Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2019-20
El objetivo fundamental de la asignatura es comprender y analizar la conexión que existe en el océano entre procesos físico-químicos y los biológicos. En esta asignatura se trata de analizar los cambios en patrones espaciales y temporales, así el flujo de materia y energía, en las comunidades bentónicas y pelágicas que habitan los océanos, en relación a la dinámica fisicoquímica de las masas de agua, con el fin de entender los procesos que rigen la producción primaria y secundaria oceánica. Por otra parte se estudia la complejidad y heterogeneidad del necton marino y su relación con el hábitat. Se analizan las comunidades de peces de diversos ambientes oceánicos, y se estudian las relaciones tróficas, los procesos migratorios y el estado de conservación del peces y mamíferos marinos. En la parte instrumental se estudian los métodos de muestreo de la oceanografía biológica para las comunidades pelágicas, con referencia a los métodos de estudio del necton como es la telemetría.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2019-20
Competències específiques:>>de coneixement
- CE1 : Posseir coneixements bàsics de l'estructura molecular, genètica, organització cel·lular, processos evolutius dels éssers vius.
- CE13 : Conèixer les tècniques bàsiques de mostreig en la columna d'aigua, llit marí i organismes associats, així com de mesura de variables estructurals i dinàmiques.
- CE6 : Conèixer i comprendre els fets essencials, conceptes, principis i teories relacionades amb les ciències marines, i la seua relació amb altres ciències.
- CE7 : Conèixer l'organització estructural i funcional dels organismes marins, i també comprendre la seua diversitat biològica.
- CE8 : Conèixer els principis fonamentals de l'ecologia, l'estructura i la funció dels ecosistemes, i desenvolupar-la per a l'ambient marí i costaner.
Competències específiques:>>d'habilitat
- CE20 : Demostrar el coneixement i la comprensió dels mètodes inductius i deductius, elaboració d'hipòtesis i disseny experimental.
- CE22 : Capacitació per a la presa de dades (oceanogràfiques, biològiques, sedimentològiques, químiques), avaluar-les, processar-les i interpretar-les en relació amb les teories en ús.
- CE26 : Adquirir la capacitat necessària per a dissenyar, tractar la informació, redactar i executar projectes relacionats amb l'ambient marí i litoral.
- CE30 : Ser capaç de dur a terme procediments estàndards de mostreig en el mar i en el laboratori implicats en treballs de recerca.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Conèixer els principis bàsics de l'estructura i funció dels éssers vius i els ecosistemes marins, base de l'oceanografia biològica.
- Conèixer i comprendre l'estructura i els processos dels sistemes pelàgics i bentònics.
- Aprendre les tècniques bàsiques de mostreig en la columna d'aigua i fons marins i en organismes pelàgics i bentònics.
- Capacitació per a la planificar i fer estudis en oceanografia biològica.
- Adquirir la capacitat necessària per a dissenyar, redactar, executar i presentar informes i treballs científics en el camp de l'oceanografia biològica.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2019-20
1.Entender, en referencia a diferentes escalas espaciales y temporales, la relación entre la estructura físico-química del océano y el funcionamiento de los ecosistemas marinos.
2. Comprender la relación entre procesos oceanográficos, como son los frentes y zonas de afloramiento, y la producción primaria y secundaria.
3. Comprender el funcionamiento de los ecosistemas pelágicos en relación a procesos oceanográficos y al cambio global.
4. Entender la relación entre la estructura de los poblamientos del necton y las características ambientales, la biología de especies y el comportamiento trófico.
5. Identificar los procesos oceanográficos y relaciones biológicas con los movimientos y migraciones del necton en los ecosistemas marinos.
6. Capacitar al estudiante para la gestión de recursos vivos marinos en base a estudios basados en la oceanografía biológica.
7. Capacitar al estudiante para el planteamiento y organización de campañas oceanográficas.
8. Capacitar al estudiante en la utilización de la instrumentación básica utilizada en estudios oceanográficos.
9. Incrementar la capacidad de análisis estadísticos de datos oceanográficos y su representación gráfica.
Dades generals
Codi:
24536
Professor/a responsable:
Fernández González, Victoria María
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,00
Crèdits pràctics:
1,40
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
CIENCIES DEL MAR I BIOLOGIA APLICADA
Àrea: ZOOLOGIA
Crèdits teòrics: 1
Crèdits pràctics: 1,4
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN CIÈNCIES DEL MAR
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 3)