Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2012-13
Asignatura concebida para que el estudiante adquiera los conocimientos imprescindibles referidos a la Historia de España durante el período comprendido entre mediados del siglo XV y los albores del siglo XIX en los aspectos demográficos, económicos, sociales, religiosos y culturales.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2012-13
Competències generals del títol (CG)
- CG1 : Raonament crític.
- CG10 : Treball en equip de caràcter interdisciplinari.
- CG2 : Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
- CG5 : Comunicació oral i escrita adequada al context social actual.
Competències específiques (CE)
- CE1 : Identificar, analitzar i explicar la història des dels àmbits local, nacional, europeu i universal, entesa com un procés complex i dinàmic.
- CE10 : Capacitat d'utilitzar els recursos, les tècniques informàtiques i d'Internet amb la finalitat d'actualitzar els coneixements en els nous instruments de difusió de la informació.
- CE2 : Comprendre i explicar la relació entre els esdeveniments, processos i conflictes actuals i els desenvolupats en el passat.
- CE4 : Utilitzar amb propietat els conceptes, categories, teories i temes més rellevants de les diferents branques de la investigació històrica (econòmica, social, política, cultural, de gènere, entre altres), així com apreciar la importància que tenen per a la investigació els diversos contextos econòmics, polítics, culturals i socials.
- CE6 : Obtenir l'habilitat per a usar críticament les fonts documentals històriques, així com els instruments de recopilació de la informació (catàlegs documentals i bibliogràfics, inventaris d'arxiu, bases de dades electròniques, entre altres).
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Identificar i comprendre els problemes i processos més rellevants de l'evolució històrica de la monarquia hispànica, des dels Reis Catòlics fins a l'època de Carles IV.
- Diferenciar i interrelacionar els principals processos econòmics, socials, polítics i culturals que van configurar la història dels territoris hispànics en els segles XVI, XVII i XVIII.
- Distingir i explicar els trets, factors i esdeveniments més rellevants de la història moderna d'Espanya.
- Revisar críticament les concepcions i interpretacions sobre les claus explicatives fonamentals del període en qüestió.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2012-13
Competencias específicas (CE):
CE1. Identificar, analizar y explicar los fenómenos históricos de los siglos XVI, XVII y XVIII desde los ámbitos local, nacional, europeo y universal, entendidos como un proceso complejo y dinámico
CE2. Comprender y explicar la relación entre los acontecimientos, procesos y conflictos actuales y los desarrollados en el pasado hispano durante el período moderno
CE4. Emplear con propiedad los conceptos, categorías, teorías y temas más relevantes de las diferentes ramas de la investigación histórica (económica, social, política, cultural, de género, entre otras) en la época de los Austrias y los Borbones, así como apreciar la importancia que tienen para la investigación los diversos contextos económicos, políticos, culturales y sociales.
CE6. Obtener la habilidad para usar críticamente las fuentes documentales históricas, así como los instrumentos de recopilación de la información (catálogos documentales y bibliográficos, inventarios de archivo, bases de datos electrónicas, entre otras) referidos al período considerado.
CE10. Capacidad de manejar los recursos, las técnicas informáticas y de internet con el fin de actualizar los conocimientos sobre Historia Moderna de España en los nuevos instrumentos de difusión de la información.
Objetivos específicos aportados por el profesorado:
1.- Los contenidos de esta asignatura pretenden que el estudiante adquiera un conocimiento crítico y actualizado de los aspectos más relevantes de la Historia de España durante los siglos XVI, XVII y XVIII desde el punto de vista social, económico y cultural.
2.- En el proceso conducente a la adquisición de estos contenidos se emplearán instrumentos que posibiliten el desarrollo de habilidades de lectura comprensiva, razonamiento crítico y exposición coherente.
3.- En el estudio de la materia es conveniente que se superen las visiones meramente diacrónicas y descriptivas. Asimismo es importante que los alumnos tomen conciencia de las relaciones entre pasado y presente, así como que se familiaricen con el razonamiento multicausal y las perspectivas comparadas.
4.- En el proceso de aprendizaje los alumnos deberán manejar las diversas herramientas de recopilación de información propias de los historiadores.
5.- Conviene,igualmente, que los alumnos conozca la incidencia que las condiciones naturales y climáticas han ejercido sobre las sociedades europeas durante el período conocido como Pequeña Edad del Hielo (PEH) o Pequeña Edad Glaciar (PEG), estableciendo las comparaciones oportunas entre este período de la historia y los anteriores y posteriores.
Dades generals
Codi:
32037
Professor/a responsable:
ALBEROLA ROMA, ARMANDO
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
1,80
Crèdits pràctics:
0,60
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
HIST. MEDIEVAL, HIST. MODERNA I CIENCIES
Àrea: HISTORIA MODERNA
Crèdits teòrics: 1,8
Crèdits pràctics: 0,6
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN HISTÒRIA
Tipus d'assignatura: OBLIGATÒRIA (Curs: 3)