitzar una gestió clínica centrada en el pacient, en l'economia de la salut i l'ús eficient dels recursos sanitaris, així com la gestió eficaç de la documentació clínica amb especial atenció a la confidencialitat.
Incorporar els principis ètics i legals de la professió a la pràctica, integrant els aspectes socials i comunitaris en la presa de decisions.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25

• Comprender la importancia del enfoque histórico para la formación de los futuros logopedas y para la práctica profesional.
• Conocer los factores biológicos, económicos, sociales, culturales y políticos que han conformado la salud y enfermedad y que han intervenido en las diferentes estrategias utilizadas para la prevención y la promoción de la salud.
• Conocer el origen y la estructura de los lenguajes especializados de la logopedia y los instrumentos de normalización terminológica existentes, para dominar la terminología que permita interactuar eficazmente con otros profesionales.
• Comprender los fundamentos científicos que sustentan la logopedia y su evolución, valorando de forma crítica la terminología, ensayos clínicos y metodología propias de la investigación relacionada con la logopedia.
• Ser capaz de desarrollar habilidades como: regular su propio aprendizaje, resolver problemas, razonar críticamente y adaptarse a situaciones nuevas.
• Manejar las tecnologías de la comunicación y la información aplicadas a la recuperación de información en logopedia, a la gestión de la documentación clínica y a la comunicación de los resultados de la investigación y la práctica profesional.
• Ser capaz de realizar una gestión clínica centrada en el paciente, en la economía de la salud y el uso eficiente de los recursos sanitarios, así como la gestión eficaz de la documentación clínica con especial atención a la confidencialidad.
• Incorporar los principios éticos y legales de la profesión a la práctica, integrando los aspectos sociales y comunitarios en la toma de decisiones.
• Ser capaz de ejercer la profesión, respetando la autonomía del paciente, sus determinantes genéticos, demográficos, culturales y económicos, aplicando los principios de justicia social y comprendiendo las implicaciones éticas de la salud en un contexto mundial en transformación.

 

 

Dades generals

Codi: 27610
Professor/a responsable:
Antón Dayas, Ana Inés
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: HUMANITATS CONTEMPORANIES
    Àrea: ANTROPOLOGIA SOCIAL
    Crèdits teòrics: 0
    Crèdits pràctics: 0
  • Dep.: INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
    Àrea: HISTORIA DE LA CIENCIA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix