Competencies and objectives

Provisional information. Pending approval by the Department Council.

 

Course context for academic year 2017-18

This course focuses on the dietary treatment of diseases with nutritional implications. Basics of Pharmacology and drug
treatment of the pathologies seen in the part of diet therapy are studied, with special attention to the drug-nutrient-food
interactions. It focuses in the study of the nutritional needs in each of the stages of life in pathological situations. First,
we study the conditions that occur in each of the pathologies and the feeding based on the needs, thus the student
gets abilities and capabilities that allow him/her to be able to develop different dietary alternatives. The course is
divided into two blocks: (I) Diet therapy (pathologies and dietary treatments) and (II) Pharmacology. After each
theoretical part, follows its corresponding practices. In the context of the curriculum, this course is the base for the
clinical profile of the graduate in Human Nutrition and Dietetics.

 

 

Course content (verified by ANECA in official undergraduate and Master’s degrees) for academic year 2017-18

Specific Competences (CE)

  • E48 : Identificar i discriminar a nivell clínic diagnòstic els diferents trastorns del comportament alimentari.
  • E49 : Identificar, des d'una perspectiva biopsicosocial integradora, les variables relacionades amb els trastorns del comportament alimentari.
  • E50 : Disposar dels coneixements psicològics necessaris per a actuar de manera precisa i fiable en la prevenció, detecció, valoració, diagnòstic i tractament multidisciplinari dels trastorns del comportament alimentari.
  • E51 : Desenvolupar una visió empàtica i receptiva amb el pacient i el seu entorn a l'hora d'abordar el tractament de possibles desordres alimentaris.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>Foreign language proficiency

  • CT1 : Llegir i comprendre textos en un idioma estranger.

 

Specific transversal competences of the degree course :>>IT and information competences

  • CT2 : Demostrar destreses i habilitats en informàtica i sistemes informacionals.

 

Specific transversal competences of the degree course:>>Oral and written communication competences

  • CT3 : Demostrar habilitats en comunicació oral i escrita.

 

General Competences of the Degree Course (CG):>>Nutrition, dietetics and health module

  • 26 : Aplicar les ciències dels aliments i de la nutrició a la pràctica dietètica.
  • 27 : Conèixer els nutrients, les seues funcions i la seua utilització metabòlica.
  • 28 : Conèixer les bases de l'equilibri nutricional i la seua regulació.
  • 29 : Avaluar i calcular els requeriments nutricionals en situació de salut i malaltia en qualsevol etapa del cicle vital.
  • 30 : Identificar les bases d'una alimentació saludable (suficient, equilibrada, variada i adaptada).
  • 31 : Participar en el disseny d'estudis de dieta total.
  • 32 : Conèixer, detectar precoçment i avaluar les desviacions per excés o defecte, quantitatives i qualitatives, del balanç nutricional.
  • 33 : Planificar, dur a terme i interpretar l'avaluació de l'estat nutricional de subjectes o grups, tant sans (en totes les situacions fisiològiques) com malalts.
  • 34 : Conèixer els aspectes fisiopatològics de les malalties relacionades amb la nutrició.
  • 35 : Identificar els problemes dieteticonutricionals del pacient, així com els factors de risc i les pràctiques inadequades.
  • 36 : Elaborar i interpretar una història dietètica en subjectes sans i en malalts.
  • 37 : Interpretar una història clínica.
  • 38 : Comprendre i utilitzar la terminologia emprada en ciències de la salut.
  • 39 : Interpretar i integrar les dades clíniques, bioquímics i farmacològics en la valoració nutricional del malalt i en el seu tractament dieteticonutricional.
  • 40 : Aplicar les bases de la nutrició clínica a la dietoteràpia.
  • 41 : Planificar, implantar i avaluar dietes terapèutiques per a subjectes o grups.
  • 42 : Conèixer l'organització hospitalària i les diferents fases del servei d'alimentació.
  • 43 : Participar en l'equip multidisciplinari d'una unitat de nutrició hospitalària.
  • 44 : Conèixer les diferents tècniques i productes de suport nutricional bàsic i avançat.
  • 45 : Desenvolupar i implementar plans de transició dieteticonutricional.
  • 46 : Planificar i dur a terme programes d'educació dieteticonutricional en subjectes sans i malalts.
  • 47 : Comprendre la farmacologia clínica i la interacció entre fàrmacs i nutrients.
  • 48 : Fer servir les eines bàsiques en TIC utilitzades en el camp de l'alimentació, nutrició i la dietètica.
  • 49 : Conèixer els límits legals i ètics de la pràctica dietètica.
  • 50 : Prescriure el tractament específic, corresponent a l'àmbit de competència del dietista nutricionista.
  • 51 : Ser capaç de fonamentar els principis científics que sustenten la intervenció del dietista nutricionista, supeditant la seua actuació professional a l'evidència científica.

 

 

 

Learning outcomes (Training objectives)

No data

 

 

Specific objectives stated by the academic staff for academic year 2017-18

Knowing the source of nutrition therapy in pathologies.
Describe the different therapeutic diets in their different classifications.
Identify the factors to consider in conducting a therapeutic diet.
Identify and describe the criteria for the organization of hospital diets.
Knowing the existing standard diets in the medical centre and assess their advantages and disadvantages.
Analyze the nutritional problem objectively and act rationally to fix it.
Working with basic information document health system and related documents.
Describe the anatomy of the device under study.
List the risk factors for pathologies of high prevalence and related to nutritional risk.
Develop diets adapted to the pathophysiological conditions within the specialized and primary care.
Know the indications and contraindications for artificial nutrition.
Know the routes of administration of artificial nutrition.
Knowing the types of enteral nutrition adapted to the pathophysiological characteristics.
Develop dietary plans based on enteral feeding.
Develop eating plans for exploratory tests requiring dietary preparation.
Understand the basic mechanisms of action of drugs.
Distinguishing between actions and effects and recognize unwanted drug effects.
Identify and predict the interactions between drugs and nutrients.
Understanding how drugs can affect nutritional status and how this may alter the effect of drugs.
Know how to interpret the pharmacological data on the nutritional assessment of the patient and nutritional dietary
treatment.
Understand the basic mechanisms of action of drugs.
Distinguishing between actions and effects and recognize unwanted drug effects.
Identify and predict the interactions between drugs and nutrients.
Understanding how drugs can affect nutritional status and how this may alter the effect of drugs.
Know how to interpret the pharmacological data on the nutritional assessment of the patient and nutritional dietary
treatment.

 

 

General

Code: 27520
Lecturer responsible:
SOSPEDRA LOPEZ, MARIA ISABEL
Credits ECTS: 9,00
Theoretical credits: 2,00
Practical credits: 1,60
Distance-base hours: 5,40

Departments involved

  • Dept: NURSING
    Area: NURSING
    Theoretical credits: 1,1
    Practical credits: 0,9
    This Dept. is responsible for the course.
    This Dept. is responsible for the final mark record.
  • Dept: OPTICS, PHARMACOLOGY AND ANATOMY
    Area: PHARMACOLOGY
    Theoretical credits: 0,9
    Practical credits: 0,7

Study programmes where this course is taught