Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2018-19

Energía y Medio Ambiente es una asignatura optativa de la Titulación de Graduado en Química. Esta asignatura está vinculada dentro del plan de estudios con el área de conocimiento de Química Inorgánica.


El desarrollo de la sociedad está ligado a la producción y uso de la energía. En general, el estado de bienestar de la sociedad aumenta con el consumo de energía, que se ha ido incrementando durante el último siglo como consecuencia de la mejora de las tecnologías de producción de la energía. Sin embargo, esta relación entre bienestar y consumo de energía no es sostenible con el sistema energético actual, basado mayoritariamente en fuentes no renovables, por el uso mayoritario de combustibles fósiles y por el impacto que estos generan en el medio ambiente. De especial preocupación actual es el calentamiento global causado por las emisiones de gases de efecto invernadero. Todo esto hace necesario el uso de fuentes renovables de energía, que por ser discontinuas en muchos casos, hace necesario el desarrollo de sistemas de almacenamiento eficientes ,y el uso de combustibles alternativos a los derivados del petróleo en el sector del transporte. En este último caso, el uso del hidrógeno como vector energético es de indudable importancia y está siendo objeto de un gran esfuerzo investigador y tecnológico. El Graduado en Química indudablemente puede contribuir a los diferentes retos de la sociedad en lo referente a la generación y uso sostenible, seguro y eficiente de la energía.

Lo que se pretende con esta asignatura es:
Conocer los conceptos básicos de energía, la interconversión de formas de energía y eficiencia energética. Conocer las fuentes de energía no renovables y fuentes de energía renovables. Analizar el uso del hidrógeno como vector energético. Conocer los efectos de la producción y utilización de la energía sobre el medio ambiente y los sistemas de control de la contaminación en fuentes fijas y móviles.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències genèriques de grau

  • CG1 : Desenvolupar la capacitat d'anàlisi, síntesi i raonament crític.
  • CG2 : Demostrar capacitat de gestió/direcció eficaç i eficient: esperit emprenedor, iniciativa, creativitat, organització, planificació, control, presa de decisions i negociació.
  • CG5 : Comprometre's amb l'ètica, els valors d'igualtat i la responsabilitat social com a ciutadà i com a professional.
  • CG6 : Aprendre de manera autònoma.
  • CG8 : Adquirir una preocupació permanent per la qualitat i el medi ambient i la prevenció de riscos laborals.
  • CG9 : Demostrar habilitat per a transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat.

 

Competències específiques:>>d'habilitat

  • CE24 : Demostrar el coneixement i comprensió dels fets essencials, conceptes, principis i teories relacionades amb les àrees de la química
  • CE36 : Elaborar, presentar i defensar informes científics tant per escrit com oralment davant d'una audiència.
  • CE37 : Valorar els riscos en l'ús de substàncies químiques i procediments de laboratori, així com gestionar adequadament els residus que es generen.
  • CE39 : Reconèixer i valorar els processos químics en la vida diària.
  • CE40 : Relacionar la química amb altres disciplines.

 

Competències genèriques de la UA

  • CGUA1 : Comprensió de la llengua estrangera anglès en l'àmbit científic.
  • CGUA2 : Expressar-se correctament, tant de manera oral com per escrit, en qualsevol de les llengües oficials de la Comunitat Valenciana.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

  • Conèixer els tipus, la interconversió, les fonts, la producció i l'ús de l'energia.
  • Valorar les conseqüències de l'ús de l'energia sobre el medi ambient, a més dels riscos inherents als residus que s'hi produeixen.
  • Ser capaç de relacionar conceptes químics amb altres disciplines en el marc de l'ús de l'energia i d'analitzar-ne l'aplicació a la vida diària.
  • Fer, presentar i defensar treballs monogràfics sobre energia i medi ambient, tant per escrit com oralment a una audiència.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2018-19

Conocer los conceptos básicos de energía, la interconversión de formas de energía y eficiencia energética. Conocer las fuentes de energía no renovables y fuentes de energía renovables. Analizar el uso del hidrógeno como vector energético. Conocer los efectos de la producción y utilización de la energía sobre el medio ambiente y los sistemas de control de la contaminación en fuentes fijas y móviles.

 

 

;

Dades generals

Codi: 26046
Professor/a responsable:
CAZORLA AMOROS, DIEGO
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,20
Crèdits pràctics: 1,20
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: QUÍMICA INORGÀNICA
    Àrea: QUÍMICA INORGÀNICA
    Crèdits teòrics: 1,2
    Crèdits pràctics: 1,2
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix