Competències i objectius

 

Context de l'assignatura per al curs 2020-21

La transformación de ecosistemas y la explotación de recursos por los seres humanos, de intensidad y extensión crecientes, ha generado una pérdida considerable de biodiversidad, la degradación de la estructura y funcionamiento de muchos ecosistemas y un mayor riesgo de cambios bruscos no lineales difícilmente reversibles. En los ecosistemas terrestres, la restauración ecológica de la cubierta vegetal es con frecuencia la única respuesta posible para recuperar la salud del ecosistema y los servicios que proporciona.
La asignatura combina contenidos teórico-prácticos, en los que se analizan los fundamentos teóricos, la necesidad y los objetivos de la restauración ecológica, así como los condicionantes, estrategias y métodos de restauración de la cubierta vegetal, con salidas de campo que ofrecen experiencia práctica sobre actividades y proyectos de restauración de la vegetación en medios mediterráneos y semiáridos.

 

 

Competències de l'assignatura (verificades per ANECA en graus i màsters oficials)

Competències transversals

  • CT1 : Desenvolupar habilitats per al treball en equip, ja siga en equips amb personal de la mateixa disciplina o equips multidisciplinaris (incloent professionals de formació tècnica, social o científica).
  • CT2 : Adoptar el mètode científic en el plantejament i realització de treballs diversos tant a nivell acadèmic com professional, i d'adoptar procediments basats en criteris de qualitat i sostenibilitat en l'activitat professional.
  • CT3 : Desenvolupar habilitats i, estratègies i tècniques per a la interacció, el treball col·laboratiu i la transferència del coneixement a la societat.

 

Competències generals

  • CG2 : Planificar, dissenyar i desenvolupar projectes d'investigació, plans de conservació, gestió i restauració del medi natural, i interpretar els resultats de la investigació.
  • CG4 : Desenvolupar una actitud crítica de perfeccionament en la labor experimental i de gestió, encaixant tal plantejament en el context del maneig adaptatiu de les espècies i ecosistemes, així com en la gestió i restauració d'ecosistemes terrestres i marins.
  • CG5 : Aplicar tècniques avançades per a la quantificació d'espècies animals, vegetals i processos en els ecosistemes, així com per al desenvolupament de la gestió, restauració i conservació tant d'ecosistemes terrestres com marins.
  • CG8 : Ser capaç d'obtenir informació i descriure les característiques geomorfològiques del medi marí i terrestre i la seua dinàmica per a aplicar-los en la restauració geomorfològica i hidrològica.

 

Competències Específiques

  • CE1 : Aplicar les bases de l'ecologia del paisatge a: la planificació i gestió d'ecosistemes marins i terrestre (incloent aigües continentals); la restauració ecològica; el disseny de xarxes de conservació d'espais naturals protegits i infraestructura verda i blava; elaborar plans de gestió i ordenació territorial normatius d'espais naturals protegits.
  • CE2 : Identificar els problemes de conservació d'espècies amenaçades i ser capaç de proposar estratègies de recuperació, integrant processos demogràfics i de gestió genètica (in situ i ex situ) i de restauració dels seus hàbitats.
  • CE5 : Identificar i aplicar tècniques tradicionals i innovadores per a la restauració de la vegetació terrestre, d'aiguamolls i marina, incloent tècniques viverísticas per a producció de planta i plantació i tècniques de recol·lecció de llavors i trasplantaments de fanerògames marines.
  • CE6 : Conèixer i aplicar els indicadors de gestió i seguiment en el medi marí i terrestre, així com les eines de preses de decisions (tècniques multicriteri /multiobjetivo).
  • CE7 : Elaborar valoracions econòmiques de serveis ecosistèmics i impactes, així com pressupostos econòmics dels projectes de restauració i conservació.
  • CE8 : Aplicar tècniques per a la transferència del coneixement a gestors i professionals de la conservació, restauració i biodiversitat, així com per a impulsar la participació ciutadana en projectes de restauració i conservació.
  • CE9 : Conèixer i aplicar els condicionants de la legislació actual (nacional i europea) i convenis internacionals que regeixen les activitats relacionades amb la conservació, gestió i restauració del medi natural, la planificació i ordenació territorial i la sol·licitud i execució de projectes d'aqueix tipus.

 

Competències bàsiques

  • CB10 : Que els estudiants posseïsquen les habilitats d'aprenentatge que els permeten continuar estudiant d'una manera que haurà de ser en gran manera autodirigido o autònom.
  • CB6 : Posseir i comprendre coneixements que aporten una base o oportunitat de ser originals en el desenvolupament i/o aplicació d'idees, sovint en un context d'investigació
  • CB7 : Que els estudiants sàpien aplicar els coneixements adquirits i la seua capacitat de resolució de problemes en entorns nous o poc coneguts dins de contextos més amplis (o multidisciplinaris) relacionats amb la seua àrea d'estudi
  • CB8 : Que els estudiants siguen capaços d'integrar coneixements i enfrontar-se a la complexitat de formular judicis a partir d'una informació que, sent incompleta o limitada, incloga reflexions sobre les responsabilitats socials i ètiques vinculades a l'aplicació dels seus coneixements i judicis
  • CB9 : Que els estudiants sàpien comunicar les seues conclusions i els coneixements i raons últimes que les sustenten a públics especialitzats i no especialitzats d'una manera clara i sense ambigüitats

 

 

 

Resultats d'aprenentatge (Objectius formatius)

1. Realitzar projectes de restauració de mitjans altament antropitzats, i del territori afectat per diversos processos de degradació.


2. Desenvolupar plans per a la mitigació d'impactes i gestió de riscos ambientals al mig marí i terrestre.

 

 

Objectius específics indicats pel professorat per al curs 2020-21

• Identificar los factores de presión ambiental y de vulnerabilidad de ecosistemas en zonas áridas y mediterráneas y el papel que juega la cubierta vegetal en el funcionamiento de los ecosistemas.
• Conocer el marco conceptual, objetivos y avances teórico-prácticos de la restauración ecológica y su encaje en los objetivos globales de conservación de biodiversidad, cambio climático y lucha contra la desertificación.
• Conocer técnicas tradicionales e innovadoras para la restauración de la cubierta vegetal en medios forestales mediterráneos y en zonas áridas.
• Conocer métodos de selección y conservación de material vegetal de reproducción y técnicas de producción de planta en vivero y mejora de calidad de planta para proyectos de restauración.
• Adquirir experiencia práctica en restauración de cubierta vegetal mediante visitas a zonas restauradas, bancos de semilla y viveros.

 

 

;

Dades generals

Codi: 49203
Professor/a responsable:
BAUTISTA AGUILAR, JOSEFA SUSANA
Crèdits ECTS: 5,00
Crèdits teòrics: 1,04
Crèdits pràctics: 0,96
Càrrega no presencial: 3,00

Departaments amb docència

  • Dep.: ECOLOGIA
    Àrea: ECOLOGIA
    Crèdits teòrics: 1,04
    Crèdits pràctics: 0,96
    Aquest departament és responsable de l'assignatura.
    Aquest dep. és responsable de l'acta.

Estudis en què s'imparteix