Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2023-24
El TFG s'imparteix en el segon semestre de quart curs. La càrrega lectiva és de sis crèdits ECTS que es tradueixen en 150 hores de l'estudiant.
El TFG està regulat pel que disposa el pla d'estudis, per la normativa general de la UA que en fa referència, com també pel Reglament sobre TFG desplegat per la Facultat d'Educació.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2023-24
Sense dades
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Identificar necessitats d'informació, cercar-la, analitzar-la, processar-la, valorar-la, usar-la i comunicar-la de forma eficaç, crítica i creativa.
- Planificar, organitzar i gestionar processos, informació, resolució de problemes i projectes. Tenir iniciativa i esperit emprenedor i capacitat de generar noves idees i accions.
- Mostrar habilitats lingüístiques orals i escrites per a ensenyar (llengües oficials de la Comunitat Valenciana i llengües estrangeres) i habilitats de comunicació en diferents nivells i registres.
- Exercir la crítica i l'autocrítica emetent judicis raonats, i comprometre's ètica, personal i professionalment. Estar motivat per a millorar la qualitat.
- Entendre l'aprenentatge com un fet global, complex i transcendent; autorregular el propi aprenentatge i mobilitzar sabers de tot tipus, adaptant-se a noves situacions i connectar coneixements com a mètode per a elaborar altres nous.
- Conèixer l'organització de les escoles d'educació infantil i la diversitat d'actors i accions que implica el seu funcionament. Col·laborar amb els diferents sectors de la comunitat educativa i de l'entorn i treballar en equip amb els companys com a condició necessària per a la millora de l'activitat professional, compartint coneixements i valorant experiències.
- Comprendre les característiques i condicions en les quals es produeix l'aprenentatge escolar i identificar com pot afectar al desenvolupament de l'alumnat i exercir la funció tutorial, orientant als alumnes i als pares del seu grup d'alumnes. Tot açò cercant l'enteniment i la cooperació amb les famílies, tenint en compte els diferents contextos familiars i estils de vida.
- Organitzar l'ensenyament en el marc dels paradigmes epistemològics de les matèries del títol, utilitzant de forma integrada els coneixements disciplinaris, transversals i multidisciplinaris adequats al respectiu nivell educatiu, mostrant la comprensió dels objectius d'aprenentatge de les àrees de coneixement que estableix el currículum d'educació Infantil.
- Motivar i potenciar el progrés escolar de l'alumnat en el marc d'una educació integral i promoure el seu aprenentatge autònom, partint dels objectius i continguts propis de cada nivell educatiu, amb expectatives positives del progrés de l'alumnat. Tot açò renunciant als estereotips establits i externs a l'aprenentatge i desenvolupant estratègies que eviten l'exclusió i la discriminació.
- Identificar i recolzar a l'alumnat amb el qual es treballa perquè no aconsegueix el seu potencial d'aprenentatge o té dificultats de comportament, emocionals o socials. També saber com sol·licitar assessorament als diferents serveis i especialistes per a atendre la diversitat de necessitats educatives especials.
- Potenciar en l'alumnat una actitud de ciutadania crítica responsable i poder dinamitzar la construcció participada de normes de convivència democràtica i enfrontar-se i resoldre de forma col·laborativa situacions problemàtiques i conflictes. Ser capaç d'analitzar les desigualtats socials en el marc de la complexa relació educació escola i el paper del mestre per a reproduir-les o transformar-les.
- Dissenyar i desenvolupar projectes educatius, unitats de programació, entorns, activitats i materials, inclosos els digitals, que permeten adaptar el currículum a la diversitat de l'alumnat i promoure la qualitat dels contextos en els quals es desenvolupa el procés educatiu, de manera que es garantisca el seu benestar.
- Assumir la dimensió ètica de docent, actuant amb responsabilitat, prenent decisions i analitzant críticament les concepcions i propostes sobre educació, procedents tant de la recerca i la innovació com de l'administració educativa.
- Utilitzar l'avaluació en la seua funció pedagògica i no solament acreditativa, com a element regulador i promotor de la millora de l'ensenyament, de l'aprenentatge i de la pròpia formació, assumint la necessitat de desenvolupament professional continu mitjançant la reflexió, l'autoavaluació i la recerca sobre la pròpia pràctica.
- Comprendre que el fet educatiu en general i els processos d'ensenyament i aprenentatge en particular són complexos. Assumir que l'exercici de la funció docent ha de millorar, actualitzar-se i adaptar-se als canvis científics, pedagògics, socials i culturals. Entendre la importància de participar en projectes d'innovació i de recerca relacionats amb l'ensenyament i l'aprenentatge, i d'introduir propostes innovadores en l'aula.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2023-24
Integrar les competències i continguts rebuts durant els estudis de Grau de Mestre en Educació Infantil.
Desenvolupar la capacitat per a planificar, realitzar i exposar un projecte.
Dades generals
Codi:
17413
Professor/a responsable:
ESTEVE FAUBEL, JOSE MARIA
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
0,00
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
5,40
Departaments amb docència
-
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Àrea: DIDACTICA DE L'EXPRESSIO CORPORAL
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,02 -
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Àrea: DIDACTICA DE LES CIENCIES EXPERIMENTALS
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,04 -
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Àrea: DIDACTICA DE LES CIENCIES SOCIALS
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,04 -
Dep.:
PSICOLOGIA EVOLUTIVA I DIDACTICA
Àrea: PSICOLOGIA EVOLUTIVA I DE L'EDUCACIO
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,11 -
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Àrea: DIDACTICA I ORGANITZACIO ESCOLAR
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,06
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta. -
Dep.:
FILOLOGIA CATALANA
Àrea: FILOLOGIA CATALANA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,08 -
Dep.:
INNOVACIO I FORMACIO DIDACTICA
Àrea: DIDACTICA DE L'EXPRESSIO MUSICAL
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,02 -
Dep.:
INNOVACIO I FORMACIO DIDACTICA
Àrea: DIDACTICA DE LA LLENGUA I LA LITERATURA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,11 -
Dep.:
INNOVACIO I FORMACIO DIDACTICA
Àrea: DIDACTICA DE LES MATEMATIQUES
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,07 -
Dep.:
PSICOLOGIA EVOLUTIVA I DIDACTICA
Àrea: DIDACTICA I ORGANITZACIO ESCOLAR
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 0,05
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN MESTRE EN EDUCACIÓ INFANTIL
Tipus d'assignatura: TREBALL FINAL DE GRAU (Curs: 4)