Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2024-25

La Anatomía comprende el estudio de las estructuras que pueden verse macroscópicamente (sin ayuda de técnicas de aumento) y microscópicamente (con ayuda de dichas técnicas). La anatomía microscópica se denomina también Histología porque mediante el uso del microscopio se dedica al estudio de los tejidos y sus células, integrantes elementales de los órganos del organismo. La Anatomía constituye la base de la práctica de la medicina y por extensión, la de muchas otras disciplinas, tanto si pertenecen a la rama sanitaria o ciencias de la salud, como a otras ramas de conocimiento que necesiten unos fundamentos anatómicos para comprender la constitución del ser humano. Es imprescindible poseer una comprensión anatómica profunda para identificar e interpretar situaciones de patología y enfermedad del cuerpo humano o de cualquiera de sus sistemas orgánicos, como lo es el sistema locomotor, por ejemplo. La observación y la visualización son las técnicas primarias que debe utilizar el estudiante para aprender Anatomía ya que son la base para realizar una buena exploración física directa o con ayuda de técnicas de imagen más modernas.

Los profesionales que intervienen en el ámbito de la actividad física y el deporte deben poseer una formación que garantice una práctica sin riesgos para la salud y seguridad de los deportistas. Esta formación al máximo nivel se encuentra en las competencias profesionales que confiere el Título de Grado de Ciencias de la Actividad Física y del Deporte por la Universidad de Alicante, en su centro docente de la Facultad de Educación.

La asignatura de ANATOMÍA PARA LA ACTIVIDAD FÍSICA Y EL EJERCICIO (AAFE) contribuye a dicha formación básica en fundamentos anatómicos, y en conocimientos aplicados para ejercer con los perfiles profesionales de:

- Entrenamiento deportivo: Enseñanza, el entrenamiento, la preparación física de deportistas y equipos, así como otros servicios profesionales que se relacionen con la práctica de las diferentes especialidades deportivas, en todos sus niveles.

- Actividad física y salud: Actividades físicas y el deporte con el fin de prevenir, promocionar, mantener, recuperar o reeducar la salud.

La AAFE, de 6 créditos ECTS equivalentes a 150 horas de trabajo presencial y no presencial del alumno, se imparte en el primer semestre del primer curso del grado. Se relaciona estrechamente con otras asignaturas que configuran la materia básica de Biología, las cuáles se imparten en el segundo semestre del primer curso (Fisiología Básica y Kinesiología del Movimiento) y en el primer semestre del 2º curso (Fisiología del Ejercicio). Todas ellas necesitan de unos conocimientos anatómicos previos sobre la organización general del cuerpo humano, y del sistema locomotor en particular, para profundizar en sus respectivos campos. De forma recíproca, la comprensión de la AAFE precisa adelantar conceptos básicos de dichas asignaturas que se serán desarrollados en profundidad en su momento.

Por su carácter básico, la AAFE también tiene relación con otras asignaturas básicas y obligatorias del plan de estudios, cuya secuencia temporal deberá tener una importante coordinación y coherencia entre ellas, especialmente para garantizar la adquisición de las competencias profesionales de los perfiles de Entrenamiento deportivo y de Actividad física y salud.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25

Competències transversals

  • CGUA1 : Competències en idioma estranger.
  • CGUA2 : Competències informàtiques i informacionals.
  • CGUA3 : Competències en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG1.1 : Capacitat d'identificació, relació, anàlisi, síntesi i aplicació dels continguts conceptuals determinats per les matèries de la titulació de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • CG1.2 : Capacitat de gestió de la informació i el coneixement en situacions noves i complexes, resolució de problemes i presa de decisions per al desenvolupament de continguts instrumentals i procedimentals de les matèries del grau de Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport.
  • CG3.2 : Atenció i reconeixement de la diversitat i multiculturalitat en l'àmbit de docència i aprenentatge, l'entrenament, la promoció de la salut i la recreació.

 

Competències Específiques

  • AC2.1 : Saber orientar, dissenyar, aplicar i avaluar tecnicocientíficament exercici físic i condició física en un nivell avançat, basat en l'evidència científica, en diferents àmbits, contextos i tipus d'activitats per a tota la població i amb èmfasi en les poblacions de caràcter especial com són: persones majors (tercera edat), escolars, persones amb discapacitat i persones amb patologies, problemes de salut o assimilats (diagnosticades i/o prescrites per un metge), atès el gènere i a la diversitat.
  • AC2.2 : Identificar, comunicar i aplicar criteris científics anatomicofisiològics i biomecànics a un nivell avançat de destreses en el disseny, desenvolupament i avaluació tecnicocientífica de procediments, estratègies, accions, activitats i orientacions adequades; per a prevenir, minimitzar i/o evitar un risc per a la salut en la pràctica d'activitat física i esport en tota mena de població.
  • AC2.3 : Dissenyar i aplicar amb fluïdesa, naturalitat, de manera conscient i continuada exercici físic i condició física adequada, eficient, sistemàtica, variada, basada en evidències científiques, per al desenvolupament dels processos d'adaptació i millora o readaptació de determinades capacitats de cada persona en relació amb el moviment humà i la seua optimització; amb la finalitat de poder resoldre problemes poc estructurats, de creixent complexitat i imprevisibles i amb èmfasis en les poblacions de caràcter especial.
  • AC2.4 : Articular i desplegar un nivell avançat de destresa en l'anàlisi, disseny i avaluació de les proves de valoració i control de la condició física i del rendiment fisicoesportiu.
  • AC2.5 : Saber readaptar, reentrenar i/o reeducar a persones, grups o equips amb lesions i patologies (diagnosticades i/o prescrites per un metge), competisquen o no, mitjançant activitats fisicoesportives i exercicis físics adequats a les seues característiques v necessitats.
  • AC2.6 : Desplegar un nivell avançat en la planificació, aplicació, control i avaluació dels processos d'entrenament físic i esportiu.
  • AC3.1 : Analitzar, identificar, diagnosticar, promoure, orientar i avaluar estratègies, actuacions i activitats que fomenten l'adhesió a un estil de vida actiu i la participació i pràctica regular i saludable d'activitat física i esport i exercici físic de manera adequada, eficient i segura per part dels ciutadans amb la finalitat de millorar la seua salut integral, benestar i qualitat de vida, i amb èmfasi en les poblacions de caràcter especial com són: persones majors (tercera edat), escolars, persones amb discapacitat i persones amb patologies, problemes de salut o assimilats (diagnosticades i/o prescrites per un metge) atès el gènere i a la diversitat.
  • AC3.4 : Promoure l'educació, difusió, informació i orientació constant a les persones i als dirigents sobre els beneficis, significació, característiques i efectes positius de la pràctica regular d'activitat física i esportiva i exercici físic, dels riscos i perjudicis d'una inadequada pràctica i dels elements i criteris que identifiquen la seua execució adequada, així com la informació, orientació i assessorament de les possibilitats d'activitat física i esport apropiada en el seu entorn en qualsevol sector d'intervenció professional.
  • AC6.1 : Conèixer i comprendre les bases de la metodologia del treball científic.
  • AC6.2 : Analitzar, revisar i seleccionar l'efecte i l'eficàcia de la pràctica de mètodes, tècniques i recursos d'investigació i metodologia de treball científica, en la resolució de problemes que requereixen l'ús d'idees creatives i innovadores.
  • AC6.3 : Articular i desplegar amb rigor i actitud científica les justificacions sobre les quals elaborar, sustentar, fonamentar i justificar de manera constant i professional tots els actes, decisions, processos, procediments, actuacions, activitats, tasques, conclusions, informes i acompliment professional.
  • AC6.4 : Articular i desplegar procediments, processos, protocols, anàlisis pròpies, amb rigor i actitud científica sobre assumptes d'índole social, jurídica, econòmica, científica o ètica, quan calga i pertinent en qualsevol sector professional d'activitat física i esport (ensenyament formal i informal fisicoesportiu; entrenament físic i esportiu; exercici físic per a la salut; direcció d'activitat física i esport).

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Comprendre i reconéixer l'estructura i funció normal del cos humà.
  • Reconéixer les bases de la conducta humana normal i les seues alteracions.
  • Comprendre i reconéixer els efectes del creixement, el desenvolupament i l'envelliment sobre l'individu i el seu entorn social.
  • Conéixer la morfologia, estructura i funció de l'aparell locomotor.
  • Conéixer i identificar els plans de la posició anatòmica de referència i termes dels moviments corporals.
  • Definir els mètodes d'estudi anatòmic i el seu interés clínic per a la pràctica professional.
  • Conéixer les característiques anatòmiques generals de l'Osteologia, Artrologia, Miologia que constitueixen l'aparell locomotor, la seua anatomia funcional.
  • Conéixer i identificar les característiques macroscòpiques dels components de la columna vertebral, cap i coll i la seua anatomia funcional i interés durant la pràctica d'activitat física i esport.
  • Conéixer i identificar les característiques macroscòpiques dels components del tronc (tòrax, abdomen i pelvis) i la seua anatomia funcional i interés clínic pràctic.
  • Conéixer i identificar les característiques macroscòpiques dels components de les extremitats superiors i inferiors i la seua anatomia funcional i interés clínic pràctic.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25

  1. Adquirir la terminología anatómica básica en español e inglés científico elemental.
  2. Comprender los niveles de organización del ser humano dentro del contexto biológico y de las estructuras que forman el cuerpo humano.
  3. Adquirir conceptos básicos sobre embriología humana general y específica de los principales sistemas orgánicos.
  4. Conocer los sistemas orgánicos que constituyen el cuerpo humano, la morfología de sus órganos y sus funciones generales.
  5. Conocer los fundamentos anatómicos de las estructuras implicadas en la función motora del aparato locomotor y de otros sistemas orgánicos.
  6. Comprender la participación de las articulaciones, los huesos y los músculos en el desarrollo del movimiento.
  7. Adquirir los fundamentos neuroanatómicos que contribuyen en la anatomía funcional de los grupos y sistemas musculares.
  8. Conocer los fundamentos anatómicos y las estructuras implicadas en el funcionamientos del sistema nervioso central y periférico, así como algunas de las alteraciones que provocan trastornos motores.

 

 

 

Dades generals

Codi: 16602
Professor/a responsable:
Cifuentes Martínez, ANA
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: OPTICA, FARMACOLOGIA I ANATOMIA
    Àrea: ANATOMIA I EMBRIOLOGIA HUMANA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix