Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2023-24

En l'actual pla d'estudis, abans de cursar aquesta assignatura, l'alumne ha tingut oportunitat d'aprendre les principals característiques de l'atenció a la salut en les diferents etapes del cicle vital i, específicament, durant la infància, la maternitat i la criança. Aquesta assignatura obligatòria, del tercer curs del Grau d'Infermeria, té com a objecte de treball l'estudi de les cures de la salut relacionats amb la infància i la maternitat, especialment en els processos patològics. Mitjançant classes teòriques/pràctiques i el treball tutoritzat individual es pretén que l'estudiant incorpore els coneixements, habilitats i actituds necessàries per a la identificació i planificació de les cures d'infermeria específics i individualitzats; en situacions de pèrdua de salut durant la infància, la gestació, el part i el postpart; així com les cures vinculades als problemes en la funció reproductiva humana.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24

Competències específiques (CE)

  • E02 : Basar les intervencions dels professionals de les ciències de la salut en l'evidència científica i en els mitjans disponibles.

 

Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de formació bàsica comuna

  • 5 : Conèixer i valorar les necessitats nutricionals de les persones sanes i amb problemes de salut al llarg del cicle vital, per a promoure i reforçar pautes de conducta alimentària saludable.
  • 9 : Conèixer els processos fisiopatològics i les seues manifestacions i els factors de risc que determinen els estats de salut i malaltia en les diferents etapes del cicle vital.

 

Competències generals del títol (CG):>>Mòdul de ciències de la infermeria

  • 29 : Identificar les necessitats de cura derivades dels problemes de salut.
  • 34 : Identificar les característiques de les dones en les diferents etapes del cicle reproductiu i en el climateri i en les alteracions que es poden presentar, proporcionant les cures necessàries en cada etapa.
  • 36 : Conèixer els aspectes específics de les cures del nounat.
  • 38 : Conèixer els problemes de salut més freqüents en la infància i identificar les seues manifestacions.
  • 39 : Analitzar les dades de valoració del xiquet, identificant els problemes d'infermeria i les complicacions que poden presentar-se.
  • 41 : Seleccionar les intervencions dirigides al xiquet sa i al malalt, així com les derivades dels mètodes de diagnòstic i tractament.

 

Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.

 

Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals

  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.

 

Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita

  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer les principals alteracions les dones durant la gestació i el puerperi; també dels nens i els adolescents.
  • Identificar les característiques de l'atenció d'infermeria en l'assistència a les dones durant la gestació i el puerperi; també respecte de la població infantil amb problemes de salut.
  • Diferenciar les repercussions psicosocials de l'hospitalizació infantil.
  • Identificar les intervencions d'infermeria en l'atenció hospitalària a les dones durant la gestació i el puerperi; també quant als nens i adolescents.
  • Conèixer els factors que repercuteixen en l'alteració de la salut de la dona durant la gestació i el puerperi; també pel que fa als xiquets i adolescents.
  • Descriure les característiques i cures dels principals processos patològics en l'embaràs, el puerperi, la infància i l'adolescència.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24

Discriminar les característiques de cadascuna de les principals alteracions de la salut i les seues cures, en l'àmbit de la reproducció humana, la gestació, el part i el postpart.

* Determinar les principals proves diagnòstiques i els procediments d'infermeria més comunes en l'àmbit de la reproducció humana, la gestació, el part i el postpart.

*Planificar les cures d'infermeria individualitzats per a les principals alteracions de la salut, en l'àmbit de la reproducció humana, la gestació, el part i el postpart, mitjançant la resolució de casos clínics i problemes.

*Identificar els principals factors de risc per a la salut relacionats amb la funció reproductiva humana, la gestació, el part i el postpart.

* Determinar els principals factors de risc per a la salut dels xiquets i els adolescents i aquells que afecten el seu patró normal de creixement i desenvolupament.

* Identificar les característiques de les principals alteracions de la salut dels xiquets i adolescents.

* Identificar les cures i intervencions d'infermeria per a l'atenció assistencial dels xiquets i adolescents amb processos patològics de condició aguda o crònica.

* Planificar les cures d'infermeria individualitzats per a les principals alteracions de la salut, en l'àmbit de l'atenció d'infermeria al xiquet i a l'adolescent, mitjançant casos clínics i resolució de problemes.

* Determinar les principals proves diagnòstiques i els procediments d'infermeria més comunes en l'àmbit de la cura assistencial de pacients pediàtrics.

* Ressenyar les principals alteracions nutricionals en les diferents etapes de la vida: Fetal, nounat, lactant, escolar i adolescent, així com les cures d'infermeria relacionats.

 

 

Dades generals

Codi: 27021
Professor/a responsable:
Oliver Roig, Antonio
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 2,00
Crèdits pràctics: 0,40
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: INFERMERIA
    Àrea: INFERMERIA
    Crèdits teòrics: 2
    Crèdits pràctics: 0,4
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix