Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2021-22

La Fisiopatología es una rama de la medicina que se dedica al estudio de los mecanismos por los cuales se originan las distintas enfermedades, lo cual permite explicar los síntomas y las manifestaciones que los acompañan. La Fisiopatología es una rama de estudio directamente relacionada con la Fisiología ya que describe la forma en la que las funciones normales del individuo cambian en un organismo enfermo. 

La importancia de esta rama del conocimiento radica en que al estudiar los mecanismos que desencadenan las enfermedades permite que estas se traten desde el punto de vista de las causas que las originan y no solo desde un punto de vista más empírico, atendiendo exclusivamente al control de los síntomas. 

Esta asignatura se impartirá en el primer semestre del segundo curso del Grado en Nutrición Humana y Dietética y servirá de base para abordar los contenidos en el tratamiento nutricional de distintas patologías que se verán en otras asignaturas como "Dietoterapia"  y "Nutrición clínica",  tanto en su parte teórica como práctica.

 

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2021-22

Transversal Competences

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

General Competences

  • CG26 : Aplicar les ciències dels aliments i de la nutrició a la pràctica dietètica.
  • CG27 : Conèixer els nutrients, les seues funcions i la seua utilització metabòlica.
  • CG28 : Conèixer les bases de l'equilibri nutricional i la seua regulació.
  • CG29 : Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut i malaltia en qualsevol etapa del cicle vital.
  • CG30 : Identificar les bases d'una alimentació saludable (suficient, equilibrada, variada i adaptada).
  • CG31 : Participar en el disseny d'estudis de dieta total.
  • CG32 : Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
  • CG33 : Planificar, dur a terme i interpretar l'avaluació de l'estat nutricional de subjectes o grups, tant sans (en totes les situacions fisiològiques) com malalts.
  • CG34 : Conèixer els aspectes fisiopatològics de les malalties relacionades amb la nutrició.
  • CG35 : Identificar els problemes dieteticonutricionals del pacient, així com els factors de risc i les pràctiques inadequades.
  • CG36 : Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i en malalts.
  • CG37 : Interpretar una història clínica.
  • CG38 : Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
  • CG39 : Interpretar i integrar les dades clíniques, bioquímics i farmacològics en la valoració nutricional del malalt i en el seu tractament dieteticonutricional.
  • CG40 : Aplicar les bases de la nutrició clínica a la dietoteràpia.
  • CG41 : Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques per a subjectes o grups.
  • CG42 : Conèixer l'organització hospitalària i les diferents fases del servei d'alimentació.
  • CG43 : Participar en l'equip multidisciplinari d'una unitat de nutrició hospitalària.
  • CG44 : Conèixer les diferents tècniques i productes de suport nutricional bàsic i avançat.
  • CG45 : Desenvolupar i implementar plans de transició dieteticonutricional.
  • CG46 : Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans i malalts.
  • CG47 : Comprendre la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
  • CG48 : Fer servir les eines bàsiques en TIC utilitzades en el camp de l'alimentació, nutrició i la dietètica.
  • CG49 : Conèixer els límits legals i ètics de la pràctica dietètica.
  • CG50 : Prescriure el tractament específic, corresponent a l'àmbit de competència del dietista nutricionista.
  • CG51 : Ser capaç de fonamentar els principis científics que sustenten la intervenció del dietista nutricionista, supeditant la seua actuació professional a l'evidència científica.

 

Specific Competences

  • E49 : Identificar, des d'una perspectiva biopsicosocial integradora, les variables relacionades amb els trastorns del comportament alimentari.
  • E50 : Disposar dels coneixements psicològics necessaris per a actuar de manera precisa i fiable en la prevenció, detecció, valoració, diagnòstic i tractament multidisciplinari dels trastorns del comportament alimentari.
  • E51 : Desenvolupar una visió empàtica i receptiva amb el pacient i el seu entorn a l'hora d'abordar el tractament de possibles desordres alimentaris.
  • E52 : Adquirir la formació bàsica per a l'activitat investigadora sent capaces de formular hipòtesis, arreplegar i interpretar la informació per a la resolució de problemes seguint el mètode científic, i comprenent la importància i les limitacions del pensament científic en matèria sanitària i nutricional. Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2021-22

No data

 

 

General

Code: 27550
Lecturer responsible:
GONZALEZ RODRIGUEZ, ESTELA
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 1,20
Practical credits: 1,20
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: NURSING
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 1,2
    Practical credits: 1,2
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught