Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2020-21
Esta asignatura supone una recopilación de temas relacionados con la biodiversidad marina y su conservación, proporcionando el marco conceptual y práctico sobre la metodología e indicadores para evaluar el grado de las amenazas en el medio marino y las herramientas principales para su estudio y su gestión. Todo este conocimiento tiene que integrar el actual escenario normativo a nivel internacional que está marcando un hito en la conservación y la gestión del medio marino, como por ejemplo la Directiva de Estrategias Marinas, Directiva Marco del Agua, Directiva, la Directiva Hábitat y la Red Natura 2000. Un contexto histórico enfocado como nunca a la conservación del medio marino, la coordinación, la ordenación territorial y la planificación de medidas para asegurar el buen estado de conservación de nuestros océanos, hábitats y especies. Paralelamente surge el concepto de la gestión basada en ecosistemas (Ecosystem-based Management, EBM), que incide en la importancia de ver la gestión como una matriz de interacciones entre ecosistemas, especies y el hombre y la resiliencia social y ecológica ante las perturbaciones, para que los profesionales puedan predecir alternativas de gestión.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2020-21
Competències transversals
- CT1 : Desenvolupar habilitats per al treball en equip, ja siga en equips amb personal de la mateixa disciplina o equips multidisciplinaris (incloent professionals de formació tècnica, social o científica).
- CT2 : Adoptar el mètode científic en el plantejament i realització de treballs diversos tant a nivell acadèmic com professional, i d'adoptar procediments basats en criteris de qualitat i sostenibilitat en l'activitat professional.
- CT3 : Desenvolupar habilitats i, estratègies i tècniques per a la interacció, el treball col·laboratiu i la transferència del coneixement a la societat.
Competències generals
- CG1 : Conèixer i aplicar coneixements avançats teòrics i pràctics sobre la biodiversitat d'espècies i els processos que regulen i mantenen la biodiversitat en comunitats ecològiques.
- CG2 : Planificar, dissenyar i desenvolupar projectes d'investigació, plans de conservació, gestió i restauració del medi natural, i interpretar els resultats de la investigació.
- CG3 : Adquirir els coneixements necessaris per al maneig de dades biològiques amb eines estadístiques i bioinformáticas (modelatges, simulacions), adquirint una adequada formació per a validar models a partir de dades experimentals.
- CG4 : Desenvolupar una actitud crítica de perfeccionament en la labor experimental i de gestió, encaixant tal plantejament en el context del maneig adaptatiu de les espècies i ecosistemes, així com en la gestió i restauració d'ecosistemes terrestres i marins.
- CG5 : Aplicar tècniques avançades per a la quantificació d'espècies animals, vegetals i processos en els ecosistemes, així com per al desenvolupament de la gestió, restauració i conservació tant d'ecosistemes terrestres com marins.
Competències Específiques
- CE1 : Aplicar les bases de l'ecologia del paisatge a: la planificació i gestió d'ecosistemes marins i terrestre (incloent aigües continentals); la restauració ecològica; el disseny de xarxes de conservació d'espais naturals protegits i infraestructura verda i blava; elaborar plans de gestió i ordenació territorial normatius d'espais naturals protegits.
- CE2 : Identificar els problemes de conservació d'espècies amenaçades i ser capaç de proposar estratègies de recuperació, integrant processos demogràfics i de gestió genètica (in situ i ex situ) i de restauració dels seus hàbitats.
- CE3 : Dominar l'aplicació dels Sistemes d'Informació Geogràfica actuals per a identificar i quantificar patrons espacials en la biodiversitat i el paisatge i inferir els processos que els originen.
- CE4 : Caracteritzar i gestionar poblacions animals i vegetals mitjançant la delimitació de la seua entitat taxonòmica, paràmetres demogràfics i genètics, el disseny de plans de seguiment numèric i l'estudi de la relació entre la variació ambiental (qualitat d'hàbitat).
- CE5 : Identificar i aplicar tècniques tradicionals i innovadores per a la restauració de la vegetació terrestre, d'aiguamolls i marina, incloent tècniques viverísticas per a producció de planta i plantació i tècniques de recol·lecció de llavors i trasplantaments de fanerògames marines.
- CE6 : Conèixer i aplicar els indicadors de gestió i seguiment en el medi marí i terrestre, així com les eines de preses de decisions (tècniques multicriteri /multiobjetivo).
- CE7 : Elaborar valoracions econòmiques de serveis ecosistèmics i impactes, així com pressupostos econòmics dels projectes de restauració i conservació.
- CE8 : Aplicar tècniques per a la transferència del coneixement a gestors i professionals de la conservació, restauració i biodiversitat, així com per a impulsar la participació ciutadana en projectes de restauració i conservació.
- CE9 : Conèixer i aplicar els condicionants de la legislació actual (nacional i europea) i convenis internacionals que regeixen les activitats relacionades amb la conservació, gestió i restauració del medi natural, la planificació i ordenació territorial i la sol·licitud i execució de projectes d'aqueix tipus.
Competències bàsiques
- CB10 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- CB6 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
- CB7 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
- CB8 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
- CB9 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
1. Projectar i realitzar informes de planificació i processos de gestió per a garantir la conservació de les espècies animals i vegetals d'un ecosistema, així com dels processos i el territori que el sustenta.
2. Realitzar informes de gestió d'espècies invasores i d'espècies amenaçades tant al mig terrestre com marí.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21
- Proporcionar al alumno conocimientos avanzados teóricos y prácticos como futuro profesional de la conservación de la biodiversidad marina y los procesos que la regulan.
- Conocer y comprender los principios fundamentales de la normativa y las herramientas para la conservación.
- Que el alumno se familiarice y disponga de unas directrices claras para el trabajo de campo, los indicadores más importantes en materia de evaluación de la biodiversidad y sus amenazas.
- Capacitar al alumno para planificar, diseñar y desarrollar proyectos de investigación, planes de conservación, gestión y restauración del medio marino.
- Que los estudiantes sepan aplicar estos conocimientos en la resolución de problemas relacionados con el tema de estudio, así como que sean capaces de formular juicios a partir de una información y la responsabilidad social y ética vinculada a la aplicación de sus conocimientos.
- Que los estudiantes sepan comunicar sus conclusiones y los conocimientos y razones últimas que las sustentan a públicos especializados y no especializados de un modo claro y sin ambigüedades
Dades generals
Codi:
49212
Professor/a responsable:
Barbera Cebrian, Maria Del Carmen
Crèdits ECTS:
5,00
Crèdits teòrics:
0,60
Crèdits pràctics:
1,40
Càrrega no presencial:
3,00
Departaments amb docència
-
Dep.:
CIENCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA
Àrea: BOTANICA
Crèdits teòrics: 0,2
Crèdits pràctics: 0,6 -
Dep.:
CIENCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA
Àrea: ZOOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,4
Crèdits pràctics: 0,8
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
MÀSTER UNIVERSITARI EN CONSERVACIÓ DE LA BIODIVERSITAT I RESTAURACIÓ DEL MEDI MARÍ I TERRESTRE
Tipus d'assignatura: OPTATIVA (Curs: 1)