ESTRUCTURA GENERAL DEL PLA D'ESTUDIS
El pla d'estudis del grau en Dret per la Universitat d'Alacant té un total de 240 ECTS, distribuïts en 4 cursos de 60 ECTS, cadascun, i aquests al seu torn en dos semestres de 30 ECTS, que inclouen tota la formació teòrica i pràctica que un estudiant ha d'adquirir.
DISTRIBUCIÓ DE CRÈDITS PER TIPUS DE MATÈRIA
Tipus de matèria
|
Crèdits
|
Formació bàsica
|
60
|
Obligatòries
|
138
|
Optatives
|
36
|
Treball de final de grau
|
6
|
Crèdits totals
|
240
|
EXPLICACIÓ GENERAL DEL PLA D'ESTUDIS
En la primera meitat del pla d'estudis se situen les matèries de formació bàsica. En segon lloc s'incorporen 138 ECTS de matèries obligatòries conduents a garantir l'adquisició de competències del grau, als quals se sumen els 6 ECTS del projecte final de grau que es realitzarà l'últim semestre. En tercer i últim lloc es fixen 36 ECTS d'assignatures optatives orientades a l'especialització i, si escau, a la realització de pràctiques externes, i que es cursaran l'últim curs del pla d'estudis, permetent a l'alumne configurar la seua pròpia línia curricular.
Les matèries incloses en la formació bàsica, repartides en deu assignatures en els dos primers cursos, pretenen proporcionar a l'alumne no solament uns coneixements i competències que li aproximen conceptual i metodològicament al dret, sinó també altres continguts complementaris per a la formació d'un jurista (com l'economia, la comptabilitat i l'origen i la fonamentació del nostre ordenament jurídic). Les matèries de formació bàsica són Dret Romà, Història del Dret, Economia, Comptabilitat, Dret de la Llibertat de Creences, Teoria del Dret i Filosofia del Dret.
Les matèries obligatòries són Dret Constitucional, Dret Civil, Dret Processal, Dret Administratiu, Dret Penal, Dret Mercantil, Dret del Treball i la Seguretat Social, Dret Financer i Tributari, Dret Internacional Públic i de les Relacions Internacionals, Dret Internacional Privat i Dret de la Unió Europea, a més del Treball de Final de Grau.
Les assignatures optatives, s'han concentrat en el quart curs i s'han agrupat en tres itineraris, en funció dels principals perfils professionals dels graduats en Dret, això és: l'administració de justícia, l'assessorament jurídic empresarial i l'administració pública.
Aquests itineraris els triaran els estudiants en bloc i la superació de les 5 assignatures que integren l'itinerari triat portarà amb si l'esment d'aquest en el suplement al títol. L'agrupació de les matèries optatives per itineraris pretén que l'alumne aprofundisca i complete la seua formació, en aquelles matèries que resulten més afins dins del caràcter eminentment generalista de la major part del títol (198 ECTS són comuns entre matèries bàsiques i obligatòries i l'optativitat d'itinerari és de 30 crèdits). Aquesta matèria s'agrupa en tres itineraris, cadascun dels quals està format per assignatures que de forma coherent presenten una orientació que permet a l'estudiant completar la seua formació.
RELACIÓ D'ASSIGNATURES OPTATIVES I ITINERARIS
Els itineraris proposats per a cursar les matèries optatives, tots ells a través de cinc assignatures de 6 ECTS, són els següents:
Itinerari 1. Administració de Justícia
- Execució Civil i Processos Civils Especials
- La Prova en el Procés Penal
- Dret de Danys
- Dret Concursal
- Dret Penitenciari
Itinerari 2. Dret Patrimonial i de l'Empresa
- Dret de Societats
- Dret del Consum
- Dret Tributari Empresarial
- Dret de la Seguretat Social
- Dret Penal Econòmic
Itinerari 3. Dret Públic
- Procés Contenciós i Administratiu
- Ordenació del Territori, Urbanisme i Medi Ambient
- Procediments Tributaris i Pressupostaris
- Justícia Constitucional i Interpretació Constitucional
- Nacionalitat i Estrangeria
Al marge d'aquests itineraris, s'ha inclòs també, amb caràcter optatiu, la possibilitat que els estudiants facen 6 ECTS a través de pràctiques externes. Aquestes pràctiques externes han estat concebudes com a optatives per a evitar els inconvenients que la seua configuració com a obligatòria poguera comportar per a aquells estudiants que estiguen simultanejant els seus estudis amb una activitat laboral o professional. Els estudiants podran per tant optar lliurement entre fer pràctiques externes, cursar l'assignatura optativa Introducció a les Relacions Internacionals o cursar una assignatura optativa de qualsevol dels altres dos itineraris.
D'acord amb el reglament aprovat per Consell de Govern per al reconeixement acadèmic d'activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació de la Universitat d'Alacant, l'estudiant haurà de tenir garantida la possibilitat d'obtenir reconeixement acadèmic de fins a un màxim de sis crèdits optatius del total del pla d'estudis cursat, per la participació en activitats universitàries culturals, esportives, de representació estudiantil, solidàries i de cooperació. Abans del començament de cada curs acadèmic, el Consell de Govern definirà la naturalesa de les activitats que tindran aquest reconeixement acadèmic.