Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2021-22
La asignatura de Fundamentos de la Nutrición y la Dietética, es una asignatura obligatoria y semestral, a impartir en el primer semestre del segundo curso del Grado en Nutrición Humana y Dietética, encuadrada en el módulo de Ciencias de la Nutrición, la Dietética y la Salud, necesaria para adquirir los conceptos y conocimientos básicos en Nutrición y Dietética y poder aplicar en otras materias del Grado como: Bromatología Descriptiva, Nutrición Clínica, Trastornos del comportamiento alimentario, Tecnología de los alimentos, Dietoterapia. A su vez constituye la base necesaria e imprescindible para la elaboración y el seguimiento de dietas y su aplicación profesional a individuos o colectividades.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2021-22
Competències específiques (CE)
- E48 : Identificar i discriminar a nivell clínic diagnòstic els diferents trastorns del comportament alimentari.
- E49 : Identificar, des d'una perspectiva biopsicosocial integradora, les variables relacionades amb els trastorns del comportament alimentari.
- E50 : Disposar dels coneixements psicològics necessaris per a actuar de manera precisa i fiable en la prevenció, detecció, valoració, diagnòstic i tractament multidisciplinari dels trastorns del comportament alimentari.
- E51 : Desenvolupar una visió empàtica i receptiva amb el pacient i el seu entorn a l'hora d'abordar el tractament de possibles desordres alimentaris.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en un idioma estranger
- CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències informàtiques i informacionals
- CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.
Competències transversals específiques de titulació:>>competències en comunicació oral i escrita
- CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.
Competències generals del títol (CG):>>Mòdul dela nutrició, la dietètica i la salut
- 26 : Aplicar les ciències dels aliments i de la nutrició a la pràctica dietètica.
- 27 : Conèixer els nutrients, les seues funcions i la seua utilització metabòlica.
- 29 : Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut i malaltia en qualsevol etapa del cicle vital.
- 30 : Identificar les bases d'una alimentació saludable (suficient, equilibrada, variada i adaptada).
- 31 : Participar en el disseny d'estudis de dieta total.
- 32 : Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
- 33 : Planificar, dur a terme i interpretar l'avaluació de l'estat nutricional de subjectes o grups, tant sans (en totes les situacions fisiològiques) com malalts.
- 34 : Conèixer els aspectes fisiopatològics de les malalties relacionades amb la nutrició.
- 35 : Identificar els problemes dieteticonutricionals del pacient, així com els factors de risc i les pràctiques inadequades.
- 36 : Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i en malalts.
- 37 : Interpretar una història clínica.
- 38 : Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
- 39 : Interpretar i integrar les dades clíniques, bioquímics i farmacològics en la valoració nutricional del malalt i en el seu tractament dieteticonutricional.
- 40 : Aplicar les bases de la nutrició clínica a la dietoteràpia.
- 41 : Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques per a subjectes o grups.
- 42 : Conèixer l'organització hospitalària i les diferents fases del servei d'alimentació.
- 43 : Participar en l'equip multidisciplinari d'una unitat de nutrició hospitalària.
- 44 : Conèixer les diferents tècniques i productes de suport nutricional bàsic i avançat.
- 45 : Desenvolupar i implementar plans de transició dieteticonutricional.
- 46 : Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans i malalts.
- 47 : Comprendre la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
- 48 : Fer servir les eines bàsiques en TIC utilitzades en el camp de l'alimentació, nutrició i la dietètica.
- 49 : Conèixer els límits legals i ètics de la pràctica dietètica.
- 50 : Prescriure el tractament específic, corresponent a l'àmbit de competència del dietista nutricionista.
- 51 : Ser capaç de fonamentar els principis científics que sustenten la intervenció del dietista nutricionista, supeditant la seua actuació professional a l'evidència científica.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Conèixer els nutrients i les seues funcions, a més de les formes actives presents en els aliments.
- Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut.
- Identificar les bases d'una alimentació saludable (suficient, equilibrada, variada i adaptada).
- Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions, per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
- Saber avaluar i interpretar l'estat nutricional de subjectes o grups sans.
- Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2021-22
Conocer las necesidades nutritivas y energéticas del organismo humano.
Conocer los procesos metabólicos que tienen lugar en el ser humano.
Adquirir los conocimientos necesarios para realizar un balance energético en el ser humano (ingesta y gasto) y aplicarlos para la elaboración de dietas, utilizando tablas de composición de alimentos.
Conocer y aplicar las técnicas de evaluación nutricional y de composición corporal necesarias para la elaboración de dietas a sujetos y colectividades sanos.
Conocer y desarrollar las pautas a seguir en la elaboración de dietas, para poder diseñar y programar dietas y menús a individuos y colectividades.
Dades generals
Codi:
27514
Professor/a responsable:
Vidal Martínez, Lorena
Crèdits ECTS:
7,50
Crèdits teòrics:
1,80
Crèdits pràctics:
1,20
Càrrega no presencial:
4,50
Departaments amb docència
-
Dep.:
QUIMICA ANALITICA, NUTRICIO I BROMATOLO
Àrea: NUTRICIO I BROMATOLOGIA
Crèdits teòrics: 1,8
Crèdits pràctics: 1,2
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 2)