Ir a cuerpo Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Research groups
  Análisis de Alimentos, Química Culinaria y Nutrición (AAQCN)

General data

Field of study:
Experimental Sciences
Website:
Telephone:
+34 965903400 x 3777

Annual reports

Annual report
  • Análisis químico y nutricional de alimentos
  • Desarrrollo de métodos de análisis para la determinación de indicadores de calidad y sanidad de alimentos
  • Aplicación de métodos quimiométricos para la caracterización de alimentos en base a su composición química
  • Analisis químico de alimentos
  • Nutrición en Deporte y Salud

 

 

Services offered

Physico-chemical characterization of food.

Chemical-physical characterization of foods. Nutrition labeling

Determination of components of physiological and nutritional interest in the fat fraction (fatty acids and acyl glycerols, vitamins E, A and K, sterols).

Determination of total or free amino acids. Total protein content.

Analysis of the mineral fraction in different food matrices.

Chemical hazards of food. Determination of acrylamide, biogenic amines...

Determination of functional properties of foods: antiradical and antioxidant capacity, polyphenol content, fiber content ...

Evaluation of the cyanogenic potential of plant products.

Determination of the oxidative stability of oils of vegetable origin.

Characterization of the volatile profile of some foods. Aromatic determination in foods.

Culinary quality of food

Study of variation of the nutritional value of cooked and raw products. Nutrient retention factor.

Application of chemometric techniques for the interpretation of results.

Studies of recipe adaptations to make them healthier.

Sourdough bread.

Development of new packaging and packaging systems for food applications.

Nutrition in sports and health.

 

 

Results

Varietal and geographical characterization of almonds based on profiles of their fat fraction,  free amino acids, their mineral composition. Spanish almond discrimination of Californian origin. Monitoring the degree of oxidation of vegetable oils by instrumental techniques (GC, IR, DSC, NMR). Development of new alternative methods for the determination of tocopherol and sitosterol, amygdalin and prunasin, mono and oligosaccharides in foods of plant origin. Determination of quality parameters and characteristic profiles of olive oils in the region. Determination of fatty acid profiles in captive fish. Application of chemometric techniques to the data.
 

 

 

Available relevant infrastructure

-2 cromatógrafos HPLC con detectores UV-visible, fluorescencia, RI, y fila de diodos. (Waters) -2 cromatógrafos de gases con detectores FID y ECD. (Fisons) - Espectrómetro de FTIR, Vectra 22 (Bruker) - Espectrofotómetro UV-Vis Genesis 10 Scaning (ThermoSpectronic) -Extractor recuperador de disolventes (Selecta) -Digestor de microondas MSP-1000 (CEM) -Liofilizador (Telstar) -Rotavapor (Buchi) -Baño termostático (Memert) -2 equipos de extracción en fase sólida (Baker) -Sistema de filtración de disolventes (Milipore) -Centrifuga 5000 rpm (Alresa) -Bloque metálico calefactor (Stuart Scientific) - Refractómetro ABBE 3TAtaio

 

 

RELEVANT CONTRIBUTIONS TO RESEARCH PROJECTS
  • Project title: Desarrollo de un envase activo antioxidante y potenciador del aroma para frutos secos
    Competitive: Yes
    European: No
    Public: Yes
    Project sponsors: GENERALITAT VALENCIANA
    Starting date: 01/12/2018
    Termination date: 30/11/2022
  • Project title: NUEVO SISTEMA DE INTRODUCCIÓN DE MUESTRAS ASISTIDO POR RADIACIÓN INFRARROJA PARA EL ANÁLISIS QUIMICO ELEMENTAL APLICACIÓN EN EL ÁMBITO CLINICO, INDUSTRIAL Y ALIMENTARIO
    Competitive: Yes
    European: No
    Public: Yes
    Project sponsors: MINISTERIO DE ECONOMIA Y EMPRESA
    Starting date: 01/01/2019
    Termination date: 31/12/2021
  • Project title: Espectrómetro de masas de triple cuadrupolo con ionización por plasma de acoplamiento inductivo
    Competitive: Yes
    European: No
    Public: Yes
    Project sponsors: MINISTERIO DE ECONOMIA Y EMPRESA
    Starting date: 01/01/2018
    Termination date: 31/12/2019
  • Project title: Mejora de los parámetros físicos y fisiológicos en mujeres celíacas menopáusicas o post-menopáusicas. Efectos de la dieta sin gluten y ejercicio físico
    Competitive: Yes
    European: No
    Public: Yes
    Project sponsors: GENERALITAT VALENCIANA
    Starting date: 01/12/2017
    Termination date: 30/11/2019
  • Project title: Desarrollo de sistemas multicapa activos y biodegradables con aditivos extraídos de residuos agroalimentarios
    Competitive: Yes
    European: No
    Public: Yes
    Project sponsors: GENERALITAT VALENCIANA
    Starting date: 01/09/2016
    Termination date: 31/08/2018

Publications See search box

RELEVANT CONTRIBUTIONS IN JOURNALS
  • Title: Total polyphenol content and metals determination in Spanish virgin olive oils by means of a dispersive liquid-liquid aerosol phase extraction method and ICP-MS
    Authors: Mirón, C.; Sánchez, R.; Prats, M.S.; Prats, S.; Todolí, J.L.
    Journals Analytica Chimica Acta
    Volume: 1094
    Pages: 34 - 46
    Date: 2020
    ISSN: 0003-2670
  • Title: EFFECT OF A DIET MANAGEMENT ON ANXIETY IN COMBAT SPORTS 
    Authors: Martínez-Sanz, JM.; Martínez-Rodriguez, A.; Vicente-Salar, N.; Montero-Carretero, C.; Cervelló-Gimeno, E.; Roche-Collado, EJ.
    Journals Universitas Psychologica
    Volume: 18
    Pages: 1 - 13
    Date: 2019
    ISSN: 1657-9267
    DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.upsy18-2.edma
  • Title: Effect of magnetic ion exchange (MIEX®) on removal of emerging organic contaminants
    Authors: López, CM.; Sentana Gadea, I.; Sentana, I.; Varó Galvañ, P.; Varó, P.; Maestre, S.; Prats, D.
    Journals Chemosphere
    Volume: 208
    Pages: 433 - 440
    Date: 2018
    ISSN: 0045-6535
  • Title: Impact of a motivational resistance-training programme on adherence and body composition in the elderly
    Authors: Marcos-Pardo, PJ.; Martínez-Sanz, JM.; Martínez-Rodriguez, A.; Gil-Arias, A.
    Journals Scientific Reports
    Volume: 8
    Pages: 1370 - 1380
    Date: 2018
    ISSN: 2045-2322
    DOI: 10.1038/s41598-018-19764-6
  • Title: Chemometric comparison of almond oxidation rates using kinetic parameters obtained by infrared spectroscopy
    Authors: Prats, M.S.; Román Falcó, I; Maestre, S.; Prats Moya, M.S.; Grané, N.; Maestre Pérez, S.; L Martín Carratalá Nuria Grané Teruel
    Journals Journal of the Science of Food and Agriculture
    Volume:
    Pages: -
    Date: 2020
    ISSN: 0022-5142
    DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.10513
RELEVANT PUBLISHED BOOKS
  • Title: Introducción a la experimentación en Química Analítica
    Authors: Gras, L.; Maestre, S.; Mora, J.; Todolí, J.L.
    Editorial: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Alicante
    Date: 2005
    ISBN: 84-7908-837-0
  • Title: Desarrollo de biopelículas activas para envasado de alimentos. Aplicación en materiales para envasado de alimentos
    Authors: Beltrán, A.; Ramos, M.; Valdés, A.
    Editorial: EAE (Editorial Académica Española)
    Date: 2012
    ISBN: 978-3-659-04482-3
  • Title: Estudio de la estabilidad oxidativa de las almendras en base a diferentes técnicas y parámetros. Aplicación a la clasificación de variedades
    Authors: Beltrán, A.; Ramos, M.; Garrigós, M.C.
    Editorial: EAE (Editorial Académica Española)
    Date: 2012
    ISBN: 978-3-659-04863-0
  • Title: Introducció a l¿experimentació química i a les tècniques instrumentals en Química Analítica
    Authors: Gras, L.; Mora. J.; Todolí, J.L.; Maestre, S.
    Editorial: Secretariat de Promoció del Valencià - Universitat d'Alacant
    Date: 2004
    ISBN:
  • Title: Manual de Química de las Disoluciones 2ª Edición
    Authors: Berenguer-Navarro, V.; Santiago, J.M.
    Editorial: ECU
    Date: 2003
    ISBN: 84-8454-273-4
RELEVANT PUBLISHED BOOK CHAPTERS
  • Book chapter title: Aprendizaje cooperativo en las prácticas de la asignatura de Ciencia y Tecnología Culinaria
    Authors: Prats Moya, María Soledad; Burgos Bolufer, Nuria; Cheikh Moussa Chraiteh, Al Cheiktha Kamela; Maestre Pérez, Salvador E.; Martínez Amoros, Natalia; Martínez Rodriguez, Alejandro; Roca Olmos, David; SANCHEZ-ALBERT, M.A.; Sanchez Albert, María Agueda; Torrijo Boix, Stephanie
    Editorial: Universidad de Alicante
    Pages: 467 - 468
    Date: 2021
    ISBN: 978-84-09-29160-1
    Book title: REDES-INNOVAESTIC 2021. Libro de Actas
  • Book chapter title: Diseño y desarrollo de acciones de apoyo, orientación y refuerzo para el alumnado de la asignatura de Bromatología del Grado de Gastronomía y Artes Culinarias
    Authors: Beltrán, A.; Ana Beltrán Sanahuja; Sánchez, R.; Raquel Sánchez Romero; Adriana Juan Polo; Maestre, S.; Salvador E. Maestre Pérez; Sanz-Lázaro, C.; Carlos Sanz Lázaro; Todolí, J.L.; José Luis Todolí Torró; Bueno-Ferrer, C.; Carmen Bueno Ferrer; Valdés, A.; Al Cheiktha Kamelaa Cheikh Moussa Chraiteh; Arantzazu Valdés García
    Editorial: Universidad de Alicante
    Pages: 368 - 369
    Date: 2021
    ISBN: 978-84-09-29160-1
    Book title: REDES-INNOVAESTIC 2021. Libro de Actas
  • Book chapter title: El laboratorio en casa: Adaptación y/o virtualización de prácticas de laboratorio del área de química analítica en el Grado de Química
    Authors: Sánchez, R.; Raquel Sánchez Romero; Beltrán, A.; Ana Beltrán Sanahuja; Nuria Guijarro Ramírez; Ginés Martínez Martínez, Santiago Martínez del Olmo; Rebeca Pérez Ramírez; José Luis Todolí Torró; Todolí, J.L.
    Editorial: Universidad de Alicante
    Pages: 153 - 154
    Date: 2021
    ISBN: 978-84-09-29160-1
    Book title: REDES-INNOVAESTIC 2021. Libro de Actas
  • Book chapter title: Investigación docente en los grupos de Alto Rendimiento Académico incluyendo la perspectiva de género
    Authors: Beltrán, A.; Valero Blasco, Laura; Casado Coy, Nuria; Serrano Torregrosa, Elena; Linares Pérez, Noemí; Soliveres, Santiago; Beltrán-Sanahuja, Ana; Sanz-Lazaro, Carlos
    Editorial: Universidad de Alicante
    Pages: 335 - 336
    Date: 2021
    ISBN: 978-84-09-29160-1
    Book title: REDES-INNOVAESTIC 2021. Libro de Actas
  • Book chapter title: Composición química de la alcachofa y evidencias sobre sus efectos beneficiosos para la saludWhat do you want to do ?New mailCopy
    Authors: Prats, M.S.; Altavilla, C.; Prats Moya, M.S.
    Editorial: Universitat d'Alacant
    Pages: 45 - 56
    Date: 2020
    ISBN: 978-84-9717-698-9
    Book title: La alcachofa, de la huerta a la mesa. Recetas de Moisés Martínez y estudios sobre el paisaje, el cultivo y sus valores nutricionales.
RELEVANT CONFERENCE PAPERS
  • Title: Analytical methodologies to monitor changes related to the oxidative degradation of peanuts
    Authors: ; Prats, M.S.; Maestre, S.; Beltrán, A.
    Type of participation: Ponencia
    Conference name: 2nd Euro Chemistry Conference
    Event type: Europeo
    City of performance: Valencia (VALENCIA)
    Date of performance: 17/06/2019
  • Title: Experiencias de participación de los estudiantes en el diseño e implementación de actividades curriculares
    Authors: Grané, N.; Todolí, J.L.; Mora, J.; Beltrán, A.; Mancheño-Magán, B.
    Type of participation: Ponencia invitada
    Conference name: Univest 08
    Event type: Internacional
    City of performance:
    Date of performance: 02/06/2008
  • Title: Microwave-assisted headspace ionic-liquid single-drop microextration of chlorobenzenes from water samples
    Authors: Vidal, L.; Marken, F.; Psillakis, E.; Grané, N.; Canals, A.
    Type of participation: Ponencia
    Conference name: Trends in Sample Preparation 07
    Event type: Internacional
    City of performance: Graz (AUSTRIA)
    Date of performance: 26/06/2007
  • Title: BIODEGRADABLE PLASTICS CAN ALTER CARBON AND NITROGEN CYCLING TO A GREATER EXTENT THAN CONVENTIONAL PLASTICS
    Authors: Sanz-Lázaro, C.; Casado-Coy, Nuria; Beltrán, A.
    Type of participation: Ponencia
    Conference name: VII INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MARINE SCIENCES ISMS 2020
    Event type: Europeo
    City of performance:
    Date of performance: 01/07/2020
  • Title: DEGRADATION OF CONVENTIONAL AND BIO-BASED PLASTICS UNDER CONTRASTING ENVIRONMENTAL CONDITIONS
    Authors: SOLIVERES, S.; Kaesbach, A. B; Beltrán, A.; Sánz-Lazaro, Carlos; Sanz-Lázaro, C.; Sánchez-García, Natalia; Sáez-Zamacona, Iraide; Soliveres, Santiago; Herrera-Torres, Lara; Beltrán-Sanahuja, Ana
    Type of participation: Ponencia
    Conference name: VII INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON MARINE SCIENCES ISMS 2020
    Event type: Europeo
    City of performance:
    Date of performance: 01/07/2020