Competencies and objectives

 

Course context for academic year 2019-20

Esta asignatura se enmarca en el contexto del Grado en Nutrición Humana y Dietética, en la materia de Higiene, seguridad alimentaria y gestión de la calidad.

Las competencias adquiridas por el alumno al cursar y superar esta asignatura amplían, desde la perspectiva de la Toxicología Alimentaria, la visión de la composición de alimentos y los principales microorganismos patógenos transmitidos por los alimentos que todo profesional de los ámbitos de la Nutrición y/o Ciencias de los Alimentos debe poseer. Además, se adquieren una serie de competencias, pertenecientes al contexto de la calidad y la seguridad alimentaria, a través del conocimiento del fenómeno tóxico y del proceso de evaluación de riesgos químicos derivados de la presencia de sustancias químicas en los alimentos. Por otra parte, el alumno adquirirá la capacidad para reconocer los principales microorganismos patógenos de transmisión alimentaria y las características de las principales enfermedades que causan: además de los distintos métodos de control y prevención.

Por todo ello, las competencias adquiridas a través de los contenidos de esta asignatura completan o se relacionan con los de las asignaturas de la materia “Higiene” como las de las asignaturas de la materia de Ciencias de los Alimentos de asignaturas como, Bromatología Descriptiva, Ciencia y Tecnología Culinaria y Tecnología de los Alimentos.

 

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2019-20

Transversal Competences

  • CT1 : Read and understand texts in a foreign language.
  • CT2 : Show computer and information system skills and abilities.
  • CT3 : Show oral and written communication skills.

 

General Competences

  • CG13 : Understand the basic production processes and systems for elaborating, transforming and preserving the main foodstuffs.
  • CG16 : Understand the microbiology, parasitology and toxicology of foodstuffs.
  • CG18 : Develop, apply, evaluate and maintain appropriate hygiene, food safety and risk control system practices, applying all legislation in force.
  • CG19 : Participate in the design, organisation and management of different food services.
  • CG20 : Collaborate with the implantation of quality systems.
  • CG21 : Evaluate, monitor and manage food chain traceability factors.
  • CG22 : Understand aspects related to the economy and management of foodstuffs companies.
  • CG23 : Provide scientific and technical advice on food products and their development. Evaluate compliance with said advice.
  • CG24 : Participate in business teams dealing with social marketing, advertising and health statements.
  • CG25 : Collaborate with consumer protection in the framework of food safety.

 

Specific Competences

  • E117 : Conèixer els mètodes oficials de control químic-físic d'aliments. Normativa vigent.
  • E121 : Saber determinar en el laboratori els paràmetres bàsics de control de qualitat per a cada grup d'aliments.
  • E122 : Ser capaç de verificar la qualitat nutricional d'un aliment.
  • E37 : Acquire basic knowledge of toxicology and the toxic phenomenon.
  • E38 : Conèixer les principals bases dades i fonts d'informació sobre les propietats toxicològiques de substàncies químiques.
  • E39 : Identify the different types of toxic substances present in foodstuffs and their risks.
  • E40 : Avaluar l'exposició a través de la dieta a una determinada substància química.
  • E41 : Know, understand and apply the process for assessing the toxic risks of chemical substances.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2019-20

No data

 

 

General

Code: 27551
Lecturer responsible:
Beltran Sanahuja, Ana
Credits ECTS: 6,00
Theoretical credits: 1,20
Practical credits: 1,20
Distance-base hours: 3,60

Departments involved

  • Dept: CHEMICAL ANALYSIS, NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Area: NUTRITION AND FOOD SCIENCE
    Theoretical credits: 1,2
    Practical credits: 1,2
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.

Study programmes where this course is taught