Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2024-25

El análisis de rendimiento se caracteriza por la especificidad de cada uno de los contextos a los cuales se dirige la intervención del entrenador o la entrenadora. Sin embargo, el análisis del rendimiento se debe llevar a cabo desde una perspectiva holística que recoja la complejidad conductual motora de los y las deportistas. Por ello, se deben conocer, manejar y aplicar herramientas con base tecnológica y científica que ayuden a analizar el rendimiento de modo global, utilizando técnicas de triangulación de información. La finalidad es transformar la complejidad del movimiento en datos que permitan elaborar informes respetando el principio de individualización, tanto colectivo como individual, que permita crear y transferir indicadores de rendimiento que puedan ser usados por el profesional, optimizando el rendimiento.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25

Competències transversals

  • CGUA1 : Competències en idioma estranger.
  • CGUA2 : Competències informàtiques i informacionals.
  • CGUA3 : Competències en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG1.1 : Capacitat d'identificació, relació, anàlisi, síntesi i aplicació dels continguts conceptuals determinats per les matèries de la titulació de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • CG1.2 : Capacitat de gestió de la informació i el coneixement en situacions noves i complexes, resolució de problemes i presa de decisions per al desenvolupament de continguts instrumentals i procedimentals de les matèries del grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • CG3.1 : Capacitat de dissenyar, aplicar i avaluar processos, programes i projectes de qualitat en el camp de la docència, l'entrenament, la promoció de la salut i la recreació esportiva.

 

Competències Específiques

  • AC2.1 : Saber orientar, dissenyar, aplicar i avaluar tecnicocientíficament exercici físic i condició física en un nivell avançat, basat en l'evidència científica, en diferents àmbits, contextos i tipus d'activitats per a tota la població i amb èmfasi en les poblacions de caràcter especial com són: persones majors (tercera edat), escolars, persones amb discapacitat i persones amb patologies, problemes de salut o assimilats (diagnosticades i/o prescrites per un metge), atès el gènere i a la diversitat.
  • AC2.2 : Identificar, comunicar i aplicar criteris científics anatomicofisiològics i biomecànics a un nivell avançat de destreses en el disseny, desenvolupament i avaluació tecnicocientífica de procediments, estratègies, accions, activitats i orientacions adequades; per a prevenir, minimitzar i/o evitar un risc per a la salut en la pràctica d'activitat física i esport en tota mena de població.
  • AC2.4 : Articular i desplegar un nivell avançat de destresa en l'anàlisi, disseny i avaluació de les proves de valoració i control de la condició física i del rendiment fisicoesportiu.
  • AC2.6 : Desplegar un nivell avançat en la planificació, aplicació, control i avaluació dels processos d'entrenament físic i esportiu.
  • AC4.3 : Desenvolupar i implementar l'avaluació tecnicocientífica dels elements, mètodes, procediments, activitats, recursos i tècniques que componen les manifestacions del moviment i els processos de la condició física i de l'exercici físic; tenint en compte el desenvolupament, característiques, necessitats i context dels individus, els diferents tipus de població i els espais on es realitza l'activitat física i esport; en els diversos sectors d'intervenció professional i amb èmfasi en les poblacions de caràcter especial.
  • AC6.1 : Conèixer i comprendre les bases de la metodologia del treball científic.
  • AC6.2 : Analitzar, revisar i seleccionar l'efecte i l'eficàcia de la pràctica de mètodes, tècniques i recursos d'investigació i metodologia de treball científica, en la resolució de problemes que requereixen l'ús d'idees creatives i innovadores.
  • AC6.3 : Articular i desplegar amb rigor i actitud científica les justificacions sobre les quals elaborar, sustentar, fonamentar i justificar de manera constant i professional tots els actes, decisions, processos, procediments, actuacions, activitats, tasques, conclusions, informes i acompliment professional.
  • AC6.4 : Articular i desplegar procediments, processos, protocols, anàlisis pròpies, amb rigor i actitud científica sobre assumptes d'índole social, jurídica, econòmica, científica o ètica, quan calga i pertinent en qualsevol sector professional d'activitat física i esport (ensenyament formal i informal fisicoesportiu; entrenament físic i esportiu; exercici físic per a la salut; direcció d'activitat física i esport).

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conéixer les diferents possibilitats i instruments d'analitzar i controlar el rendiment tant en esports individuals com col·lectius.
  • Saber utilitzar diferents eines de control i quantificació del rendiment esportiu tant en esports individuals com d'equip.
  • Manejar softwares específics de quantificació i control de la càrrega d'entrenament en esports individuals com d'equip.
  • Fer una anàlisi del rendiment en esports d'individuals, analitzant factors tècnics (biomecànics), físics i tàctics.
  • Conéixer les variables comunes utilitzades per a realitzar una anàlisi quantitativa (#scouting#) en els esports d'equip.
  • Saber utilitzar diferents eines que permeten analitzar diferents formats de competició, tant en esports individuals com col·lectius.
  • Utilitzar de manera adequada les bases de dades científiques per a ser capaç de realitzar una anàlisi de factors de rendiment de qualsevol esport.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25

1. Conocer la metodología y métodos para el análisis del rendimiento desde una perspectiva integral que permitan recoger la complejidad del movimiento desde una perspectiva holística.
2. Conocer bases de datos para la extracción de indicadores de rendimiento orientadas a las características a analizar.
3. Conocer como evaluar la calidad de las obras científicas para la extracción de indicadores de rendimiento
4. Saber realizar montajes experimentales para la extracción de la información a analizar
5. Saber diseñar protocolos e instrumentos observacionales ad hoc, para la extracción de la información
6. Saber usar herramientas de extracción de información motora y conductual de índole manual, semiautomática y automática de base tecnológica y/o digital
7. Conocer herramientas y programas que permitan el tratamiento de la información recogida
8. Saber elaborar informes escritos de carácter profesional con base científica, en función de los receptores de la información

 

 

Dades generals

Codi: 16632
Professor/a responsable:
Arévalo Chico, Héctor
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 0,60
Crèdits pràctics: 1,80
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
    Àrea: EDUCACIO FISICA I ESPORTIVA
    Crèdits teòrics: 0,6
    Crèdits pràctics: 1,8
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix