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Plan de estudios: UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN OCCUPATIONAL RISK PREVENTION
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Ficha del estudio

UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN OCCUPATIONAL RISK PREVENTION

Code:
 D082

Credits:
 60
 
Publication date:
 16/12/3013

Title:
 Master (ECTS)
 
Fee:
 16,37
 1st registration credits
 

FIELD OF STUDY

Engineering and Architecture

SYLLABUS

UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN OCCUPATIONAL RISK PREVENTION

TYPE OF EDUCATION

Face-to-face

LANGUAGE / S THAT IS OFFERED

Valencian
Spanish

CENTRES WHERE IT IS TAUGHT

University Polytechnic

PROGRAMME JOINTLY SHARED WITH

Only taught at this university

EXAMINATION DATES

Enter the list of examination dates for this graduate programme.

SYLLABUS OFFERED

 

Legend: Not offeredNo teaching
UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN OCCUPATIONAL RISK PREVENTION
54 credits
 
6 credits
 
Year
Title
Credits
Subject
1
END OF MASTER WORK
6
 
 
 
Once this block is approved, you get
UNIVERSITY MASTER'S DEGREE IN OCCUPATIONAL RISK PREVENTION

COMPETENCES


General Competences (CG)

  • CG1:Comprender y poseer capacidad crítica de las diferentes relaciones entre condiciones de trabajo y salud, así como con los riesgos y daños derivados de los mismos y su prevención y protección.
  • CG2:Conocer los sistemas de notificación de accidentes de trabajo y enfermedades profesionales, su normativa y su documentación.
  • CG3:Saber realizar el análisis estadístico de accidentes y enfermedades profesionales.
  • CG4:Aprender a identificar, evaluar y controlar los riesgos laborales, siendo en general clasificables como eléctricos, químicos, físicos, biológicos, ergonómicos y psicosociales, con especial incidencia en los sectores de producción más significativos, además de .conocer las diferentes técnicas de prevención de riesgos laborales y saber aplicarlas.
  • CG5:Saber planificar y realizar inspecciones de seguridad.
  • CG6:Comprender el concepto de Accidentes de Trabajo y de Enfermedad profesional y tener capacidad para investigarlos y analizar y evaluar su riesgo.
  • CG7:Adquirir conocimientos básicos de socorrismo, primeros auxilios y reanimación cardiopulmonar.
  • CG8:Conocer y saber seleccionar los equipos de protección individual y las protecciones colectivas que se pueden usar para controlar los riesgos y saber aplicar las disposiciones mínimas de seguridad y salud para la utilización por los trabajadores de los equipos de trabajo.
  • CG9:Saber realizar evaluaciones de riesgos de trabajos con manipulación manual de cargas y, en particular, de aquellas que entrañen riesgos dorsolumbares.
  • CG10:Conocer los riesgos relativos al almacenamiento, transporte y elevación de cargas, así como los aspectos técnicos y organizativos para el control de dichos riesgos.
  • CG11:Conocer la normativa, riesgos y exigencias específicas sobre residuos tóxicos y peligrosos.
  • CG12:Conocer la reglamentación específica y las bases técnicas para analizar riesgos, proponer y supervisar medidas de prevención y protección contra incendios.
  • CG13:Saber realizar planes de emergencia y autoprotección, sabiendo seleccionar la señalización de seguridad y salud en el trabajo.
  • CG14:Conocer y saber asesorar en relación a la legislación y normativas específicas de la prevención de riesgos laborales, así como las responsabilidades en esta materia, teniendo la capacidad para aplicar las normas de prevención a supuestos fácticos.
  • CG15:Saber aplicar planes y programas de acciones formativas y conocer las técnicas educativas necesarias para ello.
  • CG16:Conocer y saber aplicar las técnicas de comunicación, información y negociación.
  • CG17:Conocer la organización de la prevención a nivel de la Administración y a nivel empresarial.
  • CG18:Saber aplicar sistemas de gestión de la prevención de riesgos laborales a nivel general y, en concreto, a sectores especiales.
  • CG19:Conocer algunas técnicas afines a la prevención como la seguridad del producto, sistemas de gestión de la calidad, gestión medioambiental, seguridad industrial, prevención de riesgos patrimoniales y seguridad vial.
  • CG20:Capacidad para seleccionar y gestionar información y documentación laboral.

Specific Competences (CE)

  • CE1:Conocer las singularidades del sector de la construcción y saber identificar y evaluar riesgos, determinar y supervisar protecciones colectivas, equipos de protección individual, seguridad en equipos de trabajo e instalaciones y procedimientos de trabajo seguros específicos en el mismo.
  • CE2:Conocer los diferentes agentes intervinientes en el sector de la construcción, así como las posibles modalidades de organización de la actividad preventiva en el mismo.
  • CE3:Conocer las singularidades en otros sectores de producción y saber identificar y evaluar riesgos, determinar y supervisar protecciones colectivas, equipos de protección individual, seguridad en equipos de trabajo y procedimientos de trabajo seguros y normativa legal específicos en los mismos.
  • CE4:Conocer y saber aplicar las técnicas de identificación de peligros existentes en una actividad o instalación industrial, y saber elegir y supervisar los dispositivos mando y de seguridad de los equipos de trabajo.
  • CE5:Conocer y saber aplicar las técnicas de evaluación del riesgo que suponen los peligros detectados, sabiendo aplicar las medidas y los medios adecuados para prevenir que ocurran accidentes y paliar sus consecuencias.
  • CE6:Conocer de los fundamentos de la Inspección de Seguridad y la Investigación de accidentes, su metodología y su puesta en práctica.
  • CE7:Conocer los riesgos específicos asociados a la maquinaria industrial y aprender a elaborar pliegos de especificaciones para la selección de maquinaria segura en el manejo y para el mantenimiento. Conocer las normas técnicas relacionadas con la seguridad y los sistemas de certificación y control.
  • CE8:Conocer medidas de actuación frente a emergencias y catástrofes.
  • CE9:Conocer y saber las técnicas de evaluación y control de los agentes físicos, principalmente: ruido, vibraciones, ambiente térmico, radiaciones ópticas artificiales, campos electromagnéticos.
  • CE10:Conocer y saber aplicar las técnicas de evaluación y control de los agentes químicos y de agentes biológicos, y conocer los principios básicos de la toxicología aplicada a los contaminantes en el ámbito laboral.
  • CE11:Conocer y saber aplicar las técnicas de ventilación y extracción localizada y aprender los fundamentos y aplicaciones de las principales técnicas de análisis químico, en el campo de la higiene industrial.
  • CE12:Conocer los principales riesgos higiénicos emergentes, y sus técnicas de evaluación y control.
  • CE13:Conocer los principales riesgos higiénicos y las técnicas de evaluación y control específicas en los sectores más representativos de la Comunidad Valenciana: agricultura, industria del calzado, textil, juguete, cerámica, industria del metal, hostelería y otros servicios.
  • CE14:Conocer y aplicar conocimientos sobre Ergonomía y Psicosociología en diferentes contextos socioproductivos.
  • CE15:Saber evaluar y adaptar el puesto de trabajo y las condiciones de trabajo a las características del operador, conociendo los principios para el diseño antropométrico, a fin de que pueda ser realizado saludablemente, con el máximo de confort, satisfacción y eficacia.
  • CE16:Saber establecer prescripciones ergonómicas para la adquisición de útiles, herramientas y materiales diversos.
  • CE17:Conocer las técnicas de control de los aspectos agresivos del ambiente de trabajo: ruido, iluminación, ambiente térmico, vibraciones.
  • CE18:Conocer los problemas específicos de trabajadores sensibles: jóvenes, trabajadores mayores, personas con discapacidad o mujeres gestantes, profundizando en los aspectos de aptitudes y en las peculiaridades psíquicas y físicas de las personas de edad avanzada, de los discapacitados, de aquellos que se encuentran en un proceso de rehabilitación, y otros grupos de interés.
  • CE19:Conocer los distintos factores psicosociales, métodos de intervención y evaluación de los riesgos psicosociales.
  • CE20:Conocer y saber evaluar los distintos componentes de la carga de trabajo física y mental y establecer medidas preventivas.
  • CE21:Conocer las principales técnicas para evaluar la fatiga y el disconfort en el trabajo.
  • CE22:Conocer y analizar las interacciones entre el trabajo y las condiciones de su organización, las capacidades del trabajador y sus necesidades, y la influencia en la salud, en el rendimiento y en la satisfacción en el trabajo.
  • CE23:Identificar los factores psicosociales y organizativos del trabajo que pueden afectar al bienestar del trabajador y al desarrollo mismo del trabajo Conocer y ser capaz de proponer soluciones para adecuar los factores internos de la organización laboral y los factores psicosociales y prevenir los riesgos de carga psíquica y desgaste personal de los trabajadores.
  • CE24:Ser capaz de asesorar y sugerir modificaciones a nivel global a las empresas en aquellos aspectos que puedan contribuir a mejorar las condiciones del trabajo y disminuir los factores de riesgo psicosocial.
  • CE25:Ser capaz de analizar la importancia de las variables personales entre las causas de los accidentes laborales y saber proporcionar estrategias de adaptación personalizada sobre resolución de conflictos, técnicas para evitar el estrés y formación sobre el funcionamiento interno de la empresa, para mejorar el clima laboral.
  • CE26:Aplicar los conocimientos, capacidades y aptitudes adquiridas, vinculando a los estudiantes a la realidad empresarial y profesional, completando y complementando su formación teórica con la práctica.
  • CE27:Aplicar en la práctica real de una empresa los conocimientos adquiridos en sus estudios.
  • CE28:Presentación y defensa pública de un proyecto, consistente en un ejercicio de integración de los contenidos formativos recibidos y las competencias adquiridas.

Transversal Competences

  • CT1:Ser capaz de comunicarse correctamente, tanto en la forma oral como escrita, en el ámbito disciplinar.
  • CT2:Capacidad de análisis y síntesis, y de organización y planificación.
  • CT3:Capacidad para resolver problemas y para tomar decisiones.
  • CT4:Tener capacidad para trabajar en equipo de la misma disciplina y/o interdisciplinares.
  • CT5:Tener capacidad de razonamiento crítico, primando los valores éticos y de integridad intelectual en la práctica profesional, incluyendo los valores de igualdad.
  • CT6:Tener capacidad para el aprendizaje autónomo.
  • CT7:Capacidad de adoptar el método científico en el planteamiento y realización de trabajos diversos tanto a nivel académico como profesional, y de adoptar procedimientos basados en criterios de calidad y sostenibilidad en la actividad profesional.

STRUCTURE OF THE MASTER’S DEGREE: CREDITS AND SUBJECTS

 

Subject type

Credits

  Compulsory (OB)

50

  Work Experience (OB)

4

  Master's Degree Final Project (TFM)

 6

TOTAL CREDITS

60

 

DISTRIBUTION OF SUBJECTS BY YEAR/TERM

FIRST TERM  30 ECTS

SECOND TERM  30 ECTS

SUBJECT

TYPE

ECTS

SUBJECT

TYPE

ECTS

LEGAL ASPECTS OF PREVENTION

OB

2

OCCUPATIONAL MEDICINE

OB

2

SAFETY AT WORK I

OB

3

HEALTH AND SAFETY IN CONSTRUCTION

OB

3

SAFETY AT WORK II

OB

3.5

ASSESSMENT OF INDUSTRIAL EQUIPMENT AND FACILITIES 

OB

3

INDUSTRIAL HYGIENE  I

OB

3

ASSESSING OF CHEMICAL AND BIOLOGICAL AGENTS

OB

3

INDUSTRIAL HYGIENE  II

OB

3.5

NOISE, VIBRATION AND RADIATION ASSESSMENT

OB

3

PSYCHOSOCIOLOGY

OB

3

EVALUATION AND ADAPTATION  OF WORKPLACES

OB

3

ERGONOMICS

OB

3

PSYCHOSOCIAL ASSESMENT AND INTERVENTION

OB

3

TRAINING IN COMMUNICATION

OB

3

WORK EXPERIENCE

OB

4

HEALTH AND SAFETY MANAGEMENT AT WORK

OB

4

MASTER’S DEGREE FINAL PROJECT

OB

6

RELATED TECHNIQUES

OB

2

 

 

 

 

GENERAL COURSE PROGRAMME  

The subject areas and subjects included in the Master’s degree are structured into three modules:

Module 1: Basic training in health and safety management at work.

 
Module 2: Techniques in
health and safety management at work and technical specialisation.


Module 3: Work experience and Master’s Degree Final Project.
                              


All subjects, including the work experience, are obligatory in compliance with Annex VI of Royal Decree 39/1997,

thereby ensuring the successful completion of 60 ECTS necessary for the Master’s Degree as well as comprehensive training in the areas of: Preventive Measures for Occupational Safety; Industrial Hygiene; Psycho-sociology and Ergonomics, 

 

All subjects are taught according to a teach-to-learn methodology requiring student attendance, during which the following activities will take place: lectures, practical tutorials, small group activities, seminars (or complementary activities) and evaluation.

This system enables students to adapt with ease to different methodologies.

 In particular:

 

1. The lectures will combine traditional lectures with creative and experiential learning which will encourage the participation of students through, for example, the development of tutorial based practical activities.


2.  The practical sessions are aimed at the development of practical work of a collaborative nature, or that based on an applying the ideas covered in the lectures. Where necessary, these practical sessions will take place in a laboratory with computers so that the theories and practical methods acquired are directly applied, enabling a more effective consolidation of knowledge.


 3.  The small group activities will focus on practical problem solving exercises, or tasks and activities to be carried out both in the tutorials and in the student’s own time. These aforementioned activities will enhance some of the cross curricular competences of the Master’s, such as problem-solving skills, teamwork, interpersonal skills, and communication skills.


4.  The seminars in the Master’s programme, will be led by visiting professors from different companies who will focus on relevant, practical and real-life workplace situations.


5.  A considerable amount of work needs to be done by students in their own time, such as the Master’s Degree Final Project and the extra work required for the assessment of certain subjects. Therefore, all subjects will use the University of Alicante’s Campus Virtual, as well as the Moodle  e-learning platform. These e-learning facilities will enable professors to provide a structure for the expected knowledge to be acquired by students, and to publish the deadlines for submission of all assignments due over the course of the Master’s programme. This will assist students to manage and organise their time effectively.


6. The main evaluation objective is to quantify the degree of student compliance with the educational objectives. Moreover, in all subjects, the assessment will take into consideration the following assumptions:

  • There are predefined rules which are known in advance by students. It must be consistent with the set objectives.
  • It covers all levels of knowledge and student activities in relation to each subject.
  • There will be various forms of assessment such as final examinations, evaluation of individual or group practical work, assessment of oral presentations of papers.

There are predefined rules which are known in advance by students. It must be consistent with the set objectives.

It covers all levels of knowledge and student activities in relation to each subject.

There will be various forms of assessment such as final examinations, evaluation of individual or group practical work, assessment of oral presentations of papers.


Finally, with regard to work experience,  both the Escuela Politécnica Superior (Higher Polytechnic School) and the University of Alicante have a database of work experience collaboration agreements with a significant number of companies based in Alicante Province, covering all areas and business sectors. This guarantees the offer of work experience which will be of interest to students of the Master’s Degree.


 

SUBJECT

TYPE

ECTS

SUBJECT

TYPE

ECTS

ENTRY REQUIREMENTS 

 

According to the Regulations of the University of Alicante, the following requirements must be complied to have access to official taught Master’s degrees:

  1. To be in possession of a SPANISH OFFICIAL GRADUATE DEGREE CERTIFICATE or other issued by an institution of higher education  within the EHEA (European Higher Education) that enables the holder to have access  to Master’s degrees in the issuing.
  2. To be in possession of an officially approved  FOREIGN HIGHER EDUCATION DEGREE CERTIFICATE that had been recognised as equal to the degree that allows access to the requested studies.
  3. To be in possession of a UNIVERSITY DEGREE CERTIFICATE obtained in a University or Higher Education Institution of COUNTRIES OUTSIDE THE EHEA, without the prior approval of their studies. In this case, the following should be considered:

  • Non- recognised degree certificates shall require a technical report showing an equivalence statement issued by the University of Alicante (ContinUA – Continuing Education Centre), for which the corresponding fee should be paid.
  • Access through this way does under no circumstances imply prior official approval of the holder’s degree certificate, nor its recognition for purposes other than studying a master's degree.


ADMISSION AND ASSESSMENT CRITERIA

To ensure appropriate student follow up on the various subject areas offered in the Master’s programme and ensure students are on track to acquire the competences of this Master’s, the admission of students shall be in accordance with the following criteria:

Priority will be given to students from technical fields, experimental sciences and health sciences.

 

Remaining places will be offered to students from social sciences and legal disciplines.

Students of humanities and other degrees will be offered a place if there are remaining places not filled by applicants described in points 1 and 2. 

If the number of applicants exceeds the places offered after having applied the above criteria, a system for allocating points will be established based on the following criteria:

(a)    Academic Record: 75%. For example, if a student is awarded the full 10 points for the academic record, the student will attain 75 out of the 100 possible points in the points system.

(b)    Professional Experience: 25%. It is anticipated that applicants for this Master’s degree will possess professional accreditation from the labour authorities and will be employed in areas relating to Occupational Health and Safety. Therefore, applicants who present evidence of having received the accreditation of Senior Technician in Occupational Risk Prevention in any of the 3 specialisations would be awarded 25 out of 100 possible points in the points system. The possible accreditation of a degree in Intermediate or Basic level, 10 or 5 points will be awarded respectively. These points are not cumulative with each other in the points system.

 

 

PRE-ENROLMENT AND ENROLMENT

 

PRE-ENROLMENT+info

Students who wish to study for an Official Master’s Degree at the UA should complete pre-enrolment in accordance with the deadlines and conditions specified annually.

 

ENROLMENT+info

Following publication of the definitive list of those admitted to the course, applicants will receive an email containing a password which will serve as a User ID, enabling them to enrol via the Campus Virtual in accordance with the deadlines and conditions established annuall

In the registration process, the documents issued abroad must be official, duly notorised and translated. Further information:

 

 

Focus

 

Professional and Research.

 

 

 

 

TIMESACALE FOR IMPLEMENTATION

 

Academic year

Implementation of the Master's degree

2012-2013

 1st Year

 

Internal Quality Assurance System (SGIC) of the Master’s Degree

  • Structure of the Quality Unit

 

Degree Tracking


 

 

Information about the Centre General information for students
 
  • Polytechnic University College
    Campus de San Vicente del Raspeig
     Ctra. de Alicante s/n 03690
     San Vicente del Raspeig (Alicante)
     Telephone:+ 34 96 590 3648
     Fax:+ 34 96 590 3644
     eps@ua.es 
     http://www.eps.ua.es

 

  • Life Long Learning Centre (ContinUA)
Only for pre-enrolment formalities
Germán Bernácer Building. Ground Floor
Telephone: + 34 96 590 9422
Fax: + 34 96 590 9442
continua@ua.es

https://web.ua.es/en/continua/

 

UA: General Regulations
 + Information about qualifications

 

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