Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
L'assignatura "Sumilleria i Mixologia" és una assignatura obligatòria de segon curs del Grau de Ciències Gastronòmiques, que s'imparteix en la Facultat de Ciències de la Universitat d'Alacant. Aquesta assignatura té una càrrega lectiva total de 6 crèdits ECTS que s'impartiran en el segon quadrimestre i pertany al bloc d'Elaboració Culinària. Aquesta assignatura pretén iniciar als alumnes en les nocions bàsiques sobre les funcions de sommelier (des de triar el tipus de beguda, fins al servei) i coneixerà els maridatges clàssics i els actuals, per a poder perfeccionar l'elecció de la beguda segons el menjar.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències transversals
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionales
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita
Competències generals
- CG1 : Ser capaç de treballar en equip i d'organitzar i planificar activitats en l'àmbit de les empreses del sector gastronòmic
- CG3 : Resoldre tasques o realitzar treballs professionals en l'àmbit gastronòmic en el temps assignat per a açò, mantenint la qualitat del resultat.
- CG5 : Aprendre el suficient maneig de l'instrumental científic i tècnic directament relacionat amb els sectors alimentaris i gastronòmics.
Competències Específiques
- CE23 : Adquirir nocions bàsiques sobre enologia, sommelieria i cocteleria i conèixer els fonaments del maridatge
- CE24 : Conèixer el paper dels ingredients i additius sobre les propietats sensorials dels productes alimentaris elaborats
- CE31 : Conèixer i saber aplicar els protocols que s'utilitzen en el control de la qualitat organolèptica i culinària
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Aprendre a fer el tast de vins i d'altres begudes i productes selectes propis de sommelieria, dissenyar-ne l'oferta, gestionar-ne la conservació i amb un servei especialitzat.
- Saber assessorar quant a l'harmonia entre vins i plats. Aprendre les tècniques clàssiques i modernes de la cocteleria.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
Conéixer les diferents zones vitivinícoles i identificar els diferents tipus de vins que poden existir en el mercat.
Conéixer el funcionament de cellers de vins i el procés d'elaboració dels vins.
Conéixer els diferents tipus de begudes espirituoses.
Conéixer i identificar els diferents tipus de cerveses.
Conéixer i identificar els diferents tipus de cafés.
Elaborar i gestionar la carta de vins d'una instal·lació hostalera.
Conéixer conceptes bàsics de tast i de servei al client.
Conéixer els conceptes de la cocteleria i la mixologia
Dades generals
Codi:
21722
Professor/a responsable:
Ramos Santonja, Marina
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
0,00
Crèdits pràctics:
2,40
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
QUIMICA ANALITICA, NUTRICIO I BROMATOLO
Àrea: NUTRICIO I BROMATOLOGIA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 2,4
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN GASTRONOMIA I ARTS CULINÀRIES
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 2)