Competències i objectius

Informació provisional. Pendent d'aprovació.

 

Context de l'assignatura per al curs 2023-24

Sense dades

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24

Competències transversals bàsiques de la UA

  • CT1 : Leer y comprender textos en lengua inglesa.
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

Competències generals

  • CG1 : Reconèixer els elements essencials de la professió mèdica, incloent-hi els principis ètics, les responsabilitats legals i l'exercici professional centrat en el/la pacient.
  • CG10 : Comprendre i reconèixer els agents causants i factors de risc que determinen els estats de salut i el desenvolupament de la malaltia.
  • CG12 : Comprendre els fonaments d'acció, indicacions i eficàcia de les intervencions terapèutiques basant-se en l'evidència científica disponible.
  • CG13 : Obtenir i elaborar una història clínica que continga tota la informació rellevant.
  • CG14 : Realitzar un examen físic i una valoració mental.
  • CG15 : Tenir capacitat per a elaborar un judici diagnòstic inicial i establir una estratègia diagnòstica raonada.
  • CG16 : Reconèixer i tractar les situacions que posen la vida en perill immediat i aquelles altres que exigeixen atenció immediata.
  • CG17 : Establir el diagnòstic, pronòstic i tractament, aplicant els principis basats en la millor informació possible i en condicions de seguretat clínica.
  • CG18 : Indicar la terapèutica més adequada dels processos aguts i crònics més prevalents, així com dels malalts en fase terminal.
  • CG20 : Adquirir experiència clínica adequada en institucions hospitalàries, centres de salut o altres institucions sanitàries, sota supervisió, així com coneixements bàsics de gestió clínica centrada en el/la pacient i utilització adequada de proves, medicaments i altres recursos del sistema sanitari.
  • CG23 : Comunicar-se de manera efectiva i clara, tant verbalment com per escrit, amb els pacients, els familiars, els mitjans de comunicació i altres professionals.
  • CG25 : Reconèixer els determinants de salut en la població, tant els genètics com els dependents del sexe i estils de vida, demogràfics, ambientals, socials, econòmics, psicològics i culturals.
  • CG5 : Reconèixer les pròpies limitacions i la necessitat de mantenir i actualitzar la seua competència professional, donant especial importància a l'aprenentatge de manera autònoma de nous coneixements i tècniques i a la motivació per la qualitat.
  • CG9 : Comprendre i reconèixer els efectes, mecanismes i manifestacions de la malaltia sobre l'estructura i funció del cos humà.

 

Competències específiques:>>Mòdul III: Formació clínica humana

  • CE3.03 : Reconèixer l'embaràs i el part normal i patològic, el puerperi i les malalties de transmissió sexual. Reconèixer, diagnosticar i orientar el maneig de les principals patologies ginecològiques. Conèixer els mètodes de contracepció i fertilització.
  • CE3.19 : Conèixer el diagnòstic i el consell genètic.
  • CE3.29 : Saber fer l'exploració i seguiment de l'embaràs.

 

Competències específiques:>>Mòdul IV: Procediments diagnòstics i terapèutics

  • CE4.01 : Valorar la relació risc/benefici dels procediments diagnòstics i terapèutics.
  • CE4.19 : Conèixer les indicacions quirúrgiques generals, el risc preoperatori i les complicacions postoperatòries.
  • CE4.31 : Practicar procediments quirúrgics elementals de neteja, hemostàsia i sutura de ferides.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

-Aconseguir un coneixement global de la fisiologia de la reproducció iniciant-se en el cicle neurohormonal femení (pubertat, maduresa i climateri).
-Comprendre el desenvolupament de l'embaràs des de la fecundació, canvis gravídics materns i la fisiologia fetal i placentària.
-Conèixer l'embaràs normal, el seu diagnòstic, el control en consulta prenatal (exploració i seguiment), les proves complementàries, l'avaluació adequada del fetus intraútero, els estils de vida de l'embarassada i el valor de l'educació maternal així com de la catalogació del risc i la conducta a seguir.
-Entendre el concepte de risc elevat i conèixer les principals malalties que poden complicar la gestació i que poden complicar-se amb ella. Hemorràgies del tercer trimestre i el seu diagnòstic diferencial.
-Conèixer els mètodes d'interrupció de la gestació. Destriar les alteracions de la cronologia de la gestació com l'amenaça de part prematur, el trencament de bossa amniòtica o l'embaràs prolongat. Conèixer la isoinmunización maternofetal, la seua prevenció, diagnòstic i conducta. Malalties pròpies de la gestació com la hipertensió de l'embaràs, preeclampsia i eclampsia, síndrome d'Hellp, colèstasi, insuficiència placentària amb retard en el creixement fetal.
-L'alumnat coneixerà el diagnòstic de part i els seus mecanismes, l'assistència a aquest conforme als criteris actualitzats en aquells no complicats. Distingir entre les diferents distòcies, incloent l'estratègia davant el part de natges i la gestació amb cesària anterior. Desproporció cefalo-pèlvica i el seu diagnòstic; les distòcies de parts blanes, els esquinçaments i el trencament uterí. L'Hemorràgia postpart, el seu diagnòstic i conducta estandarditzada. Conèixer el puerperi amb els seus canvis fisiològics i la patologia d'aquest.
-Conèixer les etapes de desenvolupament fetal, el diagnòstic de les seues anomalies cromosòmiques i morfològiques, les alteracions en el creixement fetal, les proves de benestar fetal i el seu diagnòstic així com les diferents estratègies durant la gestació (doppler,..) i intraparto (monitoratge, pH,..).
-Conèixer la semiologia ginecològica i d'ací les principals síndromes ginecològiques. Les alteracions funcionals com l'amenorrea, patologies associades a la menstruació i les hemorràgies anormals. Conèixer alteracions endocrinològiques ginecològiques com la virilización i la hiperprolactinemia.
Alteracions relacionades amb el climateri. Coneixement de l'estudi bàsic per esterilitat conjugal i de les tècniques per a reproducció assistida i els seus aspectes mèdic-legals. Aconseguiran coneixements de planificació familiar.
-L'alumnat tindrà coneixements sobre les infeccions de l'aparell genital femení més prevalents així com de les de transmissió sexual. Coneixerà els fonaments de l'endometriosi, la seua clínica i tractament, de les malformacions genitals i de les disfuncions del sòl pèlvic.
-Coneixerà el referit als tumors benignes de l'úter: Miomas, amb diagnòstic i estratègies. Els de l'ovari i els seus diagnòstics diferencials. Coneixeran tot el referit als tumors malignes de l'aparell genital incloent la mama (epidemiologia, història natural, clínica, anatomia patològica, estratègia d'estudi i possibilitats terapèutiques).

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24

Sense dades

 

 

Dades generals

Codi: 27233
Professor/a responsable:
Sense dades
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

Sense dades

Estudis en què s'imparteix