Competències i objectius
Context de l'assignatura per al curs 2012-13
Esta asignatura pretende dotar al alumno de una visión global de todos los ámbitos económicos y las características del entorno institucional que condicionan y afectan a un proyecto de edificación.
La asignatura pretende introducir los conceptos básicos de economía que permitan al alumno comprender el funcionamiento del mercado, el papel del Estado en la economía, las razones de su intervención, así como el significado de los agregados económicos y su interpretación. Todo ello se diseña en un orden que permite abordar el análisis del sector de la construcción en España, sus fases, su capacidad impulsora del crecimiento y del empleo, la importancia de los distintos subsectores dentro de la producción y de la intervención pública y privada, poniendo especial énfasis en el peso del subsector de edificación. Una vez cubiertos los conceptos más generales, se dedica una parte del programa a explicar el funcionamiento del sector inmobiliario, cómo se relaciona con su aspecto de oferta que es la actividad constructora, su fórmula de ajuste y su particular fórmula de equilibrio. Este apartado se centra en el sector residencial. El enfoque agregado del mercado de viviendas y su diferenciación entre los factores de oferta y demanda, así como el papel del sistema financiero en su funcionamiento, permite la comprensión del sector y de la importancia del mercado privado y de la actividad pública en su evolución.
Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials) per al curs 2012-13
Competències generals del títol (CG)
- G6 : Coneixement adequat del concepte d'empresa, el seu marc institucional, models d'organització, planificació, control i presa de decisions estratègiques en ambients de certesa, risc i incertesa; sistemes de producció, costos, planificació, fonts de finançament i elaboració de plans financers i pressupostos.
- G7 : Capacitat per a organitzar petites empreses, i de participar com a membre d'equips multidisciplinaris en grans empreses.
Competències específiques (CE)
- E17 : Capacitat per a programar i organitzar els processos constructius, els equips d'obra, i els mitjans tècnics i humans per a la seua execució i manteniment.
- E19 : Aptitud per a redactar estudis, estudis bàsics i plans de seguretat i salut laboral, i coordinar la seguretat en fase de projecte o en fase d'execució d'obra.
- E23 : Capacitat per a confeccionar i calcular preus bàsics, auxiliars, unitaris i descompostos de les unitats d'obra; analitzar i controlar els costos durant el procés constructiu; elaborar pressupostos.
- E24 : Aptitud per a desenvolupar estudis de mercat, valoracions i taxacions, estudis de viabilitat immobiliària, peritatge i taxació econòmica de riscos i danys en l'edificació.
- E25 : Capacitat per a analitzar i realitzar projectes d'evacuació d'edificis.
- E26 : Coneixement del marc de regulació de la gestió i la disciplina urbanística.
- E35 : Capacitat per a reconèixer el comportament i l'evolució del mercat d'habitatge amb la finalitat de dur a terme projectes d'inversió. Habilitat per a utilitzar el cos de coneixements i les eines bàsiques de l'economia, incloent el paper d'alguns indicadors clau com la inflació, el creixement econòmic o la desocupació, per a la resolució de problemes relacionats amb els mercats d'habitatge. Desenvolupar l'argumentació per a la preparació de projectes en diferents escenaris econòmics. Capacitat de calcular l'estructura dels costos i la seua evolució, així com la de la inflació, preus i producció per a la seua integració en els informes tècnics relacionats amb licitacions o l'activitat promotora. Capacitat de calcular el preu final de venda dels béns immobiliaris.
- E37 : Comprendre la lògica i el funcionament de l'entorn econòmic on s'integra l'empresa de construcció. Comprendre conceptes com a inflació, desocupació, PIB, productivitat, sector públic, inversió, mercat d'habitatges, política d'habitatges o licitació, entre altres, i les seues implicacions per a l'empresa promotora. Aprendre el funcionament dels sistemes de gestió financera de l'empresa constructora, estructura bancària, mitjans de pagament. Aprendre i comprendre el funcionament del Mercat immobiliari i el d'habitatges a Espanya, a fi de facilitar la presa de decisions de construcció. Resoldre problemes pràctics de l'empresa d'edificació mitjançant la utilització d'eines de càlcul econòmic, com el càlcul d'una quota hipotecària, estimar el creixement dels costos de construcció, calcular l'accessibilitat de les famílies a l'habitatge o el ritme de creixement dels preus, entre altres.
- E39 : Coneixement adequat de l'entorn econòmic en el qual es mou l'empresa de construcció, el seu marc institucional, models d'organització i planificació. Fonaments del mercat, model de producció, costos, estructura del sistema financer i el seu funcionament, mecanismes del mercat de l'habitatge i edificació. Identificar les reaccions del mercat residencial tant d'oferta com de demanda i identificar els elements impulsors d'edificació en una àrea. Interpretar els senyals del mercat i els canvis en la regulació del sòl o altres normatives en relació amb l'oferta i demanda d'habitatges. Reconèixer la importància de l'evolució econòmica general i els seus efectes en el funcionament del mercat d'habitatges sobre l'empresa constructora. Capacitat de calcular l'evolució dels costos, inflació, preus i producció per a la seua integració en els informes tècnics relacionats amb licitacions o l'activitat promotora. Capacitat de calcular el preu final de venda dels béns immobiliaris.
Competències generals transversals
- G11 : Competències en un idioma estranger.
- G12 : Competències informàtiques i informacionals.
- G13 : Competències en comunicació oral i escrita.
Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)
- Dirigir l'execució material de les obres d'edificació, de les seues instal·lacions i elements, duent a terme el control qualitatiu i quantitatiu de la construïcció mitjançant l'establiment i gestió dels plans de control de materials, sistemes i execució d'obra, elaborant els corresponents registres per a la seua incorporació al Llibre de l'edifici. Portar el control econòmic de l'obra elaborant les certificacions i la liquidació de l'obra executada.
- Dur a terme activitats tècniques de càlcul, mesuraments, valoracions, taxacions i estudis de viabilitat econòmica; realitzar peritatges, inspeccions, anàlisis de patologia i altres anàlegs i redactar els informes, dictàmens i documents tècnics corresponents; efectuar aixecaments de plànols en solars i edificis.
- Gestionar el procés immobiliari en el seu conjunt. Ostentar la representació tècnica de les empreses constructores en les obres d'edificació.
Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2012-13
Los objetivos específicos de la asignatura serían:
1.- Comprender el funcionamiento básico de la economía, los conceptos fundamentales del mecanismo económico (inflación, desempleo, PIB, productividad, construcción, sector público, inversión, mercado de viviendas, política de viviendas o licitación, entre otros).
2.- Aprender y comprender la forma de organización económica y el funcionamiento de los mercados inmobiliarios y de viviendas en España
3.- Aportar herramientas de comprensión sobre cómo resolver casos prácticos, como calcular una cuota hipotecaria o estimar los costes de construcción.
Dades generals
Codi:
16014
Professor/a responsable:
TALTAVULL DE LA PAZ, PALOMA
Crèdits ECTS:
6,00
Crèdits teòrics:
0,00
Crèdits pràctics:
2,40
Càrrega no presencial:
3,60
Departaments amb docència
-
Dep.:
ANALISI ECONOMICA APLICADA
Àrea: ECONOMIA APLICADA
Crèdits teòrics: 0
Crèdits pràctics: 2,4
Aquest departament és responsable de l'assignatura.
Aquest dep. és responsable de l'acta.
Estudis en què s'imparteix
-
GRAU EN ARQUITECTURA TÈCNICA
Tipus d'assignatura: BÀSICA (Curs: 2)