Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2022-23
La Asignatura “Prácticas Externas II” se lleva a cabo mediante la realización de 500 horas de prácticas pre-profesionales en una organización, entidad u organismo externo, especializado en Cooperación al Desarrollo. Mediante esta asignatura se pretende proporcionar experiencia profesional sobre el terreno para trabajar como agentes de la cooperación al desarrollo, favoreciendo la movilidad del alumnado y la adquisición de conocimientos profesionales valiosos, tanto en ONGD u otras instituciones de España, como en organizaciones o entidades que trabajen en el ámbito internacional en otros países, por medio de ONGD e instituciones de distinta naturaleza.
El alumnado internacional, en principio, realizará las prácticas en sus países y regiones de origen, de forma que colabore al incremento de las capacidades del capital humano en este sector, favoreciendo la mejora de las condiciones de vida de las personas que se encuentran en las zonas de origen, al tiempo que contribuyen con la formación especializada, adquirida en sus estudios de Máster, a impulsar las sociedades y comunidades en los países implicados.
Breve descripción de los contenidos:
1.- Conocimiento de la entidad de prácticas.
2.- Calendarización y localización de las prácticas.
3.- Planteamiento de objetivos y resultados.
4.- Descripción de tareas.
5.- Vinculación de la experiencia práctica con los contenidos académicos del Máster.
6.- Sugerencias, críticas, recomendaciones y otras aportaciones.
Para acceder a la Guía Docente completa de la asignatura, consultar: http://www.mastercooperacion.ua.es/wp-content/uploads/2021/10/Gu%C3%ADa-Docente-Pr%C3%A1cticas-Externas-II-40819-2021-22.pdf
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2022-23
Competències generals del títol (CG)
- 1 : Saber aplicar els coneixements adquirits i ser capaços de resoldre problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris), relacionats amb la cooperació al desenvolupament.
- 11 : Estar preparats per a participar en organismes públics i privats de caràcter nacional i internacional i dur a terme, amb èxit, la gestió de polítiques públiques coherents amb un model de desenvolupament humà sostenible.
- 13 : Incorporar, en qualsevol àmbit de la vida professional relacionat amb la cooperació al desenvolupament, els següents elements transversals: equitat de gènere, medi ambient, sostenibilitat i dimensió territorial, VIH, igualtat, drets humans i atenció a la diversitat (discapacitat, pobles indígenes) i interculturalitat basada en drets.
- 14 : Ser capaç de plantejar i dur a terme totes les fases d'un treball de recerca.
- 15 : Desenvolupar habilitats per al treball en equip.
- 16 : Ser capaç de preparar una eixida al terreny en relació amb les necessitats d'informació prèvia sobre el context polític, econòmic, social i cultural del país, la preparació de la intervenció/recerca en terreny i els procediments de seguretat que hauran de ser tinguts en compte.
- 2 : Ser capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'informació que, tot i ser incompleta o limitada, inclou reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels coneixements i judicis, des d'una perspectiva de gènere.
- 3 : Saber comunicar les conclusions pròpies (i els coneixements i raons últimes que les sustenten) a públics especialitzats i no especialitzats de manera clara i sense ambigüitats.
- 4 : Tenir les habilitats d'aprenentatge que permeten continuar estudiant d'una manera que ha de ser en gran part autodirigida o autònoma.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Aplicació pràctica dels coneixements adquirits, resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts i formulació de judicis que incloguen reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques, a partir de la realització i resolució de problemes associts a les pràctiques realitzades, de manera integral i reflexiva i partint de l'anàlisi dels possibles efectes col·laterals de les intervencions de desenvolupament amb què s'està col·laborant.
- Comunicació i participació en reunions de coordinació amb els actors des dels quals es participa en les pràctiques externes.
- Possessió d'habilitats d'aprenentatge autodirigit o autònom per a resoldre problemes autogestionadament, a partir de la cerca d'informació pertinent amb els mitjans disponibles.
- Preparació per a participar en organismes públics i privats de caràcter nacional i internacional, a través de la incorporació a un projecte o funció determinada, des del plantejament d'aquell actor del sistema de cooperació des del qual es realitze el període de pràctiques externes.
- Obtenció d'una visió crítica que garantisca els valors d'igualtat, respecte i promoció de la interculturalitat basada en els drets i la incorporació d'elements transversals: equitat de gènere, medi ambient, VIH, drets humans i atenció a la diversitat (discapacitat, pobles indígenes, etc.). Incorporació en l'anàlisi d'aquests elements, mitjançant aquelles activitats pròpies de l'actor en què estiguen fent les pràctiques externes.
- Plantejament d'un treball de recerca en camp, des del qual començar a extraure informació encaminada a verificar les hipòtesis de partida en la investigació proposada prèvia al començament del període de pràctiques externes.
- Aprenentatge de treball en grup, a partir de la coordinació correcta amb l'equip de treball en què es fan les pràctiques externes.
- Coneixement i posada en pràctica de les necessitats d'informació prèvies al desplaçament a terreny, tant des del punt de vista metodològic de la pròpia intervenció com de les característiques polítiques, socials, econòmiques, culturals i dels requeriments de seguretat en l'entorn, a partir de la cerca d'informació rellevant per a preparar un document de context i antecedents, a més dels protocols de seguretat requerits per a intervenir en el terreny contextualitzadament en cada pràctica externa, país i ubicació geogràfica.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2022-23
Objetivos generales:
- Adquirir las competencias transversales que permitan trabajar actitudes para el trabajo sobre el terreno en organizaciones, instituciones u organismos en el campo de la cooperación al desarrollo en sentido amplio, tanto en España, como en países y regiones empobrecidas.
- Conocer, analizar e intervenir con los actores de la Cooperación para el Desarrollo desde las funciones y cometidos que llevan a cabo en su labor diaria.
- Sistematizar acciones, proyectos o intervenciones en el campo de la cooperación al desarrollo, la información, el diseño, la sensibilización y educación para la ciudadanía global, o el análisis y el estudio que realizan entidades, organismos o instituciones en este ámbito.
- Observar y reflexionar, de forma crítica y constructiva, a partir de los conocimientos adquiridos en el Máster, sobre las acciones, intervenciones y/o proyectos que llevan a cabo entidades, organismos e instituciones en cualquiera de los sectores vinculados a la cooperación al desarrollo.
¿ Proporcionar formación y experiencia profesional directa que permita conocer la realidad en este ámbito de intervención, desde diferentes ángulos y cometidos, de una manera panorámica.
- Analizar, sistematizar y evaluar una intervención profesional desde diferentes aristas y perspectivas a través de los cometidos y funciones desempeñados en el campo de la Cooperación al Desarrollo.
Dades generals
Codi:
40819
Professor/a responsable:
SORIANO HERNANDEZ, JUAN PEDRO
Crèdits ECTS:
20,00
Crèdits teòrics:
0,00
Crèdits pràctics:
2,00
Càrrega no presencial:
18,00
Departaments amb docència
-
Dep.:
ANALISI ECONOMICA APLICADA
Àrea: ECONOMIA APLICADA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 2
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN COOPERACIÓ AL DESENVOLUPAMENT
Tipus d'assignatura: OPTATIVA (Curs: 2)