Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
La asignatura está orientada al desarrollo de técnicas de comunicación y habilidades de relación aplicables a la entrevista clínica y al consejo nutricional desde la dimensión de la salud.
Se valorarán los hábitos alimentarios de la población en general y las particularidades de grupos de riesgo o vulnerables. Se aprenderá a empatizar durante la entrevista para empoderar al paciente/cliente durante el proceso terapéutico.
A través de la temática teórico-práctica se presentan datos, casos e información empírica y teórica que permitan indagar en los distintos temas propuestos en la asignatura. Desde la dimensión nutricionista se valorará las necesidades y demandas relacionadas con la alimentación y la nutrición.
Algunas de las dimensiones de la asignatura serán las relaciones de negociación, toma de decisiones, consejo y educación nutricional en un contexto social influido por la industria y los medios de comunicación. Se incorporará el manejo y aplicación de las TIC's a la temática impartida.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
Competències específiques (CE)
- E14 : Tenir capacitat d'elaborar informes i emplenar registres relatius a intervenció professional del dietista nutricionista.
- E28 : Establir una relació empàtica i respectuosa amb el pacient/usuari/client d'acord amb la situació de la persona, problema de salut i etapa del desenvolupament. Utilitzar estratègies i habilitats que permeten una comunicació efectiva amb pacients/usuaris/clients, famílies i grups socials, com també l'expressió de les seues preocupacions i interessos.
- E30 : Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i malalts.
- E31 : Conèixer les estratègies d'entrevista i de consell per a dissenyar, intervenir i executar programes d'educació dieteticonutricional i de formació en dietètica i nutrició.
- E32 : Realitzar la comunicació de manera efectiva, tant de manera oral com escrita, amb les persones, els professionals de la salut o la indústria i els mitjans de comunicació, sabent utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica
- 6 : Conèixer els diferents mètodes educatius d'aplicació en ciències de la salut, així com les tècniques de comunicació aplicables en alimentació i nutrició humana.
- 8 : Adquirir habilitats de treball en equip com a unitat en la qual s'estructuren de manera unidisciplinària o multidisciplinària i interdisciplinària els professionals i altre personal relacionats amb l'avaluació diagnòstica i tractament de dietètica i nutrició.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Argumentar la rellevància de les tècniques d'entrevista i consell nutricional per a millorar l'adherència terapèutica.
- Conèixer els fonaments teòrics de les tècniques d'entrevista i consell nutricional.
- Conèixer les principals tècniques d'entrevista i consell nutricional.
- Argumentar la rellevància de l'entrevista i el consell nutricional en el marc de l'educació nutricional.
- Conèixer els contextos d'aplicació del consell nutricional.
- Aplicar les tècniques de consell nutricional des de la perspectiva del pacient o client.
- Mostrar una actitud centrada en els altres, en l'àmbit de la relació clínica i professional, per a facilitar la presa de decisions.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
• Gestionar la información y evaluar críticamente la bibliografía relevante
• Manejar las tecnologías de las TIC's aplicadas a la asignatura y sus contenidos.
• Dar respuesta a situaciones complejas
• Diseñar, dirigir y realizar entrevistas con sus correspondientes informes.
• Analizar la diversidad de los hábitos alimenticios y nutricionales de la población, así como identificar y abordar a grupos de riesgo y/o vulnerables.
• Aprender las técnicas y habilidades necesarias para comunicarse y relacionarse de forma efectiva durante la interrelación dietista-nutricionista y paciente.
Dades generals
Codi:
27510
Professor/a responsable:
Trescastro López, Eva Maria
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,50
Crèdits pràctics:
0,90
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
INFERMERIA
Àrea: INFERMERIA
Crèdits teòrics: 1,5
Crèdits pràctics: 0,9
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 2)