Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2013-14

La asignatura de Introducción a las Relaciones Internacionales es una materia optativa que se imparte en el segundo cuatrimestre del cuarto curso del Grado en Derecho. Asimismo, se encuentra en íntima conexión con la asignatura obligatoria de Derecho Internacional Público, que se imparte en el primer cuatrimestre del tercer curso, por el Área de Derecho Internacional Público y Relaciones Internacionales. También, con la asignatura obligatoria de Derecho de la Unión Europea, que se imparte en el primer cuatrimestre de cuarto curso, por las Áreas de Derecho Internacional Público y Relaciones Internacionales y Derecho Constitucional. Persigue como finalidad formativa, el conocimiento y análisis de la sociedad internacional contemporánea, a partir del estudio de los actores del sistema internacional, las estructuras y procesos del sistema internacional, las fracturas de éste y los principales temas de objeto de la actual agenda global (subdesarrollo, medio ambiente, etc.).

Los conocimientos adquiridos abren el camino para la investigación, el ejercicio profesional, la carrera diplomática o el acceso a distintos puestos de funcionarios públicos en el ámbito de las Organizaciones Internacionales, sobre todo las Naciones Unidas, la Unión Europea y el Consejo de Europa, por citar solo algunas, ante la creciente necesidad de recursos humanos en un mundo cada vez más globalizado e interdependiente. Este aprendizaje, además, adquiere un carácter estratégico si se encamina hacia una mayor especialización posterior, aprovechando las nuevas oportunidades en el campo de la cooperación al desarrollo, las expectativas de creciente integración regional de carácter transfronterizo y las necesidades de internacionalización de las empresas, entidades públicas y todo tipo de organizaciones.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències generals del títol (CG)

  • CG1 : Capacitat de comunicació oral i escrita.
  • CG10 : Capacitat de treballar en un context internacional.
  • CG2 : Habilitat en l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació.
  • CG4 : Capacitat d'anàlisi i de síntesi.
  • CG5 : Desenvolupament de la capacitat d'organització i planificació.
  • CG9 : Capacitat d'aprenentatge autònom i adaptació a situacions noves.

 

Competències específiques (CE)

  • CE1 : Prendre consciència de la importància del dret com a sistema regulador de les relacions socials.
  • CE10 : Desenvolupament de valors i principis ètics de les diferents professions jurídiques.
  • CE13 : Capacitat de creació i estructuració normativa.
  • CE16 : Coneixement i utilització dels mètodes i tècniques d'investigació jurídica.
  • CE17 : Capacitat per a aplicar els principis generals i les normes jurídiques a supòsits fàctics.
  • CE2 : Aconseguir la percepció del caràcter unitari de l'ordenament jurídic i de la necessària visió interdisciplinària dels problemes jurídics.
  • CE4 : Capacitat per la utilització de fonts jurídiques (legals, jurisprudencials i doctrinals).
  • CE6 : Capacitat de llegir i interpretar textos jurídics.
  • CE7 : Capacitat de redactar escrits jurídics.

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

Els objectius principals són iniciar l'alumnat en el coneixement profund i general de les relacions internacionals, des d'una òptica teòrica i forense, a través de l'ús i l'anàlisi d'abundants fonts de coneixement.

-Conèixer amb precisió els conceptes teòrics i metodològics clau. Aquests coneixements bàsics s'han d'obenir amb el suport de fonts bibliogràfiques i documentals actualitzades quant a relacions internacionals contemporànies, tenint en compte les últimes tendències del desenvolupament científic.

-Incorporar coherentment i àmpliament el conjunt de coneixements i instruments metodològics als fenòmens de la vida internacional.

-Saber adaptar els coneixements, les tècniques i els instruments utilitzats a situacions relacionades amb l'objecte d'estudi.

-Utilitzar la terminologia amb la precisió necessària, amb un vocabulari específic en el context de la vida internacional per a incidir en les diferents realitats que tracte.

-Saber incorporar-se constructivament al treball en equip i descobrir el potencial propi.

-Com a competències específiques pensades per a la incorporació al mercat de treball, se subratlla la capacitació per a funcions de gestió i executives en aquells àmbits o sectors en què cal tenir coneixements bàsics sobre relacions internacionals. Aquest és el cas, principalment, dels mitjans de comunicació, els departaments de grans empreses transnacionals, les organitzacions internacionals i les ONG, que exigeixen capacitat d'anàlisi i comprensió de la realitat internacional.

-Es pretén desenvolupar igualment la capacitat d'emetre judicis crítics sobre la realitat internacional i l'habilitat d'aprenentatge autònom per a emprendre estudis posteriors.     

Els coneixements adquirits són complementaris dels que l'alumnat obté amb l'assignatura Dret Internacional Públic, els quals obrin el camí per a la recerca, l'exercici professional, la carrera diplomàtica o l'accés a la funció pública interna i internacional (Nacions Unides, Consell d'Europa, Unió Europea i altres organitzacions internacionals).

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2013-14

1. La adquisición de conocimientos básicos con el apoyo en las fuentes bibliográficas y documentos actualizados en materia de Relaciones Internacionales, teniendo en cuenta las últimas tendencias del desarrollo científico y tecnológico.

2. Se pretende desarrollar, igualmente, la capacidad de emitir juicios críticos sobre la realidad internacional.

3. Se pretende, además, potenciar la habilidad de aprendizaje autónomo para emprender estudios posteriores.

4. Se pretender desarrollar la capacidad para el desempeño de estudios de gestión y ejecutivos en aquellos campos o sectores en los que resulta necesario contar ocn unos conocimientos básicos sobre Relaciones Internacionales. Tal es el caso, principalmente, de medios de comunicanción, departamentos de grandes empresas trasnacinales, OOII y ONG, que exijan capacidad de análisis y compresión de la realidad internacional.

 

 

;

Dades generals

Codi: 19043
Professor/a responsable:
BERTOMEU NAVARRO, ANDREA
Crèdits ECTS: 6,00
Crèdits teòrics: 1,80
Crèdits pràctics: 0,60
Càrrega no presencial: 3,60

Departaments amb docència

  • Dep.: DRET INTERNACIONAL PÚBLIC I DRET PENAL
    Àrea: DRET INTERNACIONAL PÚBLIC I RELACIONS INTERNACIONALS
    Crèdits teòrics: 1,8
    Crèdits pràctics: 0,6
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix