Ir a cuerpo
Logo UA
Grups d'investigació
  Análisis de Alimentos, Química Culinaria y Nutrición (AAQCN)

Dades generals

Àrea de coneixement:
Ciències Experimentals
Web:
Correu electrònic:
Telèfon:
+34 965903400 x 3777

Memòries

Memòria anual
  • Análisis químico y nutricional de alimentos
  • Desarrrollo de métodos de análisis para la determinación de indicadores de calidad y sanidad de alimentos
  • Aplicación de métodos quimiométricos para la caracterización de alimentos en base a su composición química
  • Analisis químico de alimentos
  • Nutrición en Deporte y Salud

 

 

Serveis que ofereixen

Control químic-físic d'aliments

Caracterització químic-física d'aliments. Etiquetatge nutricional

Determinació de components d'interès fisiològic i nutritiu de la fracció grassa (àcids grassos i acil gliceroles, vitamines E, A i K, esteroles).

Determinació d'aminoàcids totals o lliures. Contingut total en proteïnes.

Anàlisi de la fracció mineral en diferents matrius d'aliments.

Riscos químics d'aliments. Determinació d'acrilamida, amines biogèniques.

Determinació de propietats funcionals d'aliments: Capacitat antirradicalaria i antioxidant, contingut en polifenoles, contingut en fibra...

Avaluació del potencial cianogénico de productes vegetals.

Determinació de l'estabilitat oxidativa d'olis d'origen vegetal.

Caracterització del perfil volàtil d'alguns aliments.

Qualitat culinària dels aliments

 Estudi de variació del valor nutricional de productes cuinats i crus. Factor de retenció de nutrients. 

Aplicació de tècniques quimiométricas per a la interpretació de resultats.

Estudis d'adaptacions de receptes per a fer-les més saludables.

Pa de massa mare.

 

 

 

Resultats

Caracterització varietal i geogràfica d'ametles en funció de perfils de la seua fracció grassa, o d'aminoàcids lliures, o de la seua composició mineral. Discriminació d'ametles d'origen californià. Monitoratge del grau d'oxidació d'olis vegetals per tècniques instrumentals (*GC, ANAR, *DSC, *NMR). Elaboració de nous mètodes alternatius per a la determinació de tocoferol i sitosterol, amigdalina i prunasina,  i oligosacàrids en aliments d'origen vegetal. Determinació de paràmetres de qualitat i perfils característics d'olis d'oliva de la comarca. Determinació de perfils d'àcids grassos en peixos en règim de captivitat. Aplicació de Tècniques Quimiométriques als resultats.

 

 

Infraestructura rellevant disponible

-2 cromatógrafos HPLC con detectores UV-visible, fluorescencia, RI, y fila de diodos. (Waters) -2 cromatógrafos de gases con detectores FID y ECD. (Fisons) - Espectrómetro de FTIR, Vectra 22 (Bruker) - Espectrofotómetro UV-Vis Genesis 10 Scaning (ThermoSpectronic) -Extractor recuperador de disolventes (Selecta) -Digestor de microondas MSP-1000 (CEM) -Liofilizador (Telstar) -Rotavapor (Buchi) -Baño termostático (Memert) -2 equipos de extracción en fase sólida (Baker) -Sistema de filtración de disolventes (Milipore) -Centrifuga 5000 rpm (Alresa) -Bloque metálico calefactor (Stuart Scientific) - Refractómetro ABBE 3TAtaio

 

 

PARTICIPACIÓ EN PROJECTES DE RECERCA (DESTACATS)
  • Denominació del projecte: Desarrollo de un envase activo antioxidante y potenciador del aroma para frutos secos
    Competitiu:
    Europeu: No
    Públic:
    Entitat/s financadora/es: GENERALITAT VALENCIANA
    Data d'inici: 01/12/2018
    Data de finalització: 30/11/2022
  • Denominació del projecte: NUEVO SISTEMA DE INTRODUCCIÓN DE MUESTRAS ASISTIDO POR RADIACIÓN INFRARROJA PARA EL ANÁLISIS QUIMICO ELEMENTAL APLICACIÓN EN EL ÁMBITO CLINICO, INDUSTRIAL Y ALIMENTARIO
    Competitiu:
    Europeu: No
    Públic:
    Entitat/s financadora/es: MINISTERIO DE ECONOMIA Y EMPRESA
    Data d'inici: 01/01/2019
    Data de finalització: 31/12/2021
  • Denominació del projecte: Espectrómetro de masas de triple cuadrupolo con ionización por plasma de acoplamiento inductivo
    Competitiu:
    Europeu: No
    Públic:
    Entitat/s financadora/es: MINISTERIO DE ECONOMIA Y EMPRESA
    Data d'inici: 01/01/2018
    Data de finalització: 31/12/2019
  • Denominació del projecte: Mejora de los parámetros físicos y fisiológicos en mujeres celíacas menopáusicas o post-menopáusicas. Efectos de la dieta sin gluten y ejercicio físico
    Competitiu:
    Europeu: No
    Públic:
    Entitat/s financadora/es: GENERALITAT VALENCIANA
    Data d'inici: 01/12/2017
    Data de finalització: 30/11/2019
  • Denominació del projecte: Desarrollo de sistemas multicapa activos y biodegradables con aditivos extraídos de residuos agroalimentarios
    Competitiu:
    Europeu: No
    Públic:
    Entitat/s financadora/es: GENERALITAT VALENCIANA
    Data d'inici: 01/09/2016
    Data de finalització: 31/08/2018

Publicacions Mostra cercador

PUBLICACIONS EN REVISTES (DESTACADES)
  • Títol: Total polyphenol content and metals determination in Spanish virgin olive oils by means of a dispersive liquid-liquid aerosol phase extraction method and ICP-MS
    Autors: , Mirón, C.; Sánchez, R.; Prats Moya, MS; , Prats, S.; Todolí, J.L.
    Revistes: Analytica Chimica Acta
    Volum: 1094
    Pàgines: 34 - 46
    Data: 2020
    ISSN: 0003-2670
  • Títol: EFFECT OF  DIET MANAGEMENT ON ANXIETY IN COMBAT SPORTS
    Autors: Martínez-Rodriguez, A.; , Vicente-Salar, N.; , Montero-Carretero, C.; , Cervelló-Gimeno, E.; , Roche-Collado, EJ.
    Revistes: Universitas Psychologica
    Volum: 18
    Pàgines: 1 - 13
    Data: 2019
    ISSN: 1657-9267
    DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.upsy18-2.edma
  • Títol: Effect of magnetic ion exchange (MIEX®) on removal of emerging organic contaminants
    Autors: López Ortiz, C; Sentana Gadea, I.; Varó Galvañ, P.; Maestre, S.; Prats, D.
    Revistes: Chemosphere
    Volum: 208
    Pàgines: 433 - 440
    Data: 2018
    ISSN: 0045-6535
  • Títol: Impact of a motivational resistance-training programme on adherence and body composition in the elderly
    Autors: , Marcos-Pardo, PJ.; Martínez-Rodriguez, A.; , Gil-Arias, A.
    Revistes: Scientific Reports
    Volum: 8
    Pàgines: 1370 - 1380
    Data: 2018
    ISSN: 2045-2322
    DOI: http://dx.doi.org/10.1038/s41598-018-19764-6
  • Títol: Chemometric comparison of almond oxidation rates using kinetic parameters obtained by infrared spectroscopy
    Autors: Prats Moya, MS; , Roman-Falco, I.; Maestre, S.; , Prats-Moya, M. S; Grané, N.; , Maestre Pérez, S.; , L Martín Carratalá Nuria Grané Teruel
    Revistes: Journal of the Science of Food and Agriculture
    Volum:
    Pàgines: -
    Data: 2020
    ISSN: 0022-5142
    DOI: https://doi.org/10.1002/jsfa.10513
LLIBRES PUBLICATS (DESTACATS)
  • Títol: Introducción a la experimentación en Química Analítica
    Autors: Gras, L.; Maestre, S.; Mora, J.; Todolí, J.L.
    Editorial: Servicio de Publicaciones de la Universidad de Alicante
    Data: 2005
    ISBN: 84-7908-837-0
  • Títol: Desarrollo de biopelículas activas para envasado de alimentos. Aplicación en materiales para envasado de alimentos
    Autors: Beltrán, A.; Ramos, M.; Valdés, A.
    Editorial: EAE (Editorial Académica Española)
    Data: 2012
    ISBN: 978-3-659-04482-3
  • Títol: Estudio de la estabilidad oxidativa de las almendras en base a diferentes técnicas y parámetros. Aplicación a la clasificación de variedades
    Autors: Beltrán, A.; Ramos, M.; Garrigós, M.C.
    Editorial: EAE (Editorial Académica Española)
    Data: 2012
    ISBN: 978-3-659-04863-0
  • Títol: Introducció a l¿experimentació química i a les tècniques instrumentals en Química Analítica
    Autors: Gras, L.; , Mora, J.; Todolí, J.L.; Maestre, S.
    Editorial: Secretariat de Promoció del Valencià - Universitat d'Alacant
    Data: 2004
    ISBN:
  • Títol: Manual de Química de las Disoluciones 2ª Edición
    Autors: Berenguer-Navarro, V.; Santiago, J.M.
    Editorial: ECU
    Data: 2003
    ISBN: 84-8454-273-4
CAPÍTOLS DE LLIBRE PUBLICATS (DESTACATS)
  • Títol del capítol: Comparación nutricional de alimentos adaptados a personas celíacas con los convencionales en España.
    Autors: Albaladejo Valero, María Asunción; , Mª Soledad Prats Moya; Valdés, A.
    Editorial: Publicacions Universitat d¿Alacant
    Pàgines: 191 - 236
    Data: 2022
    ISBN:
    Títol del llibre: Visión integral en salud, ejercicio físico y ciencias de la alimentación. Publicacions Universitat dAlacant.
  • Títol del capítol: Aprendizaje cooperativo en las prácticas de la asignatura de Ciencia y Tecnología Culinaria
    Autors: , Prats Moya, María Soledad; , Burgos Bolufer, Nuria; , Cheikh Moussa Chraiteh, Al Cheiktha Kamela; , Maestre Pérez, Salvador E.; , Martínez Amoros, Natalia; , Martínez Rodriguez, Alejandro; , Roca Olmos, David; SANCHEZ-ALBERT, M.A.; , Sanchez Albert, María Agueda; , Torrijo Boix, Stephanie
    Editorial: UNIVERSIDAD DE ALICANTE
    Pàgines: 467 - 468
    Data: 2021
    ISBN:
    Títol del llibre: REDES-INNOVAESTIC 2021. Libro de Actas
  • Títol del capítol: Composición nutricional de pescados y mariscos
    Autors: Maestre, S.
    Editorial:
    Pàgines: 35 - 46
    Data: 2021
    ISBN:
    Títol del llibre: Guía culinaria para provechar mejor el pescado de nuestras costas
  • Títol del capítol: CONSUMO DE PESCADO EN UNA DIETA EQUILIBRADA Y EN EL DEPORTE COMPETITIVO
    Autors: Martínez-Rodriguez, A.
    Editorial: Publicaciones Universidad de Alicante
    Pàgines: 57 - 66
    Data: 2021
    ISBN:
    Títol del llibre: GUIA CULINARIA PARA APROVECHAR MEJOR EL PESCADO DE NUESTRAS COSTAS
  • Títol del capítol: Diseño y desarrollo de acciones de apoyo, orientación y refuerzo para el alumnado de la asignatura de Bromatología del Grado de Gastronomía y Artes Culinarias
    Autors: Beltrán, A.; , Ana Beltrán Sanahuja; Sánchez, R.; , Raquel Sanchez Romero; , Adriana Juan-Polo; Maestre, S.; , Salvador E. Maestre Pérez; Sanz-Lázaro, C.; , Carlos Sanz-Lázaro; Todolí, J.L.; , José Luis Todolí Torró; Bueno-Ferrer, C.; , Carmen Bueno Ferrer; Valdés, A.; , Al Cheiktha Kamelaa Cheikh Moussa Chraiteh; , Arantzazu Valdés García
    Editorial: UNIVERSIDAD DE ALICANTE
    Pàgines: 368 - 369
    Data: 2021
    ISBN:
    Títol del llibre: REDES-INNOVAESTIC 2021. Libro de Actas
COMUNICACIONS A CONGRESSOS (DESTACADES)
  • Títol: Experiencias de participación de los estudiantes en el diseño e implementación de actividades curriculares
    Autors: Grané, N.; Todolí, J.L.; Mora, J.; Beltrán, A.; Mancheño-Magán, B.
    Tipus de participació: Ponencia invitada
    Nom del congrés: Univest 08
    Tipus d'esdeveniment: Internacional
    Ciutat de celebració:
    Data de celebració: 02/06/2008
  • Títol: Microwave-assisted headspace ionic-liquid single-drop microextration of chlorobenzenes from water samples
    Autors: Vidal, L.; , Marken, F.; , Psillakis, E.; Grané, N.; Canals, A.
    Tipus de participació: Ponencia
    Nom del congrés: Trends in Sample Preparation 07
    Tipus d'esdeveniment: Internacional
    Ciutat de celebració: Graz (AUSTRIA)
    Data de celebració: 26/06/2007
  • Títol: Age-dependent dental topography variability in Eastern Chimpanzees
    Autors: , Alejandro Romero Rameta; Torrijo S; Fiorenza, Luca; , Alejandro Pérez-Pérez; Galvany, Jordi
    Tipus de participació: Póster
    Nom del congrés: 92nd Annual Meeting, Reno, Nevada (2023)
    Tipus d'esdeveniment: Internacional
    Ciutat de celebració:
    Data de celebració: 03/04/2023
  • Títol: A novel methodoloy to assess material degradability in different environmental compartments: a step forward on current certifications
    Autors: , Alba Benito-Kaesbach; Beltrán, A.; , , Nuria Casado-Coy; , Carlos Sanz
    Tipus de participació: Póster
    Nom del congrés: VIII International Seminar Biopolymers and Sustainable Composites
    Tipus d'esdeveniment: Internacional
    Ciutat de celebració: Paterna (VALENCIA) (ESPAÑA)
    Data de celebració: 01/03/2023
  • Títol: Revalorization of industrial pineapple (Ananas comosus (L.) Merrill) by-products as antioxidant source: Optimization of ultrasonic-assisted extraction of phenolic compounds.
    Autors: Beltrán, A.; , Adriana Juan-Polo; , Raquel Sanchez Romero; , Arantzazu Valdés García
    Tipus de participació: Comunicación
    Nom del congrés: 8th International Conference on Food Chemistry & Technology (FCT-2022)
    Tipus d'esdeveniment: Internacional
    Ciutat de celebració: Roma (ITALIA)
    Data de celebració: 12/10/2022