Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2014-15
Este bloque trata de aspectos relacionados con aspectos de inocuidad que deben cumplir los helados de forma obligatoria y otros aspecos relacionados con la calidad químico-física y sensorial de los mismos. También se comentan algunos de los ensayos químico-fisícios más comunes que se suelen realizar a este tipo tan peculiar de alimentos. Se trata por tanto de un bloque complementario al bloque de trazabilidad y manipulación de los helados.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2014-15
EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Competències generals
- CG2 : Conèixer i descriure totes les substàncies que integren un gelat i les característiques funcionals de les mateixes.
- CG4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
Competències Específiques
- CE11 : Elaborar, aplicar, avaluar i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos, aplicant la legislació vigent.
- CE7 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments usats per a la producció dels mateixos.
EXPERT/A EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Habilitats/Destreses
- HD1 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions ¿i els coneixements i raons últimes que les sustenten¿ a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats.
- HD2 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
- HD9 : Elaborar, aplicar, i mantenir pràctiques adequades d'higiene, seguretat alimentària i sistemes de control de riscos a l'elaboració de gelats
Coneiximents/Continguts
- CON1 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
- CON3 : Identificar les principals substàncies que integren un gelat i comprèn les seues característiques funcionals
- CON4 : Conèixer els aspectes higiènics que cal controlar durant el procés d'elaboració de gelats.
- CON9 : Conèixer la microbiologia dels gelats i aliments emprats per a la producció d'aquests.
Capacitats/Competències
- C1 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
- C2 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2014-15
Saber:
- Los conceptos básicos de microbiología alimentaria y la importancia del control microbiológico.
- Los microorganismos patógenos transmitidos por el consumo de helados, información sobre la alteración microbiana de los helados
- La ecología microbiana en los alimentos, incluyendo los factores que afectan al desarrollo, supervivencia y muerte de los microorganismos en los alimentos, así como las consecuencias de su crecimiento y presencia en los alimentos y específicamente en los helados,
- El concepto de criterio microbiológico
- Las técnicas de muestreo y toma de muestra.
- El análisis microbiológico en la industria heladera.
- Los controles higiénco-sanitarios en la industria heladera.
- La sistemática de implantación de un sistema de análisis de peligros y puntos de control crítico (APPCC).
- El concepto de calidad de alimentos y diferentes niveles de calidad
- Parámetros químico físicos básicos de control de calidad de alimentos
- Aspectos básicos del control de calidad sensorial de los alimentos y en concreto en los helados.
- Análisis sensorial. Importancia en la calidad de los helados.
Saber hacer:
- Entender los métodos analíticos microbiológicos empleados en el control de calidad de los helados.
- Planificar un muestreo y realizar una toma de muestra.
- Interpretar los resultados de un análisis microbiológico.
- Saber que tendencias de detección e identificación microbianas pueden ser utilizadas en cada momento de la cadena de producción alimentaria.
- Diseñar un sistema de control de calidad microbiológica de aire y superficies.
- Tener una visión general de los principales métodos de análisis químicos y físicos que se utilizan en el control de calidad de helados
- Saber cuáles pueden ser los defectos que se pueden encontrar en los helados
- Identificar qué tipo de análisis sensorial es necesario utilizar según la necesidad que tenga la empresa o bien el fabricante de helados.
Dades generals
Codi:
78106
Professor/a responsable:
Prats Moya, Maria Soledad
Crèdits ECTS:
2,00
Crèdits teòrics:
0,80
Crèdits pràctics:
0,00
Càrrega no presencial:
1,20
Departaments amb docència
-
Dep.:
FISIOLOGIA, GENETICA I MICROBILOGIA
Àrea: MICROBIOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,3
Crèdits pràctics: 0 -
Dep.:
QUIMICA ANALITICA, NUTRICIO I BROMATOLO
Àrea: NUTRICIO I BROMATOLOGIA
Crèdits teòrics: 0,3
Crèdits pràctics: 0
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
EXPERT EN ELABORACIÓ ARTESANAL DE GELATS
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIES (Curs: 1)