Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
L'assignatura Biologia té com a objectiu proporcionar una comprensió profunda de la Biologia Cel·lular i Histologia, fonamentals per a l’estudi de la nutrició. Aquesta assignatura permet a l’alumnat integrar coneixements de biologia molecular i cel·lular amb l’organització i funcionament dels diferents teixits del cos humà, preparant els futurs nutricionistes per a aplicar aquests principis en la promoció de la salut i el tractament de malalties relacionades amb la nutrició. De la mateixa manera, l’assignatura de Biologia és fonamental per a la formació i projecció dels futurs especialistes en nutrició, ja que proporciona les bases científiques necessàries per entendre com l’alimentació impacta a nivell cel·lular i tissular en el cos humà.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica
- 2 : Conèixer l'estructura i funció del cos humà des del nivell molecular a l'organisme complet en les diferents etapes de la vida.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Conèixer els diversos nivells d'organització de la matèria vivent, des del molecular fins al d'organismes, a més dels tipus d'organismes, l'origen i l'evolució.
- Conèixer les principals característiques de les cèl·lules procariotes i eucariotes: l'estructura microscòpica i ultraestructural, les funcions i la composició molecular.
- Conèixer els mecanismes bàsics del cicle i la divisió cel·lular, a més dels mecanismes moleculars de la diferenciació cel·lular i de l'apoptosi.
- Conèixer les principals funcions del citosol, les xaperones, els proteasomes i les ubiquitines, a més dels sistemes de comunicació de cèl·lules procariotes i eucariotes.
- Conèixer les principals característiques i l'organització, en òrgans i sistemes, dels metazous, els fongs i les plantes superiors, a més de la composició tissular i cel·lular.
- Conèixer els mecanismes bàsics de la diferenciació, histogènesi i organogènesi de plantes i animals.
- Manipular amb seguretat i destresa material biològic, organismes, reactius, instruments i dispositius per a l'estudi de virus, cèl·lules procariotes, cèl·lules eucariotes i teixits animals i vegetals.
- Identificar, amb el microscopi òptic i electrònic i en imatges obtingudes amb aquests instruments, virus, cèl·lules procariotes, cèl·lules eucariotes i teixits animals i vegetals, a més d'interpretar, avaluar, processar i sintetitzar les dades obtingudes.
- Saber buscar, analitzar i comprendre informació científica per a redactar textos i informes científics i tècnics, relacionats amb els continguts de les competències adquirides durant l'estudi de la biologia cel·lular i la histologia, a fi de presentar-los i defensar-los en públic.
- Ser capaç de reconèixer i valorar els processos biològics de la vida quotidiana, relacionats amb les competències adquirides durant els estudis d'histologia.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
Comprendre i explicar l'estructura i la funció de les cèl·lules i teixits humans, i com aquests es relacionen amb la nutrició.
Aplicar coneixements de biologia cel·lular i histologia per analitzar i resoldre problemes relacionats amb la nutrició i la salut.
Interpretar resultats de recerca científica en el camp de la biologia cel·lular i la histologia, i la seva rellevància per a la nutrició.
Desenvolupar habilitats pràctiques en tècniques de laboratori, com ara la preparació i l'observació de mostres histològiques, i la identificació d'estructures cel·lulars i tissulars.
Dades generals
Codi:
27502
Professor/a responsable:
Sáez Espinosa, Paula
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,35
Crèdits pràctics:
1,05
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
BIOTECNOLOGIA'
Àrea: BIOLOGIA CEL·LULAR
Crèdits teòrics: 1,35
Crèdits pràctics: 1,05
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)