Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
Sense dades
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
Competències transversals bàsiques de la UA
- CT1 : Leer y comprender textos en lengua inglesa.
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals
- CG34 : Tenir, en l'activitat professional, un punt de vista crític, creatiu, amb escepticisme constructiu i orientat a la investigació.
- CG36 : Ser capaç de formular hipòtesis, recol·lectar i valorar de manera crítica la informació per a la resolució de problemes, seguint el mètode científic.
- CG37 : Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora.
- CG7 : Comprendre i reconèixer l'estructura i funció normal del cos humà, a nivell molecular, cel·lular, tissular, orgànic i de sistemes, en les diferents etapes de la vida i en els dos sexes.
- CG8 : Reconèixer les bases de la conducta humana normal i les seues alteracions.
Competències específiques:>>Mòdul I: Morfologia, estructura i funció del cos humà
- CE1.09 : Conèixer la morfologia, estructura i funció de la pell, la sang, aparells i sistemes circulatori, digestiu, locomotor, reproductor, excretor i respiratori; sistema endocrí, sistema immune i sistema nerviós central i perifèric.
- CE1.11 : Conèixer l'homeòstasi i els mecanismes de l'adaptació a l'entorn.
- CE1.12 : Manejar material i tècniques bàsiques de laboratori.
- CE1.13 : Interpretar una analítica normal.
- CE1.15 : Realitzar proves funcionals, determinar paràmetres vitals i interpretar-los.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
Amb caràcter general, l'alumnat ha de ser capaç de demostrar que ha adquirit els coneixements suficients per a comprendre i descriure el funcionament dels sistemes i aparells de l'organisme humà sa, i d'aquells mecanismes d'integració que permeten el manteniment de l'homeòstasi. En concret, en aquesta assignatura han de ser sobre el paper que exerceixen la sang, i els sistemes circulatori i respiratori implicats en la distribució, aportació i intercanvi de molècules i components amb el resultat final del manteniment del mig intern. El coneixement dels mecanismes de funcionament d'aquests sistemes és la base per a la posterior comprensió de la fisiopatologia, els procediments terapèutics i estratègies per al manteniment i prevenció de la salut.
Adquirir els coneixements i habilitats bàsiques per a la realització de determinades exploracions funcionals i tècniques de laboratori de valoració de la integritat funcional d'aquests sistemes fisiològics.
Descriure les característiques funcionals del sistema cardiovascular. Conèixer les propietats del múscul cardíac i les característiques electrofisiológicas del cor. Entendre, descriure i interpretar el registre electrocardiográfico normal. Explicar les diferents fases del cicle cardíac i les modificacions en pressió, volum i flux. Explicar la relació entre precàrrega, poscarga i contractilitat en la funció cardíaca. Definir el rendiment cardíac, els factors que el regulen, i la seua relació amb el retorn venós. Definir i explicar la relació entre flux i pressió en el sistema circulatori. Definir les característiques funcionals específiques de la circulació arterial. Conèixer els diferents valors de pressió arterial i els factors dels quals depenen. Explicar les característiques de la microcirculación i l'intercanvi capil·lar. Definir les característiques funcionals de la circulació venosa. Explicar les funcions de l'endoteli vascular i descriure els mecanismes cel·lulars de contracció i relaxació del múscul llis vascular. Explicar els mecanismes reflexos i hormonals implicats en la regulació de la pressió arterial. Conèixer les característiques diferencials de les circulacions coronària, muscular, esplácnica i cerebral.
Conèixer la composició de la sang i les funcions dels seus principals components. Conèixer les principals característiques i funcions de les hematies. Descriure els processos d'eritropoesis i eritrocatéresis. Explicar els mecanismes bàsics de l'hemostàsia.
Conèixer els músculs i els canvis de pressions implicades en la mecànica de la ventilació pulmonar. Definir els diferents volums i capacitats pulmonars, i els seus rangs fisiològics. Interpretar els paràmetres d'una espirometría estàtica i una espirometría dinàmica. Descriure les característiques de la circulació pulmonar. Entendre i explicar els principis bàsics de l'intercanvi gasós. Explicar els factors implicats en la difusió de gasos a través de la membrana respiratòria. Descriure els efectes de les modificacions del quocient ventilació/perfusió pulmonar. Explicar els diferents mecanismes de transport d'O2 i de CO¿ per la sang. Explicar la corba de dissociació d'hemoglobina i descriure les conseqüències fisiològiques de la seua modificació per determinats factors. Descriure les característiques funcionals dels centres de control nerviós de la respiració i els mecanismes implicats en la seua regulació.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
Sense dades
Dades generals
Codi:
27213
Professor/a responsable:
Sense dades
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,60
Crèdits pràctics:
0,80
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
FISIOLOGIA, GENETICA I MICROBILOGIA
Àrea: FISIOLOGIA
Crèdits teòrics: 1,6
Crèdits pràctics: 0,8
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN MEDICINA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 2)