Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
Aquesta assignatura se situa al Mòdul Específic 18 del pla d'estudis.
Es planteja per proporcionar les competències necessàries a l'alumnat per formar estudiants de secundària, batxillerat o formació professional, en temes relacionats amb la salut a l'àmbit comunitari
S'imparteix en paral·lel i complementa l'assignatura de Procediments sanitaris i assistencials II (12081).
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències generals del títol (CG)
- CG1 : Conèixer els continguts curriculars de les matèries relatives a l'especialització docent corresponent.
- CG10 : Dissenyar i dur a terme activitats formals i no formals que contribuïsquen a fer del centre un lloc de participació i cultura en l'entorn en el qual està situat.
- CG12 : Participar en l'avaluació, investigació i la innovació dels processos d'ensenyament i aprenentatge, i comunicar les conclusions i les raons que les sustenten la comunitat educativa i altres professionals de l'educació.
- CG17 : Desenvolupar hàbits i actituds per a aprendre a aprendre al llarg del posterior exercici professional.
- CG18 : Aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes a entorns educatius nous o poc coneguts.
- CG2 : Conèixer el cos de coneixements didàctics entorn dels processos d'ensenyament i aprenentatge respectius. Per a la formació professional s'inclourà el coneixement de les respectives professions.
- CG3 : Planificar, desenvolupar i avaluar el procés d'ensenyament i aprenentatge potenciant processos educatius que faciliten l'adquisició de les competències pròpies dels ensenyaments respectius, atenent el nivell i la formació prèvia dels estudiants, així com la seua orientació, tant individualment com en col·laboració amb altres docents i professionals del centre.
- CG4 : Buscar, obtenir, processar i comunicar informació (oral, impresa, audiovisual, digital o multimèdia), transformar-la en coneixement i aplicar-la als processos d'ensenyament i aprenentatge en les matèries pròpies de les especialitzacions cursades.
- CG5 : Concretar el currículum que es vaja a implantar en un centre docent participant en la seua planificació col·lectiva.
- CG7 : Dissenyar i desenvolupar espais d'aprenentatge, amb una atenció especial a l'equitat, la igualtat de drets i oportunitats entre homes i dones, la formació ciutadana i el respecte als drets humans que faciliten la vida en societat, la presa de decisions i la construcció d'un futur sostenible.
- CG8 : Adquirir estratègies per a estimular l'esforç de l'estudiant i promoure la seua capacitat per a aprendre per ell mateix i amb els altres, i desenvolupar habilitats de pensament i de decisió que faciliten l'autonomia, la confiança i iniciatives personals.
Competències específiques:>>mòdul específic (CE)
- CE1 : Conèixer el valor formatiu i cultural de les matèries corresponents a l'especialització.
- CE11 : Conèixer i aplicar propostes docents innovadores en l'àmbit de l'especialització cursada.
- CE12 : Analitzar críticament l'exercici de la docència, de les bones pràctiques i de l'orientació utilitzant indicadors de qualitat.
- CE14 : Conèixer i aplicar metodologies i tècniques bàsiques d'investigació i avaluació educatives i ser capaç de dissenyar i desenvolupar projectes d'investigació, innovació i avaluació.
- CE2 : Conèixer els continguts que es cursen en els ensenyaments respectius.
- CE3 : Conèixer la història i els desenvolupaments recents de les matèries i les seues perspectives per a poder transmetre una visió dinàmica d'aquestes.
- CE4 : Conèixer contextos i situacions en què s'usen o s'apliquen els diversos continguts curriculars.
- CE5 : Conèixer els desenvolupaments teoricopràctics de l'ensenyament i l'aprenentatge de les matèries corresponents.
- CE6 : Transformar els currículums en programes d'activitats i de treball.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Oferir una visió general i integradora de les ciències de la salut que puga servir de connexió entre totes les disciplines i especialitats que les configuren.
- Analitzar els problemes de salut, els seus determinants i la resposta de les institucions i les polítiques sanitàries, amb un èmfasi especial en les mesures de prevenció i de promoció de la salut.
- Conèixer, per a l'àmbit de les ciències de la salut, els conceptes, els mètodes i les tècniques necessàries per a afrontar els problemes i qüestions relacionats amb la producció, difusió i recuperació de la informació científica, les tècniques de treball científic i l'ús del llenguatge d'especialitat.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
Cognitius
1. Identificar competències, objectius i continguts de salut en el marc normatiu deducació
2. Reconéixer les principals fonts informació i documentació sanitària
3. Reflexionar sobre conceptes bàsics relacionats amb la nutrició i dietètica i la seva implicació en la salut
4. Conéixer les característiques específiques de la transició de riscos ambientals en el marc conceptual dels processos transicionals i diferenciar entre riscos ambientals tradicionals i riscos ambientals moderns
5. Conéixer els principals indicadors de salut i la seua utilitat a la pràctica.
6. Conéixer la importància de la promoció, prevenció i educació en salut en el marc dels centres educatius promotors de salut.
7. Identificar estratègies docents de transversalitat que ens permetin incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a la docència per millorar la salut i el benestar de la població
8. Explicar la importància del mètode científic en el procés de recerca i identificar les fonts d'informació principals relacionades amb les ciències de la salut
Instrumentals
1. Debatre els processos, formals o informals, que permeten la generació de coneixements a les ciències de la salut.
2. Aplicar els coneixements adquirits a una hipotètica cerca d'informació
3. Aplicar els coneixements adquirits amb relació a la salut a la intervenció educativa mitjançant l'elaboració d'unitats didàctiques
Actitudinals
1. Valorar la multidisciplinarietat per abordar la promoció de la salut als centres educatius
2. Valorar la capacitat de formular consultes estructurades per cercar informació
3. Aplicar els coneixements adquirits en la cerca, mètodes d'anàlisis i ús d'indicadors poblacionals i de salut en qualsevol context formatiu.
Dades generals
Codi:
12080
Professor/a responsable:
DAVO BLANES, MARIA DEL CARMEN
Crèdits ECTS:
4,50
Crèdits teòrics:
0,70
Crèdits pràctics:
1,10
Càrrega no presencial:
2,70
Departaments amb docència
-
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: INFERMERIA
Crèdits teòrics: 0,24
Crèdits pràctics: 0,38
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta. -
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: HISTORIA DE LA CIENCIA
Crèdits teòrics: 0,24
Crèdits pràctics: 0,38 -
Dep.:
INF. COMUNITARIA, MED. PREV. I SALUT PUB
Àrea: MEDICINA PREVENTIVA I SALUT PUBLICA
Crèdits teòrics: 0,22
Crèdits pràctics: 0,34
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN PROFESSORAT D'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA I BATXILLERAT, FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENT D'IDIOMES
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 1)