Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2024-25
L'assignatura Didàctica dels Cicles Formatius està entroncada en el bloc de formació específica del Màster en professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyaments Artístics, d'Idiomes i Esportives. Teòricament se sustenta en l'àrea de Didàctica i Organització Escolar, presentant un marcat caràcter disciplinar vinculat estretament amb les altres matèries d'aquest bloc: Aprenentatge dels Mòduls en els Cicles Formatius de Formació Professional, la Formació Professional a Espanya i Investigació i Innovació docent en Cicles Formatius. Les competències que aporta la conformen com un element imprescindible per a garantir un desenvolupament de les capacitats dels estudiants per a l'acompliment professional adequat en l'àmbit dels ensenyaments d'FP.
Aquesta assignatura té un paper fonamental en aquest bloc perquè permet conéixer, comprendre i aplicar tot el procés d'ensenyament/aprenentatge que condueix des de la fase inicial de definició i formulació dels diferents Títols Professionals, amb els seus respectius Mòduls Professionals, fins a la concreció final amb el disseny i desenvolupament d'una unitat didàctica o de treball.
Contribueix a dotar al futur docent de coneixements teoricopràctics i d'estratègies metodològiques que li permeten donar respostes adequades als diversos processos d'ensenyament/aprenentatge: processos d'organització, gestió i planificació de la intervenció educativa i didàctica del professor en el centre i a l'aula.
Proporciona a l'alumne eines bàsiques per a l'organització i planificació escolar, didàctica general i didàctica específica, amb les quals comprendrà el marc curricular dels Cicles Formatius d'FP i la seua estreta connexió amb el paradigma de la formació basada en les competències professionals, al mateix temps que coneixerà i serà capaç d'aplicar els diferents rols i funcions que li corresponen com a professor, entre els quals van adquirint una significació creixent les actuacions associades al desenvolupament de la intel·ligència emocional a l'aula.
Afavoreix que els estudiants assimilen l'articulació del sistema integrat d'FP al nostre país, vinculant la dimensió cualificadora amb la formativa-educativa, al mateix temps que contextualitza la funció docent al costat de la funció orientadora. Facilita al futur professor d'FP les habilitats necessàries per a desembolicar-se adequadament en els nous contextos característics d'aquests ensenyaments: la necessitat de fer de la didàctica dels cicles formatius la coordinació entre la formació i l'ocupació.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2024-25
Competències generals del títol (CG)
- CG11 : Desenvolupar les funcions de tutoria i orientació dels estudiants de manera col·laborativa i coordinada.
- CG12 : Participar en l'avaluació, investigació i la innovació dels processos d'ensenyament i aprenentatge, i comunicar les conclusions i les raons que les sustenten la comunitat educativa i altres professionals de l'educació.
- CG16 : Treballar en equip amb altres professionals de l'educació, enriquint la pròpia formació.
- CG17 : Desenvolupar hàbits i actituds per a aprendre a aprendre al llarg del posterior exercici professional.
- CG18 : Aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes a entorns educatius nous o poc coneguts.
- CG2 : Conèixer el cos de coneixements didàctics entorn dels processos d'ensenyament i aprenentatge respectius. Per a la formació professional s'inclourà el coneixement de les respectives professions.
- CG8 : Adquirir estratègies per a estimular l'esforç de l'estudiant i promoure la seua capacitat per a aprendre per ell mateix i amb els altres, i desenvolupar habilitats de pensament i de decisió que faciliten l'autonomia, la confiança i iniciatives personals.
Competències específiques:>>mòdul genèric (CGe)
- CGe3 : Elaborar propostes basades en l'adquisició de coneixements, destreses i aptituds intel·lectuals i emocionals.
- CGe9 : Participar en la definició del projecte educatiu i en les activitats generals del centre atenent criteris de millora de la qualitat, atenció a la diversitat, prevenció de problemes d'aprenentatge i convivència.
Competències específiques:>>mòdul específic (CE)
- CE1 : Conèixer el valor formatiu i cultural de les matèries corresponents a l'especialització.
- CE2 : Conèixer els continguts que es cursen en els ensenyaments respectius.
- CE3 : Conèixer la història i els desenvolupaments recents de les matèries i les seues perspectives per a poder transmetre una visió dinàmica d'aquestes.
- CE4 : Conèixer contextos i situacions en què s'usen o s'apliquen els diversos continguts curriculars.
- CE6 : Transformar els currículums en programes d'activitats i de treball.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Conèixer i aplicar els principis i orientacions didàctiques sobre el disseny curricular de projectes de centre i programacions d'aula en l'àmbit de l'especialitat corresponent. Nivells de concreció.
- Conèixer i aplicar els models de disseny instruccional en relació amb la programació didàctica dels mòduls de l'especialitat.
- Conèixer i analitzar la resolució de problemes d'ensenyament i aprenentatge en contextos diferencials en l'àmbit de l'especialitat corresponent.
- Establir les orientacions metodològiques –principis, estratègies, procediments i activitats–, més adequades a l'especialitat corresponent de manera coherent i integrada en els seus elements.
- Conèixer i aplicar els processos de disseny de criteris i instruments d'avaluació en l'àmbit de l'especialitat respectiva.
- Conèixer el valor formatiu i cultural de les matèries corresponents a l'especialització.
- Conèixer els continguts que es cursen en els respectius ensenyaments.
- Conèixer la història i els desenvolupaments recents de les matèries i les seues perspectives per a poder transmetre'n una visió dinàmica.
- Conèixer contextos i situacions en què s'usen o apliquen els diversos continguts curriculars.
- Transformar els currículums en programes d'activitats i de treball.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2024-25
RA.1: Conéixer els desenvolupaments teoricopràctics de la didàctica dels Mòduls Professionals atribuïts a les diverses especialitats del Cos de professorat tècnic de Formació Professional.
RA.2: Transformar els currículums dels diversos Títols d'FP en programes d'activitats d'ensenyament-aprenentatge orientats a propiciar les competències professionals i per a l'ocupabilitat a cada Títol d'FP.
RA.3: Adquirir criteris de selecció i elaboració de materials i activitats per a desenvolupar les competències professionals i per a l'ocupabilitat definides en cada Títol d'FP.
RA.4: Fomentar un clima de treball que facilite el procés d'ensenyament/aprenentatge i potencie les aportacions dels alumnes.
RA.5: Integrar les competències clau (digital, aprendre a aprendre, cultural, emprenedora, etc.) en els processos d'ensenyament/aprenentatge amb la finalitat de millorar l'ocupabilitat, polivalència i versatilitat de l'alumnat.
RA.6: Conéixer estratègies i tècniques d'avaluació sobre les competències professionals i entendre l'avaluació com un instrument formatiu-acumulatiu lligat al reconeixement d'acreditació i com a estímul a l'esforç de l'alumnat.
RA.7: Conéixer i saber utilitzar recursos informàtics per a elaborar material digital.
Dades generals
Codi:
12010
Professor/a responsable:
Martínez Roig, Rosabel
Crèdits ECTS:
7,50
Crèdits teòrics:
1,20
Crèdits pràctics:
1,80
Càrrega no presencial:
4,50
Departaments amb docència
-
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Àrea: DIDACTICA I ORGANITZACIO ESCOLAR
Crèdits teòrics: 1,2
Crèdits pràctics: 1,8
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN PROFESSORAT D'EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA I BATXILLERAT, FORMACIÓ PROFESSIONAL I ENSENYAMENT D'IDIOMES
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 1)