Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2021-22
El títol de Grau en Mestre d'Educació Infantil té com a finalitat la formació de professionals en el desenvolupament de l'activitat docent en l'etapa d'Educació Infantil de 0-6 anys. Els continguts d'aquesta assignatura suposen adquirir estratègies i competències professionals docents per millorar els processos d'ensenyament-aprenentatge a l'Educació Infantil, així com, potenciar el desenvolupament de totes les capacitats dels xiquets i xiquetes durant l'etapa d'Educació Infantil.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2021-22
Competències generals del títol (CG)
- CG1 : Compromís ètic. Mostrar actituds coherents amb les concepcions ètiques i deontològiques, respectant i fomentant alhora els valors democràtics, la igualtat de gènere, la no-discriminació de persones amb discapacitat, l'equitat i el respecte als drets humans. Capacitat de crítica i autocrítica constructiva.
- CG9 : Capacitat comunicativa. Comprendre i expressar-se oralment i per escrit en les llengües oficials de la Comunitat Valenciana i una llengua estrangera, amb incorporació de tots els elements visuals i auditius, disponibles i necessaris en cada cas, amb la finalitat de comunicar-se de manera eficaç i eficient en diferents entorns i per a diferents funcions.
Competències específiques (CE)
- CE1 : Aplicar els elements propis de les àrees dels currículums d'Infantil vigents, amb criteris de coherència: finalitats, competències, objectius, continguts i criteris d'avaluació.
- CE12 : Assumir que l'exercici de la funció docent s'ha d'anar perfeccionant i adaptant als canvis científics, pedagògics, tecnològics, socials i culturals al llarg de la vida.
- CE14 : Reflexionar sobre les pràctiques de l'aula per a innovar i millorar la tasca docent. Adquirir hàbits i destreses per a l'aprenentatge autònom i cooperatiu i promoure-ho entre els docents i entre els xiquets.
- CE15 : Comprendre la funció, les possibilitats i els límits de l'educació en la societat actual i les competències fonamentals que afecten els centres d'educació infantil i els seus professionals. Capacitat d'analitzar les desigualtats socials en el marc de la complexa relació educació-societat i el paper de l'escola per a reproduir-les o transformar-les. Aplicar en els centres educatius elements de millora segons diferents models de qualitat.
- CE3 : Dissenyar i regular entorns harmònics d'aprenentatge en contextos de diversitat en l'educació Infantil que atenguen les necessitats educatives singulars de cada estudiant, les dificultats d'aprenentatge, la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.
- CE5 : Observar sistemàticament en contextos propis de l'educació Infantil ambients d'aprenentatge i de convivència, interpretar les pràctiques educatives segons els marcs teòrics de referència, reflexionar sobre aquests i actuar en conseqüència.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Saber construir esquemes conceptuals estructurats de la matèria i per a la integració dels conceptes i teories en un cos coherent i sòlid de coneixements.
- Utilitzar i aplicar els coneixements adquirits en la resolució de situacions i processos docents.
- Transmetre de forma oral i escrita dels coneixements i aplicacions fets.
- Demostrar la capacitat ètica i crítica en la realització de les tasques i treballs d'aprenentatge.
- Participar activament en l'aprenentatge de la matèria.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2021-22
- Conèixer i comprendre la Didàctica com a disciplina pedagògica que vehicula el disseny dels processos educatius a l'Educació Infantil.
- Analitzar críticament el concepte de currículum des de diferents perspectives.
- Identificar i contrastar els elements que ho integren.
- Distingir i analitzar els nivells de concreció curricular que intervenen en la pràctica educativa.
- Valorar i adquirir estratègies de col·laboració amb les quals elaborar la Concreció Curricular de Centre i la Programació Didàctica.
- Identificar i analitzar l'estructura de la Unitat Didàctica com a instrument de planificació en la pràctica de l'Educació Infantil, coherent amb el Projecte Educatiu de Centre y la seua Concreció Curricular.
- Elaborar Unitats Didàctiques integrant els seus diferents components de manera coherent i innovadora.
- Prendre consciència de la importància dels dissenys dels processos educatius per a la innovació escolar.
Dades generals
Codi:
17107
Professor/a responsable:
GINER GOMIS, ANTONIO VICENTE
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
0,60
Crèdits pràctics:
1,80
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
DIDACTICA GENERAL I DIDACTIQUES ESPECIF.
Àrea: DIDACTICA I ORGANITZACIO ESCOLAR
Crèdits teòrics: 0,6
Crèdits pràctics: 1,8
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN MESTRE EN EDUCACIÓ INFANTIL
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 1)