Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2020-21

No data

 

 

Course competencies (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2020-21

Transversal Competences

  • CT1 : Read and understand texts in a foreign language.
  • CT2 : Show computer and information system skills and abilities.
  • CT3 : Show oral and written communication skills.

 

General Competences

  • CG26 : Apply Food and Nutritional Sciences to dietary practice.
  • CG31 : Take part in designing total diet studies.
  • CG33 : Plan, implement and interpret the evaluation of the nutritional status of individuals and/or groups, both healthy (in all physiological situations) and ill.
  • CG38 : Understand and use the terminology used in the health sciences field.
  • CG39 : Interpret and integrate clinical, biochemical and pharmacological data in the nutritional assessment of the patient and his/her dietary-nutritional treatment.
  • CG40 : Apply the foundations of clinical nutrition to diet therapy.
  • CG41 : Plan, implant and evaluate therapeutic diets for individuals and/or groups.
  • CG43 : Participate in the multidisciplinary team of a Hospital Nutrition Unit.
  • CG44 : Understand the different techniques and products used for basic and advanced nutritional support.
  • CG48 : Master the basic ITC tools used in the field of Food, Nutrition and Dietetics.
  • CG51 : Be able to demonstrate the scientific principles underpinning the intervention of the dietetist-/nutritionist, with their professional activity conditional on the scientific evidence.
  • CG55 : Design, intervene in and implement diet-nutrition education and diet-nutrition training programmes.
  • CG57 : Acquire the capacity to take part in promotion, prevention and protection programmes focused on the community and public health.

 

Specific Competences

  • E60 : Dissenyar planificar, i executar un programa d'educació dietètic-nutricional tant en individus sans com malalts, aplicant els mètodes de recuperació de la informació, les habilitats de comunicació i les tecnologies de la informació i comunicació d'una manera crítica i efectiu.
  • E61 : Aplicar els coneixements de les Ciències dels aliments per a analitzar, en una situació real, les modificacions que pateixen els aliments i productes alimentosos, a conseqüència dels processos tecnològics, culinaris i dels sistemes de producció, elaboració, transformació i conservació, i que poden afectar la seua composició química, les seues propietats físic-químiques, el seu valor nutritiu, la seua biodisponibilitat i les seues característiques organolèptiques.
  • E62 : Aplicar els coneixements de les Ciències de la Nutrició, la Dietètica i la Salut per a dissenyar i dur a terme, en una situació real, tant en individus sans com malalts, i tenint en compte les condicions inherents al cicle vital, el protocol d'avaluació dietètica de l'estat nutricional, la interpretació del diagnòstic nutricional, l'avaluació dels aspectes nutricionals d'una història clínica i el pla d'actuació dietètica.
  • E63 : Aplicar els coneixements de l'Epidemiologia Nutricional, la Salut Pública i la Nutrició Comunitària per a dissenyar i planificar programes d'intervenció en alimentació i nutrició, que incorporen activitats de promoció de la salut i prevenció de trastorns i malalties relacionades amb la nutrició i els estils de vida.
  • E64 : Dissenyar i planificar un protocol d'investigació en matèria sanitària, nutricional i dietètica, sent capaces de formular hipòtesis, arreplegar i interpretar la informació per a la resolució de problemes d'investigació, i adquirint capacitat per a l'anàlisi crítica del pensament científic.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2020-21

No data

 

 

General

Code: 27557
Lecturer responsible:
Sospedra López, María Isabel
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 0,00
Practical credits: 0,60
Distance-base hours: 5,40

Departments involved

  • Dept: AGROCHEMISTRY AND BIOCHEMISTRY
    Area: BIOCHEMISTRY AND MOLECULAR BIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: CONTEMPORARY HUMANITIES
    Area: SOCIAL ANTHROPOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: PHYSICAL CHEMISTRY
    Area: PHYSICAL CHEMISTRY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: PSYCHOLOGY OF HEALTH
    Area: PERSONALITAT, AVALUACIO I TRACTAMENT PSICOLOGIC
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: PSYCHOLOGY OF HEALTH
    Area: BASIC PSCHOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: NURSING
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,15
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.
  • Dept: PHILOSOPHY OF LAW AND INTERNATIONAL PRIVATE LAW
    Area: PHILOSOPHY OF LAW
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: BIOTECHNOLOGY
    Area: CELLULAR BIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,02
  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: PHYSIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: PHYSIOLOGY, GENETICS AND MICROBIOLOGY
    Area: MICROBIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,06
  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: ANALYTIC CHEMISTRY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,06
  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: HISTORY OF SCIENCE
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,04
  • Dept: COMMUNITY NURSING, PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Area: PREVENTATIVE MEDICINE AND PUBLIC HEALTH
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,04
  • Dept: SOCIOLOGY II
    Area: SOCIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01
  • Dept: OPTICS, PHARMACOLOGY AND ANATOMY
    Area: HUMAN ANATOMY AND EMBRIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,03
  • Dept: SOCIOLOGIA I
    Area: SOCIOLOGY
    Theoretical credits: 0
    Practical credits: 0,01

Study programmes where this course is taught