Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
La asignatura "Ciberdelincuencia" se enmarca dentro del Máster en Derecho de la Sociedad Digital, que pretende formar profesionales capacitados para enfrentarse a los desafíos jurídicos que plantean las nuevas tecnologías, un perfil cada vez más demandado por despachos de abogados, empresas e instituciones. El programa parte de un enfoque multidisciplinar, para lo que cuenta con la participación de expertos procedentes de diversos ámbitos académicos y profesionales.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
MÁSTER EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Competències generals
- CG1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.
- CG10 : Ser capaç d'obtenir i seleccionar la informació i les fonts rellevants per a la resolució de problemes, l'elaboració d'estratègies d'actuació i l'assessorament a clients, fent un ús eficaç de les Tics.
- CG11 : Contemplar en conjunt i tenir en compte els diferents aspectes i implicacions de les decisions adoptades, sabent triar o aconsellar les més convenients dins de l'ètica, la legalitat i els valors de la convivència social.
- CG12 : Elaborar i manejar els escrits, informes i procediments d'actuació més idonis per als problemes suscitats.
- CG2 : Manejar diferents tècniques d'exposició oral, escrita i visual per a la preparació, comunicació i debat de casos, problemes, situacions i solucions.
- CG3 : Ser capaç de prendre decisions individuals i de participar activament en la presa de decisions col·lectives.
- CG4 : Assimilar la necessitat de fer un treball professional amb una actitud coherent amb el respecte als drets fonamentals i als principis d'igualtat d'oportunitats i d'igualtat entre homes i dones, i d'acord amb valors democràtics com el respecte a les diferències i la resolució pacífica de conflictes.
- CG5 : Ser capaç d'aplicar els coneixements adquirits i de resoldre problemes jurídics nous en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi, en aquest cas, el Dret en la societat digital.
- CG6 : Ser capaç d'integrar coneixements i formular judicis que, amb base en una consciència crítica, incloguen reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- CG7 : Saber comunicar conclusions, així com els coneixements i raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- CG8 : Posseir habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- CG9 : Saber identificar les necessitats i demandes dels contextos en els quals es treballa i aprendre a proposar solucions apropiades.
Competències Específiques
- CE1 : Conèixer i manejar les implicacions de la revolució digital en la regulació de les relacions jurídic-privades, especialment en l'àmbit internacional.
- CE20 : Adquirir habilitats i destreses interpersonals que faciliten l'exercici de la professió en les seues relacions amb els ciutadans, amb altres professionals, amb les institucions i amb les administracions públiques.
- CE4 : Adquirir un coneixement avançat del règim jurídic de la protecció de dades personals i no personals en l'àmbit europeu i internacional.
- CE9 : Conèixer el règim jurídic de la interoperabilitat, de la seguretat i de la transferència de tecnologia entre Administracions, i els seus requisits legals.
MÀSTER DE FORMACIÓ PERMANENT EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Habilitats/Destreses
- HD1 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- HD10 : Contemplar en conjunt i tenir en compte els diferents aspectes i implicacions de les decisions adoptades, sabent triar o aconsellar les més convenients dins de l'ètica, la legalitat i els valors de la convivència social.
- HD2 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- HD3 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- HD4 : Manejar diferents tècniques d'exposició oral, escrita i visual per a la preparació, comunicació i debat de casos, problemes, situacions i solucions.
- HD5 : Ser capaç de prendre decisions individuals i de participar activament en la presa de decisions col·lectives.
- HD6 : Assimilar la necessitat de fer un treball professional amb una actitud coherent amb el respecte als drets fonamentals i als principis d'igualtat d'oportunitats i d'igualtat entre homes i dones, i d'acord amb valors democràtics com el respecte a les diferències i la resolució pacífica de conflictes.
- HD7 : comunicar conclusions, així com els coneixements i raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
- HD8 : Desenvolupar capacitats d'aprenentatge autònom i autodirigido
- HD9 : Obtenir i seleccionar la informació i les fonts rellevants per a la resolució de problemes, l'elaboració d'estratègies d'actuació i l'assessorament a clients, fent un ús eficaç de les Tics.
Coneiximents/Continguts
- CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
- CON2 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació.
- CON3 : Conèixer i manejar les implicacions de la revolució digital en la regulació de les relacions jurídic-privades, especialment en l'àmbit internacional.
- CON9 : Comprendre el règim jurídic de la interoperabilitat, de la seguretat i de la transferència de tecnologia entre Administracions, i els seus requisits legals.
Capacitats/Competències
- C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
- C2 : Aplicar els coneixements adquirits i de resoldre problemes jurídics nous en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi, en aquest cas, el Dret en la societat digital
- C4 : Integrar coneixements i formular judicis que, amb base en una consciència crítica, incloguen reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
- C5 : Identificar les necessitats i demandes dels contextos en els quals es treballa i aprendre a proposar solucions apropiades
- C6 : Elaborar processos per a l'avaluació de riscos de ciberseguretat
- C7 : Prevenir, identificar i donar resposta als incidents de seguretat relacionats amb el compliment de la normativa de privacitat i protecció de dades
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
Competencias Generales:
• CG1 : Poseer y comprender conocimientos que aporten una base u oportunidad de ser originales en el desarrollo y/o aplicación de ideas, a menudo en un contexto de investigación.
• CG10 : Ser capaz de obtener y seleccionar la información y las fuentes relevantes para la resolución de problemas, la elaboración de estrategias de actuación y el asesoramiento a clientes, haciendo un uso eficaz de las TICs.
• CG11 : Contemplar en conjunto y tener en cuenta los distintos aspectos e implicaciones de las decisiones adoptadas, sabiendo elegir o aconsejar las más convenientes dentro de la ética, la legalidad y los valores de la convivencia social.
• CG12 : Elaborar y manejar los escritos, informes y procedimientos de actuación más idóneos para los problemas suscitados.
• CG2 : Manejar distintas técnicas de exposición oral, escrita y visual para la preparación, comunicación y debate de casos, problemas, situaciones y soluciones.
• CG3 : Ser capaz de tomar decisiones individuales y de participar activamente en la toma de decisiones colectivas.
• CG4 : Asimilar la necesidad de realizar un trabajo profesional con una actitud coherente con el respeto a los derechos fundamentales y a los principios de igualdad de oportunidades y de igualdad entre hombres y mujeres, y acorde con valores democráticos como el respeto a las diferencias y la resolución pacífica de conflictos.
• CG5 : Ser capaz de aplicar los conocimientos adquiridos y de resolver problemas jurídicos nuevos en entornos nuevos o poco conocidos dentro de contextos más amplios (o multidisciplinares) relacionados con su área de estudio, en este caso, el Derecho en la sociedad digital.
• CG6 : Ser capaz de integrar conocimientos y formular juicios con base en una conciencia crítica.
• CG7 : Saber comunicar conclusiones, así como los conocimientos y razones últimas que las sustentan, a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades.
• CG8 : Poseer habilidades de aprendizaje que permitan continuar estudiando de un modo que habrá de ser en gran medida autodirigido o autónomo.
• CG9 : Saber identificar las necesidades y demandas de los contextos en los que se trabaja y aprender a proponer soluciones apropiadas.
Competencias específicas:
• CE1 : Conocer e interpretar las diferentes figuras típicas que persiguen la protección penal de algunos derechos e intereses frente los riesgos del uso ilícito de los medios tecnológicos y la digitalización.
• CE2 : Conocer e interpretar las resoluciones judiciales relativas a los delitos analizados y que forman parte de la llamada “Ciberdelincuencia”.
• CE3: Resolver supuestos prácticos analizando los problemas específicos de las diferentes figuras típicas estudiadas.
Dades generals
Codi:
79350
Professor/a responsable:
JUANATEY DORADO, CARMEN
Crèdits ECTS:
2,00
Crèdits teòrics:
0,40
Crèdits pràctics:
0,40
Càrrega no presencial:
1,20
Departaments amb docència
-
Dep.:
DRET INTERNACIONAL PUBLIC I DRET PENAL
Àrea: DRET PENAL
Crèdits teòrics: 0,4
Crèdits pràctics: 0,4
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÁSTER EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)
-
MÀSTER DE FORMACIÓ PERMANENT EN DRET DE LA SOCIETAT DIGITAL
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)