Competencies and objectives

Provisional information. Pending review by the responsible person.

 

Course context for academic year 2021-22

Con esta asignatura se persigue proporcionar la capacidad de intervenir en calidad y seguridad de los productos, instalaciones y procesos relacionados con la producción y distribución de helados, para lo cual resulta imprescindible conocer los criterios de calidad de los alimentos, así como las técnicas y protocolos utilizados para este fin. Ambos aspectos se desarrollan en profundidad en el temario y suponen un complemento a la formación básica en microbiología.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2021-22

EXPERTO EN ELABORACIÓN ARTESANAL DE HELADOS

 

General Competences

  • CG2 : Conèixer i descriure totes les substàncies que integren un gelat i les característiques funcionals de les mateixes.
  • CG4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.

 

Specific Competences

  • CE11 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent.
  • CE7 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments usats per a la producció dels mateixos.

 

EXPERTO/A EN ELABORACIÓN ARTESANAL DE HELADOS

 

Skills/Skills

  • HD1 : That students know how to communicate their conclusions ¿and the ultimate knowledge and reasons that support them¿ to specialized and non-specialized audiences in a clear and unambiguous way.
  • HD2 : That students possess the learning skills that allow them to continue studying in a way that will be largely self-directed or autonomous.
  • HD9 : Elaborar, aplicar, y mantener prácticas adecuadas de higiene, seguridad alimentaria y sistemas de control de riesgos a la elaboración de helados

 

Conocimientos/Contenidos

  • CON1 : Possess and understand knowledge that provides a basis or opportunity to be original in the development and/or application of ideas, often in a research context
  • CON3 : Identificar las principales sustancias que integran un helado y comprende sus características funcionales
  • CON4 : Conocer los aspectos higiénicos que hay que controlar durante el proceso de elaboración de helados.
  • CON9 : Conocer la microbiología de los helados y alimentos empleados para la producción de estos.

 

Skills/Competences

  • C1 : That students know how to apply the knowledge acquired and their ability to solve problems in new or little-known environments within broader (or multidisciplinary) contexts related to their area of ¿¿study
  • C2 : That students are able to integrate knowledge and face the complexity of formulating judgments based on information that, being incomplete or limited, includes reflections on the social and ethical responsibilities linked to the application of their knowledge and judgments.

 

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2021-22

No data

 

 

General

Code: 78106
Lecturer responsible:
Prats Moya, Maria Soledad
Credits ECTS: 2,00
Theoretical credits: 0,80
Practical credits: 0,00
Distance-base hours: 1,20

Departments involved

  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: MICROBIOLOGY
    Theoretical credits: 0,3
    Practical credits: 0
  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Theoretical credits: 0,3
    Practical credits: 0
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught