Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2022-23
La delincuencia juvenil es un fenómeno criminológico de características singulares cuya investigación y persecución requiere de un conocimiento especializado de las peculiaridades jurídicas del régimen punitivo de las/los menores y jóvenes. Con esta asignatura se pretende ofrecer al alumnado conocimientos del comportamiento antisocial, delincuencia y violencia juvenil desde una perspectiva criminológica, así como los conocimientos y habilidades necesarios para: a) comprender la formación de bandas organizadas juveniles violentas, sus consecuencias y propuestas de intervención sobre delincuencia juvenil y bandas organizadas juveniles; b) detectar las variables sociales que influyen en la perpetuación de determinados actos delictivos por parte de las/los jóvenes tanto en su aspecto individual como en el de actuación colectiva en forma de bandas; y c) aprender a conceptualizar y operacionalizar variables como desviación, control social, tolerancia y permisividad social. Todo lo anterior nos debe dotar de la capacidad de medir las múltiples variables causales de la delincuencia juvenil y los efectos que provocan en la sociedad.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2022-23
Competències generals del títol (CG)
- CG2 : Capacitat per a comunicar oralment i per escrit, redactar documents científics i tècnics, usar el llenguatge especialitzat i comunicar-se amb públics especialitzats i no especialitzats, de manera clara i amb llenguatge apropiat a l'àmbit de la criminologia.
- CG3 : Capacitat crítica i autocrítica: saber integrar coneixements, valorant-ne els fonaments i reflexionant sobre les implicacions socials, ètiques i jurídiques que tenen en l'àmbit de la criminologia.
- CG4 : Capacitat d'aprenentatge i autoaprenentatge: cerca d'informació, anàlisi, síntesi, crítica, disseny, gestió i execució d'un projecte o treball, de manera personal o autònoma, en l'àmbit de la criminologia.
- CG5 : Capacitat de treball en equip: integrar-se i col·laborar activament en la consecució d'objectius comuns amb altres persones, àrees o organitzacions, en contextos diversos.
- CG6 : Habilitat en les TIC: ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a eines d'expressió i comunicació, d'accés a les fonts d'informació, d'arxiu de dades i documents, d'aprenentatge, recerca i treball col·laboratiu.
Competències específiques (CE)
- CE2 : Habilitat per a aplicar els coneixements avançats adquirits a la resolució de problemes en l'àmbit de la criminologia.
- CE3 : Capacitat de reunir, seleccionar i interpretar dades rellevants en procediments o investigacions criminològiques, per a emetre judicis de valor.
- CE8 : Capacitat per a comprendre els diversos llenguatges professionals usats en un informe pericial especialitzat.
- CE9 : Capacitat per a elaborar, comprendre i interpretar críticament el contingut d'un informe pericial i defensar-lo en els tribunals.
Habilitats/Destreses
- CB10 : Tenir les habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que ha de ser, en gran part, autodirigida o autònoma.
- CB7 : Saber aplicar els coneixements adquirits i la capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts, dins de contextos més amplis, o pluridisciplinaris, relacionats amb l'àrea d'estudi.
- CB8 : Ser capaç d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclou reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels coneixements i judicis propis.
- CB9 : Saber comunicar les conclusions pròpies, a més dels coneixements i les raons últimes que les sustenten, a públics especialitzats i no especialitzats, d'una manera clara i sense ambigüitats.
Competències transversals
- CT1 : Capacitat per a desenvolupar l'exercici professional amb ple respecte dels drets fonamentals i de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones, dels principis d'igualtat d'oportunitats i d'accessibilitat universal de les persones amb discapacitat i dels valors propis d'una cultura de la pau i de valors democràtics.
Competències bàsiques i generals >>Bàsiques
- CB6 : Tenir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament o aplicació d'idees, sovint en un context de recerca.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Conéixer l'àmbit delictiu de referència de l'anomenada delinqüència juvenil i de la delinqüència més característica de les bandes juvenils organitzades. Conéixer els problemes pràctics per a descobrir-la, investigar-la a partir de l'experiència de la policia i perseguir-la.
- Plantejar fórmules o estratègies per a la solució orientades al delinqüent i la víctima.
- Comprendre les causes que generen la delinqüència juvenil i les bandes organitzades juvenils.
- Conéixer les tipologies de delictes de la delinqüència juvenil i de les bandes organitzades juvenils.
- Conéixer les eines d'avaluació de la conducta antisocial juvenil.
- Conéixer els programes de prevenció i intervenció de la delinqüència juvenil i de les bandes organitzades juvenils.
- Identificar els determinants socials, especialment sistèmics, que influeixen en la perpetuació i proliferació d'actes delictius per part de joves, de forma organitzada o no.
- Analitzar, des d'una perspectiva sociològica comparada i fent operatius els conceptes de desviació, normalitat i control social, el nivell de tolerància ambiental cap als delictes de referència i com influeix en el fet que siguen comesos.
- Adquirir la capacitat de mesurar el fenomen de la delinqüència juvenil, des d'una anàlisi multivariable de causes i conseqüències i reflexionar-hi.
- Conéixer els sistemes de cooptació, les dinàmiques internes i el capital social de les principals bandes delictives juvenils que operen tant a l'estat espanyol i la resta del món.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2022-23
- Conocer el ámbito delictivo de referencia de la llamada delincuencia juvenil, así como de la delincuencia más característica de las bandas juveniles organizadas.
- Conocer los problemas que plantean en la práctica su descubrimiento, su investigación a partir de la experiencia de la policía y su persecución.
- Plantear fórmulas o estrategias para su solución orientadas tanto hacia el delincuente como hacia la víctima.
- Comprender las causas que generan la delincuencia juvenil y las bandas organizadas juveniles.
- Conocer las tipologías de delitos de la delincuencia juvenil y de las bandas organizadas juveniles.
- Conocer las herramientas de evaluación de la conducta antisocial juvenil.
- Conocer los programas de prevención e intervención de la delincuencia juvenil y de las bandas organizadas juveniles.
- Analizar la influencia de los roles de género en la detección, prevención e intervención de la delincuencia juvenil y d elas bandas organizadas juveniles.
- Identificar los determinantes sociales, especialmente sistémicos, que influyen en la perpetuación de actos delictivos por parte de jóvenes, de forma organizada o no, y en su proliferación.
- Analizar, desde una perspectiva sociológica comparada y haciendo operativos los conceptos de desviación, normalidad y control social, el nivel de tolerancia ambiental hacia los delitos de referencia y cómo éste influye en que sean cometidos.
- Adquirir la capacidad de medir el fenómeno de la delincuencia juvenil desde un análisis multivariable de causas y consecuencias y reflexionar sobre el mismo.
- Conocer los sistemas de captación, las dinámicas internas y el capital social de las principales bandas delictivas juveniles que operan tanto en España como a nivel internacional.
Dades generals
Codi:
43306
Professor/a responsable:
Albaladejo Blazquez, Natalia
Crèdits ECTS:
4,00
Crèdits teòrics:
0,80
Crèdits pràctics:
0,80
Càrrega no presencial:
2,40
Departaments amb docència
-
Dep.:
DRET INTERNACIONAL PUBLIC I DRET PENAL
Àrea: DRET PENAL
Crèdits teòrics: 0,4
Crèdits pràctics: 0,4
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta. -
Dep.:
PSICOLOGIA DE LA SALUT
Àrea: PERSONALITAT, AVALUACIO I TRACTAMENT PSICOLOGIC
Crèdits teòrics: 0,2
Crèdits pràctics: 0,2 -
Dep.:
SOCIOLOGIA I
Àrea: SOCIOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,2
Crèdits pràctics: 0,2
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN INVESTIGACIÓ CRIMINAL I CIÈNCIES FORENSES
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 1)